Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, revine la Bucureşti pe 21 mai. Lista evenimentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai apreciate scriitoare ale lumii, o voce inconfundabilă a literaturii ruse contemporane, va vizita din nou România, în perioada 21–23 mai, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction. Scriitoarea se va întâlni cu publicul bucureştean în cadrul unei serii de evenimente.

Marţi, de la ora 18.30, Ludmila Uliţkaia va dialoga cu Marina Constantinescu, discuţia de la Institutul Cervantes, fiind urmată de o sesiune de autografe.

Uliţkaia va continua să se întâlnească cu cititorii români miercuri, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, pentru o discuţie pe marginea romanului „Scara lui Iakov”, unde vor vorbi alături de autoare, Cristian Pătrăşconiu şi Marius Constantinescu. Discuţia va fi moderată de Denisa Comănescu, directorul general al Editurii Humanitas Fiction. 

Joi, de la ora 11.00, scriitoarea rusă va fi prezentă la Facultatea de Drept unde, în sala „Stoicescu” îi va fi decernat titlul Doctor Honoris Causa al Univeristăţii din Bucureşti. 

Ludmila Uliţkaia, una dintre cele mai importante şi apreciate voci ale literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce îşi ia licenţa în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică. La sfârşitul anilor ’70 se angajează consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova şi scrie scenarii de film. Primul său roman, Soniecika (1995; Humanitas, 2004), îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă şi recompensat cu premiile Médicis étranger şi Giuseppe Acerbi. Următorul roman, Medeea şi copiii ei (1996), îi sporeşte renumele cu o nouă nominalizare la Premiul Booker, pe care şi-l adjudecă în 2001 pentru Cazul Kukoţki, roman încununat şi cu Premiul Penne (2006).   (Foto dreapta: Le Figaro)

Scriitoarea Liudmila Ulitkaia FOTO Le Figaro

Înmormântare veselă (1997; Humanitas, 2005), unul dintre cele mai apreciate romane ale autoarei, este tradus în peste douăzeci de limbi. De acelaşi succes se bucură volumul de povestiri Fetiţele (2002; Humanitas Fiction, 2013), precum şi romanele Minciunile femeilor (2003; Humanitas, 2005) şi Al dumneavoastră sincer, Şurik (2003; Humanitas Fiction, 2008), câştigător a mai multe premii: Romanul anului 2004 în Rusia, Premiul Naţional pentru Literatură în China (2005) şi Grinzane Cavour în Italia (2008). Daniel Stein, traducător (2006; Humanitas Fiction, 2011) a fost încununat cu premiile: Bolşaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania–Rusia, 2008) şi Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franţa, 2011). În 2010, Uliţkaia publică romanul Cortul verde, tradus în română cu titlul Imago (Humanitas Fiction, 2016), primit elogios de presa internaţională, iar în 2015, Scara lui Iakov (Humanitas Fiction, 2018), care a câştigat, în cadrul Premiilor Bolşaia Kniga, Locul al treilea şi Premiul cititorilor. Cărţile Ludmilei Uliţkaia s-au vândut până în prezent în peste două milioane de exemplare. În 2013 i s-a acordat distincţia Officier de la Légion d’honneur şi în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.

Scara lui Iakov este cel mai recent roman al Ludmilei Uliţkaia, apărut în noiembrie 2018 în traducerea Gabrielei Russo, în colecţia „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. Scara lui Iakov ne relevă povestea a patru generaţii ce se desfăşoară într-o alternanţă continuă a planurilor, un caleidoscop de iubiri, trădări, idealuri, culpe, suferinţă, artă şi întrebări fără răspuns, în care istoria este omniprezentă, mereu personaj principal. În 2016, romanul a câştigat, în cadrul Premiilor Bolşaia Kniga, Locul al treilea şi Premiul cititorilor. Este tradus în peste douăzeci de ţări.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite