Neagu Djuvara va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti. Decizia a fost luată de consilierii lui Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu Djuvara împlineşte pe 31 august 100 de ani
Neagu Djuvara împlineşte pe 31 august 100 de ani

Istoricul, filosoful, romancierul şi diplomatul Neagu Djuvara va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti, în semn de recunoaştere a activităţii în domeniul culturii şi istoriografiei româneşti, a decis, joi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Neagu Djuvara, istoric, diplomat, filosof, jurnalist şi romancier, va primi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti, după ce consilierii generali au votat, în şedinţa de joi, o Hotărâre care prevede că acest titlu i se atribuie în semn de recunoaştere a activităţii sale în domeniul culturii şi istoriografiei româneşti.

"Cu prilejul aniversării unui secol de viaţă, considerăm că istoricul, scriitorul, diplomatul şi profesorl Neagu Djuvara este îndreptăţit să primească din partea municipalităţii Bucureşti, în semn de preţuire pentru întreaga sa viaţă dedicată culturii româneşti, titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei. Profesorul Neagu Djuvara rămâne în continuare un simbol al decenţei şi profesionalismului în societatea românească întrunind toate calităţile omului excepţional şi fiind, de  departe, una dintre cele mai lucide voci ale spaţiului public”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte documentul aprobat joi.

În expunerea de motive se mai arată că titlul de cetăţean de onoare este forma prin care cetăţenii Bucureştiului înţeleg să îi mulţumească lui Djuvara pentru efortul depus o viaţă întreagă la consolidarea unui adevărat reper de valori în societatea românească.

Neagu Djuvara este membru de onoare al Institutului de Istorie ''A.D.Xenopol'' din Iaşi şi al Institutului de Istorie ''Nicolae Iorga'' din Bucureşti.

Scriitorul este un susţinător al cercetărilor referitoare la istoria românilor, fiind preocupat, în special, de filosofia istoriei.

Neagu Djuvara este autorul a 20 de volume, de specialitate şi memorii, între care se numără ”Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor'” (Paris, 1975), premiată de Academia Franceză în 1976, ”Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1995), ”O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie” (1999) şi ”Amintiri din pribegie” (2005).

Numele său apare pe mai multe volume colective, precum ”Aromânii: istorie, limbă, destin” (1996, 2012) şi ”Cărţile care ne-au făcut oameni” (2010).

În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Servicul Credincios'' în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie a acestui an, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite