Lucian Boia dezvăluie secretul succesului său: „Nu m-am gândit niciodată la un subiect de carte din motive comerciale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni s-au înghesuit în Librăria Humanitas Cişmigiu, în ciuda unei furtuni de vară timpurie, pentru a asista la lansarea cărţii istoricului Lucian Boia, ”Cum s-a românizat România”.

Pentru început, filosoful şi scriitorul Gabriel Liiceanu a lansat un subiect de dezbatere, anume acela al cărţilor lui Lucian Boia, ”abonate la succes”, încercând să lămurească aspectul necomercial al acestora.

Ulterior, în introducerea pe care a făcut-o în faţa numeroasei audienţe, scriitorul a făcut o trecere în revistă a situaţiei demografice a României, folosind ciferele unor recensăminte şi comparând numărul locuitorilor de diverse etnii în diverse etape, culminând cu recensământul din 2011.

”Da, a existat o românizare a României, iar cartea se referă la felul în care s-a petrecut ea. Aşadar: cum a reuşit România, în decursul a unui mai mult de un secol, să ajungă la acest stat omogen, la această naţiune omogenă pe criteriul etnic?”, a lansat o întrebare Gabriel Liiceanu.
image

La rândul său, istoricul Lucian Boia a ţinut să precizeze, în urma primei teme de discuţie, că nu a pus pe primul loc aspectul comercial atunci când a ales titlurile sau temele cărţilor sale:

”Vă pot asigura că nu m-am gândit niciodată la un subiect de carte din motive comerciale. Nici măcar când am scris <<De ce este România altfel?>>, care s-a întâmplat să fie un best seller - şi sigur, m-am bucurat - însă cu siguranţă nu asta este maniera mea de a gândi, de a-mi alege subiectele. Pur şi simplu, mă cucereşte un subiect la un moment dat, mă trezesc de la o zi la alta că încep să fiu preocupat de o anumită problemă, de o anumită temă, preocuparea devine tot mai densă, devine aproape o obsesie şi atunci n-am altceva de făcut decât să scriu o carte”.

Un subiect nou şi „o privire altfel”, aşa cum este anunţat studiul, volumul propune o cercetare incitantă. În Vechiul Regat de dinainte de 1918, populaţia oraşelor era cât se poate de amestecată sub aspect etnic şi cultural. În perioada interbelică, România Mare cuprindea, alături de românii majoritari, o diversitate de naţionalităţi ca niciunde în Europa. Lucian Boia înfăţişează modul cum, începând cu cel de-al Doilea Război Mondial, apoi în perioada comunistă şi în anii care au urmat, această diversitate a dispărut aproape cu desăvârşire. România e astăzi mai românească decât oricând. Din păcate, arată autorul, şi românii s-au „românizat”, rupându-se în mare măsură, prin izolaţionismul practicat de regimul comunist, de valorile culturii occidentale pe care se clădise România modernă.

Lucian Boia şi Gabriel Liiceanu la lansarea cărţii ”Românizarea României”

Noutatea demersului explică interesul din ce în ce mai mare pe care îl stârnesc lucrările sale, şi nu numai printre cititorii români, ci şi în afara României – dovadă stând numeroasele traduceri în engleză, franceză şi germană, ca şi în maghiară, polonă sau bulgară. Recent, la Universitatea din Jena i s-a acordat de către Südosteuropa-Gesellschaft medalia „Konstantin Jireček“ pentru merite deosebite în domeniul cercetării istorice. „Lucian Boia a abordat în cărţile lui teme noi, pornind pe urma unor mituri rar supuse dezbaterii“, se spune în Laudatio rostită cu acest prilej.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite