Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Marius Oprea, la Librăria „Mihai Eminescu” Bucureşti

0
5 Nov 2019 19:58:10
Autor: Otilia Andrei
Istoricul şi scriitorul Marius Oprea   FOTO: Mihai Gotiu
Istoricul şi scriitorul Marius Oprea   FOTO: Mihai Gotiu

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 17.00, la Librăria „Mihai Eminescu” Bucureşti, va avea loc lansarea volumului "Studiu de fezabilitate pentru mântuire. 101 povestiri despre România", de Marius Oprea, apărut la Editura Polirom.

Alături de autorul Marius Oprea, la lansarea cărţii de miercuri, 6 noiembrie, de la Libăria "Mihai Eminescu", vor vorbi Sorin Antohi şi Ovidiu Şimonca. Lansarea de carte va fi urmată de o şedinţă de autografe. „Am scris această carte din patriotism. Pe la finele anilor ’80, bunul meu prieten şi coleg de liceu Andrei Bodiu, a cărui pierdere prematură o regret nespus şi o voi regreta toată viaţa, a rostit o propoziţie memorabilă, care mi‑a rămas întipărită drept cea mai bună definiţie a coşmarului în care ne aflam atunci: «Noi, aici, trăim cu un picior în Balcani şi cu celălalt în groapă». Cumva, inconştient, cred că am vrut să‑i şi arăt lui Andrei, acolo, în cer, unde se află, că lumea noastră s‑a schimbat. Că nu mai sîntem în pragul unei morţi istorice. Că sîntem o naţiune tînără. Că avem totuşi un viitor – o viaţă în faţă. Sper că vei înţelege, cititorule, din toate povestirile de faţă, că le‑am scris din două motive: mai întîi, pentru că eu cred cu tărie că vom fi în stare să croim în cele din urmă şi un adevărat «studiu de fezabilitate» pentru calea de a ieşi, ca neam, din «tărîmurile de frontieră», şi apoi pentru că, aşa cum arată titlul, eu cred în mîntuire”,  spune istoricul şi scriitorul Marius Oprea.

Marius Oprea (n. 1964, Tîrgovişte) a studiat istoria la Universitatea din Bucureşti şi este autorul unei teze de doctorat cu tema „Rolul şi evoluţia Securităţii (1948‑1964)”. A fost consilier al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, fiind implicat în elaborarea Legii de deconspirare a Securităţii, şi a făcut apoi parte din echipa de consilieri a preşedintelui Emil Constantinescu şi a prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, pe probleme de analiză politică, luptă împotriva corupţiei şi securitate naţională. A lucrat ca ziarist la revista Cuvîntul şi a fost corespondent al postului de radio Europa Liberă la Bucureşti. A creat, în decembrie 2005, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, pe care l-a condus pînă în 2010 şi unde, în prezent, lucrează ca şef al Compartimentului de Investigaţii Speciale. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările