Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Mărturia unei femei capturate de ISIS. Ce se întâmplă în teritoriile cucerite de jihadişti

6
4 Apr 2016 18:09:35
Autor: Oana Maria Filip
Jinan a fost răpită la 18 ani de către Daesh
Jinan a fost răpită la 18 ani de către Daesh

„Am fost sclava Daesh. Povestea unei fete kurde răpite de Statul Islamic“, cartea apărută recent la editura Polirom, este mărturia unei supravieţuitoare a ororilor unui război. Jinan este  una dintre nenumăratele femei care au fost folosite ca sclave sexuale de către luptătorii Daesh.

Jinan avea optsprezece ani cînd a fost răpită împreună cu familia de jihadiştii  Statului Islamic. Era proaspăt căsătorită. Vîndută într-o piaţă de sclave din Mosul unor luptători Daesh, este sechestrată, torturată şi obligată să se convertească la islam, urmînd să aibă soarta tuturor prizonierelor nemusulmane ale Statului Islamic, aceea de a fi folosite ca sclave sexuale de jihadişti. Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut noroc, reuşind să fugă.

Jinan s-a născut într-o familie de yazidiţi (grup religios de etnie kurdă) pe 7 ianuarie 1996, la poalele muntelui Sinjar, într-o localitate de la graniţa dintre Irak şi Siria. La 4 august 2014 a fost răpită în cursul unui raid desfăşurat de forţele Daesh. Mărturia ei este scrisă alături de jurnalistul francez Thierry Oberlé.

„Daesh a intrat în sat! Daesh atacă!” Jinan se aştepta ca într-una din zile să fie nevoită să plece în grabă. Încă de la începutul verii lui 2014, sentimentul unui pericol iminent se răspîndise în întreaga regiune şi, odată cu el, senzaţia că avea să se prăbuşească o lume: a ei

Cartea  a apărut la Editura Polirom, traducere de Cezar Petrilă,iar în curînd va putea fi găsită şi în ediţie digitală. „O căsătorie prost aranjată“ ; „Închisoarea Badush“ , „Falsul atac aerian“, „Pieţele de sclave pentru casele din Mosul“,  „Abdullah „Geambaşul”, angrosistul de femei“ „Apa cu şoareci morţi“  sau „Marea evadare“ sunt câteva din capitolele din carte.

Thierry Oberlé este reporter pentru Le Figaro din 1997, specialist în probleme legate de Maghreb şi continentul african. Este preocupat de terorismul internaţional. A mai scris, în colaborare cu Isabelle Lasserre, Notre guerre secrète au Mali (2013).

Daesh este un acronim pentru  Dawlat al-Islamiyah f'al-Iraq w Belaad al-Sham şi este o altă denumire a grupului terorist ISIS.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Adrian Foangă
4.04.2016, 20:50:15

Si s-a gandit sa faca si niste bani pe chestia asta...

+2 (2 voturi)
Sorin Barbul
4.04.2016, 22:27:29

Iar cârtești, domnule Foangă? Probabil; de ce nu? Dar s-a gândit înainte de toate să spună niște adevăruri și să dezvăluie ticăloșiile DAESH.

0 (4 voturi)
Adrian Foangă
4.04.2016, 23:27:31

Cam cat crezi ca e real si cat fabricat in cartea aceasta? Astfel de carti sunt scrise pentru un public aparte, pentru ce vor oamenii sa citeasca (cat mai multe grozavii, astea vand bine). A trait doar 3 luni in mijlocul Isis, cat a putut experimenta in acest timp?! Sa nu mai zic ca aceasta carte este scrisa de un ziarist, "inflorita" exact pe unde trebuie... in actualul context se va vinde precum painea calda.

+2 (6 voturi)
Zoltan
5.04.2016, 00:05:47

@ Foanga Nu face bani, in primul rind ne informeaza pe noi toti cum e viata in IS si cum va fi viata daca EU continua sa devina califat (prin migratie sau altfel!). Dar e greu de priceput...!

+1 (3 voturi)
Sorin Barbul
5.04.2016, 08:05:49

În 3 luni în ISIS poți trăi mai multe orori decât alți oameni într-o întreagă viață. Și e normal să o fi ajutat un ziarist la scrierea cărții. Nu oricine s-a născut scriitor. Eu sunt intelectual, filolog, am scris cărți (dar nu de beletristică), dar nu știu dacă m-aș angaja să-mi scriu memoriile, dacă aș avea suficient talent să o fac.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările