Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Manuscrisul poveştii „Micul Prinţ” de Antoine de de Saint-Exupéry va fi expus pentru prima dată la Paris

0
8 Dec 2021 17:39:27
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: news.ro
FOTO: news.ro

Manuscrisul poveştii „Micul Prinţ” de Antoine de Saint-Exupéry, va fi expus, pentru prima dată în Franţa, la Paris din februarie până în iunie 2022, a anunţat miercuri Muzeul de Arte Decorative. Aviatorul şi scriitorul francez a redactat şi desenat această poveste la New York şi Long Island, între iunie şi noiembrie 1942, potrivit Le Figaro.

Manuscrisul nu a mai părăsit Statele Unite de atunci. Autorul i l-a încredinţat unei prietene, Silvia Hamilton, înainte de a pleca să lupte în Africa de Nord în primăvara anului 1943. Această prietenă l-a vândut celor de la Morgan Library & Museum în 1968. Această instituţie privată îl va împrumuta Muzeului de Arte Decorative din Paris, care găzduieşte expoziţia „À la rencontre du Petit Prince”, din 17 februarie până pe 26 iunie, în aripa sa din palatul Luvru. 
 
Expoziţia va cuprinde „peste 600 de piese”, inclusiv „acuarele, schiţe şi desene - în cea mai mare parte inedite - dar şi fotografii, poezii, decupaje din ziare şi extrase din corespondenţă”, se arată într-un comunicat al Muzeului.
 
„Micul Prinţ”, care povesteşte aventurile pe diverse planete ale unui băiat aparent naiv, dar cu înclinaţii spre filosofie, este unul dintre cele mai mari succese din istoria literaturii mondiale. Povestea a fost publicată în franceză şi engleză la New York în 1943. Un an mai târziu, în iulie 1944, Saint-Exupéry a murit în timpul unei misiuni în Marea Mediterană.
 
Astfel, Antoine de Saint-Exupérynu a apucat să se bucure nici măcar de succesul iniţial al cărţii sale, care astăzi este tradusă în peste 300 de limbi. Succesul global al poveştii se datorează, de asemenea, şi picturilor în acuarelă cu care autorul a ilustrat-o şi care au gravat imaginea tânărului personaj în memoria colectivă.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările