Miercuri, 20 noiembrie, Adevărul îţi aduce „Ceilalţi Schindleri“ – Agnes Grunwald-Spier

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 20 noiembrie, cartea „Ceilalţi Schindleri“, titlul de debut - şi de succes - al autoarei Agnes Grunwald-Spier, astăzi déjà la a treia carte publicată, va fi distribuita împreună cu ziarul Adevărul. Pachetul ziar şi carte va costa 23,99 lei şi se va putea găsi la chioşcuri timp de trei săptămâni, în limita stocului disponibil.

Agnes Grunwald-Spier s-a născut în Budapesta pe 14 iulie 1944, fiind fiica Lonei şi a lui Philipp Grunwald. Când era doar un mic copil, Agnes şi mama ei au fost salvate de la deportarea către Auschwitz de un ofiţer necunoscut.  În noiembrie 1944, acestea au fost trimise în ghetoul din Budapesta, de unde au fost eliberate pe 18 ianuarie 1945. Familia a plecat în Anglia în mai 1947. Tatăl ei, care a fost arestat de fasciştii maghiari şi trimis la muncă silnică, s-a sinucis în iunie 1955.

A studiat politică şi istorie la Universitatea Oxford Brookes în perioada 1963-1966; şi-a luat diploma de master în Studii despre Holocaust la Universitatea din Sheffield (1996-1998). Au urmat apoi cercetările legate de salvatorii din perioada Holocaustului (1999-2009) şi publicarea cărţii Ceilalţi Schindleri în 2010, la vâsta de 65 ani. Acum este unul din administratorii Trustului pentru Ziua Memorială a Holocaustului.

În această carte, Agnes Grunwald-Spiel face referire la acele omisiuni importante şi inevitabile în recunoaşterea faptelor celor dintre care mulţi sunt onoraţi de memorialul oficial al Israelului victimelor evreilor din Holocaust, Yad Vashem, ca „Drepţi între popoare“ pentru acţiunile lor. Au fost sute, poate chiar mii de tentative de salvare care au eşuat, de cele mai multe ori din cauza trădărilor din partea vecinilor sau a colaboratorilor locali, despre care nu a rămas nicio mărturie: indivizi sau chiar familii întregi au fost ucise pentru că au fost prinse salvând evrei. De cele mai multe ori, atunci când erau descoperiţi, cei care încercau să salveze şi cei pe care încercau să îi salveze erau ucişi de forţele brutale de ocupaţie, pentru care încercarea de a salva un evreu era o crimă care se pedepsea cu moartea. Documentele scrise despre Polonia sub ocupaţie germană arată cât de răspândite erau aceste represalii prin crimă, poveşti inspiratoare ale non-evreilor curajoşi, care şi-au riscat propriile vieţi pentru a salva evreii de la Holocaust.  Datorită cărţii lui Thomas Keneally, Arca lui Schindler, şi filmului bazat pe ea, Lista lui Schindler, oamenii au devenit mai conştienţi de faptul că, în toiul exterminarii evreilor de către Hitler, curajul şi umanitatea au putut încă să învingă răul. În timp ce şase milioane de evrei au fost ucişi de regimul nazist, unii au fost salvaţi prin acţiunile non-evreilor ale căror conştiinţe nu le-au permis să privească în cealaltă parte.

Cartea aceasta însă nu este în niciun caz una negativă. Autoarea a adunat poveştile a 30 de indivizi care au salvat evrei, oferind o perspectivă nouă în ce priveşte cauza pentru care aceşti oameni erau pregătiţi să rişte atât de mult pentru semenii lor, din acţiunile eroice ale cărora putem învăţa rezonanţa deplină a spiritului uman. Poveştile ei sunt unele care ne inspiră. Există multă suferinţă în aceste pagini, dar există de asemenea şi multă nobleţe. Agnes Grunwald-Spier a scris o carte care ne poate oferi o rază de speranţă pentru omenire; un manual modern pentru un cod de conduită care contrastează şi poate compensa impulsurile egoiste, negative şi distructive ce există şi în ziua de azi în mult prea multe zone ale globului.

Căutaţi cartea „Ceilalţi Schindleri“, în reţeaua de presă începând cu data de miercuri, 20 noiembrie, numai împreună cu ziarul Adevărul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite