Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Manuscrisul piesei de teatru „Germinal” de Émile Zola a fost vândut cu 138.600 de euro

0
8 Dec 2021 21:07:38
Autor: News.ro
Potrivit Sotheby's, „Germinal” este "ultimul mare manuscris al lui Emile Zola încă aflat în posesia unui privat".Foto via News.ro
Potrivit Sotheby's, „Germinal” este "ultimul mare manuscris al lui Emile Zola încă aflat în posesia unui privat".Foto via News.ro

Manuscrisul piesei de teatru „Germinal” de Émile Zola, adaptare în bună parte inedită a celebrului roman şi „ultimul mare manuscris” al scriitorului care s-a aflat în mânile unui privat, a fost cumpărat la licitaţie, miercuri, pentru suma de 138.600 de euro, a indicat Sothebys's, scrie le Figaro.

Această sumă corespunde celei mai mari oferte depuse la închiderea vânzării online care a fost deschisă pe 30 noiembrie. Depăşeşte preţul de rezervă, potrivit site-ului casei de licitaţii. Sotheby's trebuie să comunice ulterior taxele incluse şi eventual identitatea cumpărătorului dacă acesta doreşte să fie cunoscut. 

Manuscrisul este format din 454 de foi redactate între 1885 şi 1887 de romanicerul naturalist, pentru a adapta romanul său publicat în 1885. Succesul imens în volum, această poveste a unei revolte a minerilor din nordul Franţei în anii 1860 a avut, după Zola, potenţialul unei adaptări în teatru care să ajungă la un public şi mai larg. 

Dar scriitorul a avut surpriza neplăcută de a vedea cenzurată prima versiune a piesei sale, considerată prea subversivă. A fost nevoit să scrie o a doua, edulcorată, care a fost un eşec. Potrivit Sotheby's, vânzătorul este un colecţionar „european” care „speră să-şi păstreze anonimatul”. 

Această piesă unică a fost estimată între 100.000 şi 150.000 de euro. 

Potrivit Sotheby's, este "ultimul mare manuscris al lui Emile Zola încă aflat în posesia unui privat". Manuscrisele esenţiale ale scriitorului, inclusiv cel al romanului, ce poate fi consultat online, aparţin Bibliotecii Naţionale a Franţei (BnF) şi restul altor instituţii. Întrebată de AFP, BnF nu a comentat cu privire la licitaţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările