Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Luni, 19 august, Adevărul îţi prezintă „Convorbiri cu Masaryk” – Emil Ludwig

0
16 Aug 2019 08:38:47
Autor: ADH

Titlul „Convorbiri cu Masaryk”, încă o biografie marca Emil Ludwig tot în colecţia ”Oameni de seamă”, va fi distribuit împreună cu ziarul Adevărul luni, 19 august, la toate centrele de difuzare a presei. Pachetul ziar şi carte va costa 15 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Cartea de faţă propune un personaj mai puţin universal cunoscut şi studiat. Thomas Masaryk e poate singurul european care, individual, a încercat să împiedice războiul şi totuşi a ajuns printr-însul la realizări fără seamăn: creatorul unui stat nou, prin orchestrarea prăbuşirii monarhiei habsburgice.

”În aceste pagini, putem asculta pe un om care spune tare ceea ce gândeşte, variând şi avansând în expunerile sale şi, în chipul acesta, descriindu-se pe sine cu toată sinceritatea. Cu toate preocupările sale filosofice, felul său de a se exprima este cât se poate de simplu; un tânăr de cincisprezece ani poate înţelege fiecare din paginile ce urmează. După ce l-am studiat şi observat pe preşedintele Masaryk mai mulţi ani, în care timp l-am şi vizitat, m-am decis să înfăţişez şi să opun pe acest democrat – unul dintre cei mai mari şi, poate, pentru multă vreme, ultimul mare democrat – adversarului său hotărât: Mussolini. Asemănători prin originea şi educaţia lor sărăcăcioasă din copilărie, fiind amândoi câtva timp, în tinereţea lor, învăţători şi fierari – ei s-au dezvoltat de la început într-o lume cu totul diferită, având şi o viaţă lăuntrică deosebită una de alta; astăzi, ei sunt reprezentanţii cei mai fermi şi mai energici a două concepţii de stat, ale căror lupte zguduie Europa […]

Singurul cu care l-aş putea compara însă, e Abraham Lincoln. Amândoi s-au ridicat din popor până la preşedinţie; amândoi au făcut de timpuriu politică, dar aceasta a devenit abia târziu ocupaţia lor principală; amândoi au fost înălţaţi de popor, în urma unei vieţi morale ce nu putea fi atacată de niciun adversar” Emil Ludwig

Căutaţi portretul creatorului dar şi primulului preşedinte al Cehoslovaciei în cartea ce va fi distribuită în reţeaua de presă luni, 19 august, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii