Cărţi

articolul anterior articolul urmator

BOOKFEST Lumea s-a îmbulzit la lansarea cărţii Mariei Olaru, „Preţul aurului“, chiar de ziua fostei gimnaste VIDEO

19
4 Jun 2016 14:08:34
Autor: Ionela Roşu
Maria Olaru a oferit autografe la lansarea de la Romexpo      FOTO: David Muntean
Maria Olaru a oferit autografe la lansarea de la Romexpo      FOTO: David Muntean

Publicul şi presa s-au îmbulzit la lansarea cărţii "Preţul aurului. Sinceritate incomodă", de Maria Olaru, sâmbătă, la prânz, la Romexpo. Volumul a fost lansat de Silvia Colfescu şi editura Vremea, chiar în ziua în care gimnasta a împlinit 34 de ani.

Ea a primit numeroase flori, fiind felicitată de toţi cei prezenţi, printre care s-au numărat Helmut Dukadam şi Cristian Ţopescu, acesta din urmă dăruindu-i sportivei un ursuleţ de pluş.

”Sper să răsfoiţi cu raţiune această carte. Sunt un om de bună credinţă. De aceea spun «Asa să îmi ajute Dumnezeu» dacă vor fi puse la îndoială cele scrise de mine. Sunt sentimente, emoţii, pentru că acele jurnale ale mele sunt scrise la cald”, a declarat Maria Olaru.

”Probabil, dacă aş fi lansat această carte la 19 ani, nu aş fi fost în primul rând capabilă să fac acest lucru, chiar dacă aveam această vocaţie încă de când eram mică. Am simţul penibilului şi al ridicolului şi nu cred că aş fi fost în stare să scriu atunci ce am scris astăzi şi în felul în care arată cartea astăzi. Şi, probabil, dacă aş fi făcut-o atunci, cu siguranţă ar fi scris-o altcineva şi ar fi fost la fel de contestată la vremea respectivă”, a subliniat Olaru.

Sportiva a menţionat că lansarea acestei cărţi nu are scopul de a o readuce pe ea în lumina reflectoarelor.

”Mi-ar plăcea să aprofundaţi cu raţiune şi cu maximum de responsabilitate şi să vedeţi că s-au întâmplat şi multe lucruri frumoase. Asta este gimnastica. Vorbesc despre gimnastică pentru că foarte mulţi ani din cei 34 pe care îi am, iată că cel puţin 12, i-am petrecut în sala de gimnastică. Probabil, omul care sunt acum există mai mult datorită acestui sport şi mai puţin contează probabil ce am făcut înainte şi după”, a adăugat Maria Olaru

În "Preţul aurului. Sinceritate incomodă", prefaţat de Cătălin Tolontan, marea campioană olimpică Maria Olaru îşi povesteşte cu sinceritate şi onestitate viaţa, cu accent pe perioada în care a făcut parte din lotul olimpic de gimnastică. Deşi nu aceasta a fost intenţia autoarei, volumul vine ca un răspuns la întrebările privind cauzele eşecurilor gimnastelor române din ultimul timp.

Cătălin Tolontan, în prefaţa cărţii publicate de Editura Vremea:

„Un copil povesteşte scandalurile din casă, gelozia, bătăile, sinuciderea tatălui în care este implicată o jucărie, episoadele de beţie ale mamei şi vorbeşte despre iubirea lor, după care a tânjit şi pe care, deseori, a simţit‑o.
Un copil ajunge în sala de gimnastică şi ridică ochii către norocosul şir de antrenori admirând‑o şi bătând‑o. O relaţie tandră şi nepermisă.

Bătaie, cafteală, atingere, „mângâiere”, pedeapsă, altoială, urecheală, câte sinonime avem noi, românii, şi tot atâtea generaţii de fete şi băieţi care au suportat o educaţie cu palma.
Un copil povesteşte, în numele nostru, cum ne‑am furat‑o acasă, la şcoală, în ateliere, la rude şi în internate.

Un copil a trăit toate aceste lucruri.
Un copil a ajuns, mai apoi, campioană mondială absolută şi campioană olimpică. […]


E despre un copil care are puterea să vină şi să‑şi apere antrenorii, scriind că Bellu şi Bitang n‑au avut nici o vină în cazul dopajului Andreei Răducan de la Sydney. Dar cartea aduce ceva şi în acest misterios episod.
E despre un copil care şi‑a iubit părinţii, antrenorii, supraveghetorii şi pe toţi cei de la care n‑a pretins nimic.
Şi pe care nici azi nu‑i acuză.
Nimic din ce scrie Olaru nu coboară.
Cartea e necesară şi insuportabilă. E cartea unui om care nu se victimizează. Îşi cunoaşte valoarea, îşi aminteşte efortul.”

Maria Olaru a declarat:

Viaţa mea nu se poate povesti în 34 de rânduri, atâtea câţi ani am. Asta pentru că în aceşti 34 de ani mi s-au întâmplat atâtea lucruri cât într-o viaţă de om. Aşadar, îţi voi spune povestea mea…

Cum am ajuns să fac gimnastică? A fost o pură întâmplare… Ba nu! Pentru că, aşa cum am aflat de la un înţelept, nimic important, pe lumea asta, nu e întâmplător…

Cristian Ţopescu i-a oferit fostei gimnaste un ursuleţ de pluş

Sportul m-a format şi m-a pregătit pentru viaţă, contribuind mult la integrarea mea în societate, conferindu-mi în acest sens calităţi indispensabile. Ca  fostă sportivă de înaltă performanţă sunt obişnuită cu disciplina, programul riguros, călită psihic în numeroasele antrenamente şi competiţii, cunoscând deopotrivă gustul dulce al victoriei şi pe cel amar al înfrângerii. Sportul m-a consacrat şi tot ceea ce sunt astăzi, datorez sportului.
Asta sunt, asta este povestea mea.”

Lansarea de carte a fostei gimnaste Maria Olaru

Maria Olaru s-a născut la 4 iunie 1982, la Fălticeni şi la numai 7 ani a început pregătirea la CSS „Cetate” Deva, la 500 km de casă.

 

În 1998 a devenit campioană europeană cu echipa şi a obţinut locul II la sărituri (Sankt Petersburg); în acelaşi an s-a clasat a doua la individual compus la Goodwill Games (New York).
În 1999, la Tianjin, a obţinut titlul de campioană mondială absolută la individual compus, locul I cu echipa şi locul III la sărituri.

În 2000, la Olimpiada de la Sydney, a obţinut medalia de aur cu echipa şi de bronz la individual compus.
După încheierea carierei sportive, Maria Olaru a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi masteratul de Management în Sport (Facultatea de Ştiinţe Economice), ambele în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara,  şi a urmat numeroase cursuri de perfecţionare.


Antrenor şi arbitru de gimnastică artistică, cadru universitar timp de 10 ani la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea de Vest, prezentator de ştiri sportive la Pro TV Timişoara şi TVR Timişoara, comentator sportiv la TVR, corespondent la Gazeta Sporturilor şi ProSport.
A antrenat la Bart Conner Academy în Norman, Oklahoma, USA şi Klagenfurt, Austria, profesor de gimnastică artistică în Programul de Promovare a Sportului în Malaesia, la Penang.
Membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a fost directorul Academiei Olimpice Române, Filiala Timiş. A participat la campanii de promovare a sportului. A fost invitată la Academia Olimpică Internaţională ca studentă (2005), campioană olimpică (2009) şi director de filială (2014).
A fost decorată cu medaliile „Serviciu Credincios” în Grad de Comandor (1999) şi Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I (2008).

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

costica cova
4.06.2016, 17:35:27

....deci...Sportul m-a format și m-a pregătit pentru viață....tot ceea ce sînt azi datorez sportului...Din punctul meu de vedere (ca unul care a făcut mulți ani sport de performanță chiar cochetînd cu marea performanță) cred că puțin datorezi și antrenorilor care te-au format și în special domnilor Adriana Bitang și Octavian Belu și mult mai puțin spre deloc ,președintelui COSR....Petrache...fiul lui Petrache ,prietenul de furtișaguri al celui mai mare hoț pe care la avut această țară de la Dromihete și pînă astăzi ,pușcăriașul Năstase.Acest Petrache a fost instalat in fruntea COSR-ului cu sprijinul lui Ponta ,pupila lui Născase și din acel moment a început să împroaște cu noroi in gimnastică și în special în domnul Belu care a îndrăznit să candideze la acet post pentru al discredita deși realizările domniei sale ,ale domnului Octavian Belu nu doar că-l îndreptățeau să participe să ocupe acestă funcție dar erau și o recunoștere a prostigioasei sale activități.Din păcate , marea campioană Maria Olaru ,ca membră a COSR nu a înțeles că pe unde a trecut ciuma roșie (acum se numește PSD) nici iarba n-a mai crescut și că discreditîndu-i peBeleu și Bitang se dicreditează pe ia și face jocul acestor cozi de topor....mare păcat....cred că adevărul va ieși la lumină cîndva...

+5 (11 voturi)
Cristian Rotaru
4.06.2016, 19:35:57

costica cova-Care e legatura ibtre aceasta lansare si PSD? Esti fantastic,adica eu te bat pe tine de te rup,tu ma 'parasti' printro carte,dupa care eu vin si spun ca m-ai denigrat! S-au ontinut performante,este adevarat,dar meritul principal il au sportivii,in cazul de fata de niste copii,pricepi,copii,la sapte ani nici nu stii bine cum te cheama.N-a fost normal ceea ce s-a intamplat,e o carte care cu siguranta va servi viitorilor antrenori care vor invata ca nu cu parul se obtine performanta.Inteleg din ceea ce spui ca toti spotivii SUA sunt batuti mar,de aia au cele mai mari performante in aproape toate sporturile,la fel si cu cei ai Norvegiei (sic),ai Germaniei,Elvetiei si ai tuturor tarilor democratice ale lumii.Sa fim seriosi,astia doi,Belu si Bitang au avut rezultate atata timp cat vremurile le-au permis sa dea cu ghioaga,cand s-a terminat ghiogaritul s-a dus si performanta.Morala este ca nu bataia si umilintele sunt solutia pt un sport de performanta ci pregatirea profesionala desavarsita,aici intrand atat empatia pe care trebuie sa o ai fata de un copilas cat si pedagogia,metoda prin care te faci inteles si prin care sportivul face ceea ce ii ceri fara al dobora in permanenta.

-4 (10 voturi)
ungurulbulan
4.06.2016, 19:31:12

Reclama sufletul comertului,dupa o saptamana de scandal cartea se vinde bine. Pe cand candidata la Senat sau Camera deputatilor ?

+5 (11 voturi)
Cristian Rotaru
4.06.2016, 19:36:39

ungurulbulan-Alt bou.

-5 (9 voturi)
ungurulbulan
4.06.2016, 19:47:35

Cristian Radu@ Continua,poti mai mult.

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (19)