Mircea Eliade şi Mihail Sebastian, în dezbatere la Londra. Cum a schimbat istoria o prietenie de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ȋn perioada 12-14 aprilie are loc, la Centrul Expoziţional Olympia din Londra,Târgul Internaţional de Carte de la Londra, la care România participă pentru cea de-a noua oară consecutiv. Participarea României la actuala ediţie este dedicată memoriei scriitorului şi istoricului al religiilor Mircea Eliade. Editura britanică Istros Books publică, în traducere engleză, volumul autobiografic „Romanul adolescentului miop”.

Participarea României la ediţia acestui an a Târgului este dedicată memoriei scriitorului şi istoricului religiilor Mircea Eliade, la 30 de ani de la moarte. Cu acest prilej, editura britanică Istros Books va publica prima operă literară semnată de autorul român, volumul autobiografic ”Romanul adolescentului miop".

Pentru a marca publicarea, de către editura britanică Istros Books, a primei sale scrieri literare, ”Romanul adolescentului miop", profesorii Sorin Alexandrescu, Florin Ţurcanu şi Bryan Rennie, împreună cu traducătorul cărţii, Christopher Moncrieff, şi editoarea Susan Curtis-Kojakovic vor discuta, în 13 aprilie, la Institutul Cultural Român Londra, despre moştenirea culturală şi relevanţa contemporană a lui Eliade.

Mircea Eliade nu este singurul scriitor ce va fi dezbătut de Institutul Cultural din Londra. Joi, 14 aprilie, la sediul ICR din capitala britanică, va fi rândul lui Mihail Sebastian să fie temă de dezbatere, prin romanul ”De două mii de ani”, recent tradus în limba engleză.

Pe cei doi (Mircea Eliade şi Mihail Sebastian) i-a unit efervescenţa culturală a interbelicului, perioadă pe care memoria o consemnează drept una de aur, în pofida marilor rele totalitare, derapajelor antisemite şi fragmentării politice, tocmai datorită culturii. De despărţit, i-a despărţit intrarea în istorie: Mihail Sebastian, născut la Dunăre, a redevenit evreu, iar Eliade s-a alăturat  Mişcării Legionare.

Rebeliunea legionară şi pogromul antievreiesc de la Bucureşti (21-23 ianuarie 1941) sunt şi momentele după care Mircea Eliade şi Mihail Sebastian, cei doi mari prieteni de la Criterion, nu se mai regăsesc unul în preajma celuilalt. Mircea Eliade face o vizită la Bucureşti, în vara anului 1942, în care îl evită pe Mihail Sebastian.

Mircea Eliade va explica, în varianta lui, acest episod, dar o va face câteva decenii mai târziu. Într-o scrisoare către Gershom Scholem, citată de Andrei Oişteanu în cartea ”Religie, politică şi mit”, Mircea Eliade s-a justificat, spunând că era urmărit de agenţi ai Siguranţei Statului şi că nu a vrut să îi pună pe aceştia pe urmele lui Sebastian, provocându-i astfel un necaz în plus. Nu este singura scuză pe care o formulează Eliade: în jurnal, el îşi notează o altă explicaţie, una umană, care lui Andrei Oişteanu i se pare mult mai plauzibilă:

”Mi-era, atunci, ruşine de mine – consilier cultural la Lisabona – şi de umilinţele pe care le îndura el, pentru că se născuse şi voise să rămână Iosif Hechter”.

Mircea Eliade (1907-1986) a fost un scriitor şi un istoric al religilor român.

Mihail Sebastian (1907-1945) a fost un scriitor român de orgine evreiască ce a scris romane, piese de teatru şi critică literară. Printre operele lui se numără romanele "Accidentul" "De două mii de ani"  şi "Oraşul cu salcâmi" sau piesele de teatru: "Steaua fără nume" şi "Ultima oră".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite