Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Lista lui Tolstoi. Care sunt cărţile care l-au influenţat pe marele scriitor rus şi gradul de influenţă al fiecăreia

2
14 Oct 2018 14:27:42
Autor: Dana Mischie
Lev Tolstoi
Lev Tolstoi

Lev Tolstoi este unul dintre cei mai mari scriitori ai literaturii universale, cărţile sale fiind o sursă de inspiraţie pentru foarte mulţi autori. Cine l-a inspirat însă pe conte? În 1891, acesta realiza, la cererea unui editor rus, o listă cu titlurile cărţilor care l-au influenţat, Tolstoi scriindu-le prin indicarea gradului de influenţă: „enorm”, „foarte puternic” sau „puternic”.

În lista alcătuită de Lev Tolstoi în 1891, pe când avea 63 de ani, titlurile aparţin literaturii engleze, franceze, germane şi ruse. De asemenea, după 35 de ani, titlurile din literatura engleză se înmulţesc, scriitorul rus afirmând, în 1877, că aceasta a oferit unele dintre cele mai bune cărţi.

Pe lângă „calificativul” oferit fiecărui titlu, Tolstoi şi-a împărţit lecturile şi în funcţie de vârstele la care le citise: între 14 şi 20 de ani, între 25 şi 50 de ani, respectiv între 50 şi 63 de ani. 
„Când iau acasă cărţi englezeşti, mereu găsesc că au ceva nou şi proaspăt”, ar fi spus Tolstoi, citat de R.F. Christian, în ”Tolstoy: A Critical Introduction”. 
Între 14 şi 20 de ani, printre titlurile care l-ar fi influenţat „enorm” pe scriitor se numără Predica de pe munte din Evanghelia după Matei; „Émile sau despre educaţie” şi „Confesiuni” de Jean-Jacques Rousseau; „Viy”, o povestire de Gogol; şi „David Copperfield” de Charles Dickens. 
 
Printre cărţile care şi-au lăsat „foarte puternic” amprenta asupra tânărului Tolstoi, se numără „Eugene Onegin” de Aleksandr Puşkin; „Hoţii” a lui Schiller; sau „Suflete moarte” de Gogol. 
 
Cu privire la vârstele cuprinse între 20 şi 35 de ani, în lista lui Tolstoi, niciun titlu nu e trecut ca având o influenţă „enormă”, dar „Notre-Dame de Paris” a lui Hugo şi „Hermann şi Dorothea” de Goethe l-ar fi influenţat foarte puternic, iar „Iliada şi Odiseea”- citită în rusă; „Phaidon” şi „Banchetul” lui Platon, precum şi poeme de Fiodor Tiutcev, Aleksei Kolţov şi Afanasy Fet sunt trecut la o influenţă puternică. 
 
„Mizerabilii” lui Victor Hugo este singurul titlu care este marcat cu „enorm” în lista lecturilor dintre 35 şi 50 de ani, acestuia adăugându-i-se „Iliada şi Odiseea”- citită în greacă, sau „Anabasis” de Xenofon care şi-au lăsat amprenta foarte puternic asupra contelui. Romanele lui Henry Wood, George Eliot şi Anthony Trollope sunt şi ele trecute, cu o influenţă puternică. 
 
Între 50 şi 63 de ani, Tolstoi trecea cuvântul „enorm” lângă Scripturile greceşti, lângă „Cugetări” de Pascal, respectiv lângă numele lui Epictet, Lao-Tzu şi lângă „Despre Budha”, de „un francez binecunoscut (am uitat)”. 
Foarte puternic l-au influenţat şi Cartea Facerii (în ebraică);„Progres şi sărăcie” de Henry George; „Confucius şi Mencius”. Ultimele titluri trecute doar cu calificativul „puternic”, sunt  ”Discourse on religious subject” de Theodore Parker; ”Robertson’s sermons” a lui Frederick William, respectiv „Esenţa creştinismului” de Feuerbach.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Dan Dox
17.10.2018, 08:08:34

Există păreri că operele lui Tolstoi au fost scrise de soția lui. El stabilea doar ideea principala. A fost dat afară din liceu.

Camelian Propinatiu
25.10.2018, 19:52:05

Ruşii sunt patriotic mai profunzi intelectualiceşte decât românii pentru că elitele lor citesc Război şi Pace, 1681 pagini, de câteva ori în viaţă.

Modifică Setările