Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Luni, 24 iunie, Adevărul îţi aduce „Sub trei dictaturi” – Lucreţiu Pătrăşcanu

0
21 Jun 2019 17:33:49
Autor: ADH

Luni, 24 iunie, ziarul apare şi împreună cu titlul „Sub trei dictaturi”, sub semnătura binecunoscutului politician Lucreţiu Pătrăşcanu. Pachetul ziar şi carte va costa 17 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni, în stoc limitat.

„Politica a fost totdeauna, în publicistica noastră, obiect de reportaj ori de pamflet. Până la probleme, scriitorul politic român nu a încercat să ajungă. S-a mulţumit să facă operă de cronicar sau oficiu de polemist. Înregistra fapte sau ataca persoane. Dincolo de oameni şi de fapte nu vedea şi nici nu încerca să vadă explicaţiile generale. Dar dacă oamenii mor şi faptele se învechesc, forţele sociale care le-au dat naştere şi unora şi celorlalte, rămân mereu active. Problemele îşi schimbă nu numai faţa, dar şi sensul lor adânc.

Cartea de faţă este o încercare de a supune unei analize ştiinţifice întreaga evoluţie politică a României, în deceniul premergător actualului război. Evenimentele la care se referă studiul nostru s-au petrecut, în special, între anii 1935 şi 1941. Oamenii care au participat la aceste evenimente sunt astăzi, cei mai mulţi, scoşi din viaţa politică. Mai mult, odată cu oamenii, şi evenimentele au ieşit din actualitate. Dar resorturile care i-au făcut să se mişte şi să acţioneze constituie încă o problemă, care merită să fie cercetată cu   luare aminte.

Nu facem aici, propriu-zis, un istoric al celor trei dictaturi: carlistă, legionară şi antonesciană, care s-au succedat în toţi aceşti ani. Am căutat, în schimb, să expunem cauzele de natură economică şi socială, care au promovat fenomenul dictaturii de tip fascist, sub cele trei forme cunoscute. Aceste dictaturi constitue un capitol definitiv închis în istoria României. Dar problemele legate de stările care le-au făcut posibile, rămân încă deschise şi le putem recunoaşte şi urmări în imediata actualitate, iar în consecinţele lor directe, chiar în stările politice de astăzi.

Ca şi lucrarea precedentă, „Problemele de bază ale României”, manuscrisul acestei cărţi a fost redactat definitiv, la Poiana Ţapului, în domiciliul obligatoriu, în cursul anului 1941.Nici o modificare nu a fost adusă textului, în urma evenimentelor politice din ultima vreme. Lucrarea apare deci în forma şi în cuprinsul în care a fost concepută şi scrisă atunci“.

Lucreţiu Pătrăşcanu, Decembrie 1944

 

Căutaţi cartea în reţeaua de presă începând cu data de luni, 14 iunie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările