Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Luni, 29 iunie, Adevărul îţi prezintă „Cu Mareşalul până la moarte“ - general Constantin Pantazzi

6
26 Jun 2020 12:33:43
Autor: ADH

Adevărul aduce cititorilor săi un alt titlu inedit, conţinând memoriile generalului Constantin Pantazzi, fost ministru de război al României în perioada 1942-1944: „Cu Mareşalul până la moarte“. Pachetul ziar şi carte va costa 19,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de două săptămâni de la data apariţiei, în limita stocului disponibil.

„Cartea scrisă de generalul Constantin Pantazi în primii ani de detenţie este o adevărată surpriză atât pentru istorici, cât şi pentru publicul larg, dincolo de problemele pe care ea le ridică. Imaginea generalului Pantazi, aşa cum răzbate ea din aceste memorii, diferă substantial de ceea ce se ştia despre personalitatea sa până la această dată. El dovedeşte pe deplin că a fost unul din personajele-cheie ale guvernării Mareşalului, şi nu unul insignifiant, de conjunctură, caracterizare acreditată, în special, de prestaţia sa la procesul din mai 1946. Mult mai important este plusul de informaţie pe care generalul îl pune în circulaţie pentru elucidarea aspectelor mai puţin cunoscute ale acţiunii politice şi militare a lui Ion Antonescu şi a echipei sale în anii de răscruce 1940-1944. Mărturiile generalului Pantazi vor trezi, suntem siguri, interesul „adversarilor" şi „partizanilor" Mareşalului, dar, mai presus de toate, vor fi una din „cheile" esenţiale şi imposibil de ignorat pentru oricine vrea să pătrundă „secretele" guvernării Antonescu.

Partea cea mai interesantă şi mai captivantă a memoriilor generalului Constantin Pantazi o constituie cea dedicată perioadei în care a fost deţinut În U.R.S.S., alături de Mareşal, Mihai Antonescu, generalul Constantin Z. Vasiliu şi colonelul Mircea Elefterescu. După ştiinţa noastră, este singura relatare detaliată şi închegată asupra detenţiei în U.R.S.S. a ceea ce am putea numi grupul Antonescu. Referiri fugare asupra acestui răstimp mai găsim doar la Eugen Cristescu, dar acesta a fost predat autorităţilor sovietice mult mai târziu şi nu s-a întâlnit cu grupul Antonescu. De asemenea, Ion Pantazi, care fără îndoială că a avut acces la memoriile tatălui sau, a făcut publică mărturia tatălui sau, mai întâi în presă şi apoi în memoriile publicate în 1989. Nedispunând însă de textul memoriilor tatălui sau, Ion Pantazi a oferit o variantă care diferă sensibil de cea originală (vezi, spre exemplu, data la care s-a produs tentativa de sinucidere a Mareşalului) şi este mult mai săracă în amănunte.“ Adrian Pandea

Aflaţi mai multe despre zbuciumata perioadă a guvernării şi a sfârşitului Mareşalului Antonescu din cartea ce va fi distribuită în reţeaua de presă luni, 29 iunie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Popa .Basca
26.06.2020, 12:51:01

Cinste adevaratilor eroi ai neamului romanesc!

+1 (7 voturi)
Constantine Constantine
27.06.2020, 13:40:46

Sinteti bolnavi.Din cauza lui Antonescu si acolitii lui Romania a fost sub ocupatie sovietica 14 ani. Din 44 pina in 58. Am trait aceasta perioada care a fost cea mai neagra din viata mea si a zeci de mii de oameni. Antonescu nu trebuia sa treaca Nistrul.Trebuia sa se opreasca la vechile hoatre ale Romaniei.Am avut 3 unchi din partea mamei concentrati in 41 din care s-a intors unul singur, pe ceilalti doi nu i-am cunoscut.I-au prins rusii si nu i-au intrebat de ce ati trecut Prutul ,ci de ce ati trecut Nistrul. Tot din cauza lui Antonescu era sa pierdem Transilvania.Executia lui Antonescu a fost instrumentata tot de rusi ca o cerinta intre multe altele pentru pastrarea Transivaniei dar si a Dobrogei. Pentru ca putini stiu ca rusii au vrut sa ne lase fara iesire la mare si la gurile Dunarii. Antonescu a fost un criminal si voi il faceti erou.Poate pentru ca tirit la moarte sute de mii de romani.Daca nu trecea Nistrul azi Basarabia ar fi fost in intregime a noastra.

0 (4 voturi)
Beta Alfa
27.06.2020, 17:00:28

@C.C. Sunteti foarte glumet dar din pacate pe lucruri serioase. Cum va puteti imagina vreo clipa ca Uniunea Sovietica ne-ar fi dat inapoi Basarabia furata in 1940 doar fiindca eram :"baieti buni" si nu treceam Nistrul in 1941 ??!! Rusia/Unuinuea Sovietica nu a dat NICIODATA de bunavoie un nici metru patrat de teritoriu cucerit, NIMANUI, NICIUNDE. Antonescu a fost o personalitate tragica a istoriei romane oricat se straduiesc unii sa il faca de doua parale. In ciuda patriotismului sau incontestabil a fost intr-adevar un politician modest si din pacate nu se poate conduce o tara doar cu un caracter cinstit si cu talent militar, trebuie si nitel geniu politic in imprejurarile unui razboi iar Antonescu nu l-a avut. Oprirea pe Nistru desi moral absolut corecta, din punct de vedere militar eras complet nefezabila. Putem elabora acest subiect, daca doriti.

+1 (5 voturi)
silvian silvian
27.06.2020, 23:30:28

Constantine Constantine - bineînțeles ca a fost un mare criminal ! Un fanatic inconștient admirator al rasei pure de (hoți ) germani .... din cauza ăstora au murit nevinovați zeci de milioane și au fost dezrădăcinați cam tot atâți .... acum plângeți după criminalul asta ....

-2 (2 voturi)
Kongo-Müller
26.06.2020, 17:50:08

Bravo "Adevarul" !!! Ma bucur mult pentru cartea asta. Multumesc.. Celor care citesc carti bune, le recomand cu prietenie cartea scrisa de Ion Pantazi "Am trecut prin iad". 2 volume excelente, comparabile cu cartile lui Ion Ioanid. Cu putin noroc le gasiti intr-un anticariat sau pe net.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)