Luni, 27 iulie, Adevărul îţi prezintă „Rasputin, dracul sfânt“ – Rene F. Miller

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rasputin

Adevărul prezintă cititorilor săi un alt personaj istoric extrem de controversat şi totuşi nu suficient de cunoscut la noi, într-o carte a unui istoric austriac născut la Caransebes, pe vremea aceea pe teritoriul Austro-Ungariei: „Rasputin, dracul sfânt“. Pachetul ziar şi carte va costa 17,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

Rasputin a fost cea mai misterioasă figură a vechii Rusii, personaj fascinant care a făcut să se clatine oameni şi naţiuni se spune doar prin forţa privirii sale. „Dracul Sfânt„ este titlul unui pamflet îndreptat contra lui Rasputin, scris de adversarul său de temut, călugărul Iliodor. Acuzaţiile şi afirmaţiile acestei scrieri au contribuit în mare parte la zugrăvirea unei imagini false şi denaturate, în care Rasputin era prezentat ca un şarlatan, ba chiar principalul vinovat de prăbuşirea vechii Rusii. Această imagine, izvorâtă din ura unui inamic neputincios, a devenit de atunci un clişeu pentru portretul lui Rasputin. Complicaţiile revoluţiei au împiedicat mult timp o clarificare obiectivă a acestei imagini, întrucât nu s-a urmărit prezentarea unui adevăr istoric ci numai influenţa acestei imagini exagerat negative în luptele politice ale vremii. În această privinţă, era dorit un portret istoric care zugrăvea toată nemernicia vechiului sistem de guvernare şi a partizanilor lui.

Pentru Rusia revoluţionară, în lupta ei contra unui sistem învechit şi nedrept precum a fost ţarismul, denaturarea personalităţilor şi a situaţiilor, deşi nejustificată, părea scuzabilă; fără motive serioase, această denaturare s-a legat de figura lui Rasputin. De asemenea, dorinţa de scandal şi senzaţie a burgheziei a contribuit în bună parte la zugrăvirea unui portret, pe cât de mincinos, pe atât de plat şi banal, al unui drac cu chip de om. La acest portret fals, se adaugă apoi o istorie a vieţii lui Rasputin, rău concepută şi justificată, numai pentru a mulţumi dorinţa unei baze istorice. Cu o pedanterie profesorală, demnă de admirat, se stabileau date şi fapte false, nume şi localităţi inexacte, cum rareori se găsesc în biografii, care de fapt se bazează pe adevăr. Cine studiază biografia lui Rasputin întâlneşte la fiecare pas o imensitate de date extraordinar de precise, care prin aparenţa lor exactă, caută să mascheze faptul că în realitate sunt lipsite de orice temei.

De fapt, Rasputin n-a fost doar un tip simplu şi amabil; el a fost un om care merită interesul nostru omenesc, istoric dar şi psihologic, în cel mai înalt grad. Tocmai această latură descrisă uneori ca hipnotică a sa  compensează din greşelile şi slăbiciunile lui şi îi îmbogăţeşte şi completează personalitatea, lăsându-l să apară ca un caracter într-adevăr cuceritor. Puterea legendară a lui Rasputin asupra femeilor avea sens în contextul timpurilor, deoarece femeile ruse din toate clasele credeau că ceea ce au făcut cu el a fost „sfânt“, ele fiind, de altfel, destul de reprimate sexual. Rasputin nu a fost nici absolut rău, nici exclusiv bun; nici pur şi simplu dezmăţat, nici sfânt. El a fost un om plin de putere, înzestrat cu multe însuşiri şi rob al multor slăbiciuni; era atât de multilateral, plin de contradicţii şi complicat, încât o descriere adevărată a personalităţii lui, presupune o cercetare mult mai exactă şi mai amănunţită a tuturor argumentelor, pro şi contra, care nu s-a făcut până la scrierea de faţă. Întreaga descriere a lui Rasputin şi a anturajului său din această carte este întemeiată exclusiv pe documente oficiale, acte ale poliţiei, însemnări zilnice, scrisori, mărturii şi alte diverse izvoare autentice.

Aflaţi mai multe despre Rasputin, dar şi despre declinul dinastiei Romanovilor din cartea ce va fi distribuită în reţeaua de presă luni, 27 iulie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite