"Manuscrisul fanariot", de Doina Ruşti, lansat sâmbătă, la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Ruşti
Doina Ruşti

Acesta este personajul Doinei Ruşti, din romanul "Manuscrisul fanariot", apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom. Îl puteţi întâlni în uşa Librăriei Humanitas Cişmigiu, legănîndu-şi umbreluţa galbenă, fluturîndu-şi poalele anteriului. Ziua: sâmbătă, 4 aprilie.

Are 17 ani şi e din Salonic. Iubeşte hainele frumoase, călătoriile şi mai mai presus de orice, libertatea. Visul lui poartă un singur nume: Bucureşti. Bucureştiul anului 1796. Ora întîlnirii: 17.00.

Invitaţi: Luminiţa Corneanu, Eugen Negrici şi Cătălin Ştefănescu, moderatorul discuţiilor, garantate sută la sută ca furtunoase

Cu participarea actorilor Dragoş Panait şi Radu Bunescu şi, desigur, a romancierei Doinei Ruşti.

afis doina rusti
„Manuscrisul fanariot este o carte fastuoasă, de o senzualitate molipsitoare. Este un poem închinat Bucureştiului fanariot, o urbe, sau mai bine-zis o încropeală urbană, care se leagănă zi şi noapte în ritmul moleşitor al manelelor, cufundată în fumul ciubucelor, în superstiţii, zvonuri şi magice arome orientale, şi care se lasă asaltată în răstimpuri de frenezii endemice şi fără obiect, de tristeţi grele şi melancolii fără nume. Dacă ar fi atât şi tot ar fi de-ajuns. Dar povestea despre o iubire imposibilă şi care sfarâmă cutumele, pe care ne-o spune, sprijinită pe documente şi cu talentu-i binecunoscut, Doina Ruşti, ridică perdeaua de pe o lume cu obiceiuri, relaţii private nemiloase, comportamente surprinzătoare şi habitudini stranii care îl aruncă în perplexitate chiar şi pe criticul cu bune cunoştinţe istorice, ”spune Eugen Negrici.

Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase tîrguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre acestea amintim Zogru (2006, 2013), reeditat în colecţia Top 10+, Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, şi Lizoanca la 11 ani (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite