Mircea Cărtărescu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, din partea Universităţii „George Bacovia” din Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 15 septembrie, scriitorul Mircea Cărtărescu a primit titlul onorific de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „George Bacovia” din Bacău. Ceremonia a avut loc în Aula Moldova a facultăţii, titlul fiindu-i acordat pentru „contribuţia adusă la dezvoltarea şi promovarea literaturii române pe plan naţional şi internaţional”.

Manifestarea academică este parte a Festivalului Naţional „George Bacovia" din Bacău şi se înscrie în programul mai amplu desfăşurat de universitate pe parcursul anului 2017, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existenţă. 

Scriitorul a vorbit despre poezie, despre cum s-a schimbat actul de a scrie poezie şi despre spiritul ei. 

În prima parte a discursului, Mircea Cărtărescu a vorbit despre obiceiul de a mulţumi şi despre relaţia ciudată pe care o poate institui între două persoane, povestind o întâmplare despre fiul lui Matei Călinescu, Matthew, din perioada în care a petrecut câteva zile acasă la criticul literar, în Bloomington, Indiana.

 Vorbind despre Matthew Călinescu, scriitorul l-a numit „un simbol al iubirii şi al compasiunii paterne faţă de un copil pe de o parte defavorizat, pe de altă parte, o fiinţă privilegiată din alte puncte de vedere. 

„Era o fiinţă care îşi purta handicapul fizic cu o graţie extraordinară şi cu o compensaţie, într-un fel spirituală, deosebită”, a mai spus scriitorul Mircea Cărtărescu. 

La sfârşitul colegiului, obiceiul american este că fiecare tânăr să mulţumească profesorilor care i-au îndrumat în anii de şcoală. Matthew a făcut şi el acest lucru când a venit momentul, mulţumind timp de 30-40 de minute. Acesta a mulţumit profesorilor care l-au ajutat în cei patru ani, colegilor, dar şi clasei în care a studiat, pereţilor clasei, băncilor în care a stat, geamurilor prin care a intrat lumina, cerului albastru, copacilor şi aşa mai departe. 

„N-a existat colţişor din lumea îngustă a lui Matthew căruia să nu-i fi mulţumit”, a spus scriitorul. 

Similar lui Matthew, a conchis Cărtărescu, şi  el simte nevoia de a mulţumi tututror, lumii întregi, celor care, într-un fel sau altul, au avut de-a face cu înălţarea sa  în această lume, pas cu pas, milimetru cu milimetru.

„În privinţa mulţumirilor, e primul lucru pe care îl am de făcut. MI-a plăcut foarte mult ceea ce a spus Nora Iuga aseară, despre acest moment destul de ciudat, al mulţumirii care vine după un dar care ţi-a fost făcut. Şi Nora spunea ieri că şi mulţumirile şi scuzele şi altele lucruri de felul acesta, îţi vin câteodată greu pentru că ele presupun de asemenea o relaţie puţin ciudată, puţin stângace, între tine şi cel care îţi face un dar.”, a explicat Mircea Cărtărescu.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite