Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Neuitatul Paler

15
25 Sep 2015 17:33:16
Daniel Cristea-Enache
„Paler este iubit de cititorii din toate generaţiile pentru că s-a dedicat problemelor şi îndoielilor, întrebărilor şi crizelor prin care cu toţii trecem“ FOTO Cătălina Filip / Mediafax
„Paler este iubit de cititorii din toate generaţiile pentru că s-a dedicat problemelor şi îndoielilor, întrebărilor şi crizelor prin care cu toţii trecem“ FOTO Cătălina Filip / Mediafax

Acum o vreme, un realizator la una dintre cele mai importante televiziuni de ştiri a pus o întreagă emisiune sub semnul unor propoziţii (amare) ale lui Octavian Paler despre ţăranul român şi satul lui.

Gestul, ca şi formatul, a fost neobişnuit. De puţine ori vezi, în prime time, invitaţi ori citaţi scriitori. Oricât de buni ar fi, se consideră că ei nu fac rating; şi atunci se preferă o emisiune mediocră sau de-a dreptul mizerabilă, dar cu impact, uneia de ţinută sau măcar decentă, fără.

Invitaţii lui Octavian Hoandră la acea emisiune de pe Realitatea erau unul şi unul, dar destul de mulţi. Aşezaţi la o masă rotundă, sub reflectoare, ei păreau că refac, în condiţiile satului global, bine cunoscuta poiană a lui Iocan, unde bărbaţii din romanul lui Preda dezbat chestiuni arzătoare. Moromete şi ceilalţi săteni comentează şi interpretează ce fac domnii de la Bucureşti. De data aceasta lucrurile stăteau invers: „domnii de la Bucureşti“ analizau şi interpretau ce s-a întâmplat cu satul românesc în peste o sută de ani de istorie. E drept că invitaţii la emisiune, în majoritate, erau orăşeni de primă generaţie, iar majoritatea românilor nu arată altfel. Dacă nu noi ne-am născut la ţară, s-au născut acolo părinţii noştri - iar dacă nici ei, atunci cu siguranţă părinţii lor. România a fost preponderent rurală şi, în loc de a ne ruşina de acest lucru, e mai cuminte să-l recunoaştem şi să-l asumăm. Numai parvenitul îşi ascunde originea ori şi-o „înfrumuseţează“ fantezist. În contra parvenitismului în floare, câţiva dintre participanţii la emisiune şi-au prezentat copilăria la ţară ca pe un blazon.

Dezrădăcinarea de la oraş

Exact aşa făcea şi neuitatul Paler, care a transformat Lisa într-un reper simbolic, cvasi-mitologic, şi a făcut din ea o matrice în cărţile lui scrise la persoana întâi. De fiecare dată când venea vorba de Lisa (şi „vorba“ o aducea adesea el însuşi), Paler îşi retrăia o copilărie sub un cer care din marele oraş nu se mai vede şi nu se mai poate vedea. Fără să confunde percepţiile lui infantile şi rememorările nostalgice de mai târziu cu realitatea dură a satului românesc, scriitorul glisa dintr-o dimensiune în alta a lumii lui. Dimensiunea socială, politică, istorică, evident economică, structura satului românesc pe care comunismul a încercat s-o distrugă; şi componenta „romantică”, magică, implicând un raport afectiv şi o investiţie imaginativă a celui care se va simţi, la oraş, dezrădăcinat.

Paler a exprimat în fond, ca şi Preda, atât nevoia noastră de rădăcini, cât şi dorinţa de lărgire a unui orizont personal. Zariştea cosmică despre care vorbeşte, frumos, Blaga este o metaforă. Studiile înalte, Universităţile, Teatrele, Bibliotecile, Muzeele, Librăriile, Redacţiile sunt în marile oraşe, nu în Lisa ori în Siliştea Gumeşti. Astfel că fiul de ţăran, dacă vrea să devină un mare scriitor, nu poate fi romantic şi mitologizant până la capăt - şi să rămână în satul lui. El trebuie să plece: dar în această plecare, Paler şi Preda iau, aşa zicând, satul cu ei.

Mitologia personală a unui sat

Citite şi recitite atent, cărţile lui Octavian Paler, oricât de subtile şi cu paradoxuri urmărite ca atare, au o fibră pedagogică. Scriitorul se avântă quijoteşte în chestiunile cele mai complicate pentru ca un public cât mai larg să participe, prin el, la ele. În ultimii săi ani de viaţă, când lucram la volumul de convorbiri, era de pildă preocupat până la obsesie de… Inchiziţie. Cu o linişte care îmi ridica părul în cap, îmi spunea că studiase atent problematica şi unele dintre procesele Inchiziţiei erau mult mai corect desfăşurate decât procesele de astăzi (pentru a nu mai vorbi despre cele din timpul comunismului). Să auzi că Inchiziţia a putut fi mai legalistă decât democraţia e ceva ce numai de la sclipitorul şi profundul Octavian Paler puteai auzi.

Paler este iubit de cititorii din toate generaţiile pentru că s-a dedicat problemelor şi îndoielilor, întrebărilor şi crizelor prin care cu toţii trecem

El ne lărgea mereu şi atât de curajos orizontul, aşa cum o făcuse în propria biografie şi devenire intelectuală. Paler este iubit de cititorii din toate generaţiile pentru că s-a dedicat problemelor şi îndoielilor, întrebărilor şi crizelor prin care cu toţii trecem. Când scria sau spunea eu, nu o făcea cu vanitate şi cu narcisism, cu egolatrie şi dispreţ pentru restul lumii. Era un eu generic, în care fiecare cititor se regăsea cu experienţa sa, fie deja consumată, fie tatonată.

De la copilăria într-un sat reproiectat într-o mitologie personală la adolescenţa cu lecturi devoratoare, de la aceasta la tinereţea experienţelor literare şi la maturitatea scriitorului consacrat, de la drumurile iniţiatice ale călătorului pentru care geografia este o formă a istoriei la fixarea într-o matcă românească de alţii dispreţuită, omisă, „uitată“, Paler a exprimat foarte mult din noi - şi foarte profund. Obsesiile lui au fost (ori au devenit) şi ale noastre. Întrebările pe care şi le-a pus ne-au frământat. Răspunsurile, când au fost posibile, au căpătat forma lui de expresie.

La puţini scriitori români avem o asemenea asumare a unei problematici generale şi a unor chestiuni care ne privesc pe toţi şi pe fiecare dintre noi. Inclusiv la emisiunea de televiziune cu care am început acest text, înregistrarea de arhivă cu Paler vorbind despre satul românesc, de numai câteva minute, ne-a pus parcă pe jar şi ne-a făcut să dezbatem vreo trei ore.

E dificil, dacă nu imposibil, să-l uiţi pe Octavian Paler odată ce l-ai citit. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Tagetes
25.09.2015, 18:12:00

Imi place Paler... a fost un om de caracter , spunea ce avea de spus ... de cate ori il citesc gasesc mereu ceva de notat de retinut...am ales doua citate :" Regresul spiritual al lumii de azi e ascuns de progres( tehnic si stiintific).S-a creat un gol in omul actual, epuizat de grija confortului si a banilor. E nevoie de "ceva" care sa umple acel gol , care sa dea din nou valoare ideii de om."..."Comnuismul a incurajat fara sa vrea dragostea pentru cultura. In libertate, cand si-a pierdut caracterul subversiv, interesul pentru cultura s-a prabusit . Si chiar respectul aratat culturii."(Din vol. "Convorbiri cu Octavian Paler" de Daniel Cristea)...Il contrazic pe dl. Paler: nu fara sa vrea cu buna stinta si firesc comunismul a incurajat dragostea pentru cultura,nici n-a fosta greu, goana dupa bani avere putere nu era .

+4 (4 voturi)
Sârbul Vasile
25.09.2015, 18:24:56

Cand socializarea era la apogeu, sa postezi citate din Paler era de bon ton. Nu era zi in care unul sau altul sa nu posteze eseul acela intitulat Avem timp. A fost tevatura mare pe faptul ca Paler nu a incaput in Istoria lui Alex. St. Asa e cand citesti prea mult. Nu mai poti avea idei proprii. Prea mult Ortega y Gasset. Sunt de acord in privinta asta. Altfel, un bun orator.

+1 (1 vot)
toma necredinciosu'
25.09.2015, 20:50:12

As vrea si eu sa citesc cartea lui Paler, in care el sa ne fi vorbit despre marele esec al vietii sale, asa cum l-a sfiorat el, tangential mai mult decit frontal, in interviul cu Emil Hurezanu din emisiunea "Romania mea"( vezi youtube.com) Paler reevoca acolo moartea tatului sau din cauza negarii antibioticelor de catre medicii care ii pretindeau pentru tratamentul cu aceste medicamente certificatului de cooperatist, pe care acesta, desigur, nu-l avea. Drama lui Paler consta in faptul ca, el la acea vreme era, foarte probabil, membru al partidului criminal si adept al ideologiei care a dus la moartea tatului sau. Paler si-a ingropat tatal si s-a intors la Bucuresti pentru a-si urma stralucita cariera, care la dus pina in etajele foarte inalte ale PCR. Daca lucrurile stau asa, se mai poate vorbi ca Paler ar fi dus satul cu el? Sa fie oare adevarat ca, el nu si-a renegat satul si obirsia? Sa nu fi fost indeajuns aceasta experienta pentru a deschide ochii acestui personaj de o inteligenta sclipitoare. Eu zic ca, da. Atunci, care sa fi fost fost dereglarea acestui om? Probabil, ca si in atitea alte cazuri, lipsa de verticalitate. Sa nu fi fost alte optiuni pentru asi implini el un destin de care sa fi fost mindru tatal sau?. Eu zic ca erau. Si nu era nevoie de eroism sau de harul martirajului. Mai putin arivism era suficient. Dar sa ne amintim vremurile. Pe vremea cind Goma era tras de barba de Plesita si mai tirziu expulzat, Paler era redactor sef la Romania libera si membru in CC al PCR. Pe cind Dorin Tudoran era prigonit de securitate si Gheorghe Ursu asasinat la Rahova, Paler era deputat de Vaslui in MAN. Asta este fisa unui esec romanesc. Nu vreu sa amintesc faptul ca, ar mai fi fost si modelul Zaharov, Havel sau Michnik pe care le-ar fi putut urma. Nu am vazut emisiune evocata in articol, dar banuiesc ca, erau participanti cu biografii asemanotoarei celei a lui Paler. Si atunci, in emisiunea cu pricina sa batut apa-n piua, ca de atitea alte ori. Fenomenul esecului romanesc nu va fi inteles in felul acesta niciodata. Nici la 25 de ani de la revolutie nu se gaseste in Romania nici unul care sa spuna lucrurilor pe nume, adica exista Goma, dar el nu are talent nu-i asa, si atunci nu conteaza. Cu Paler stau lucrurile ca si cu inchizitia. Si unul si cealalta stiau ce e bine. Dar poate imi spune cineva si mie, care-i cartea in care sa-si fi psihanalizat Paler esecul. Va multumesc pentru ajutor.

+3 (7 voturi)
catalin toader
25.09.2015, 21:07:23

@toma necredinciosu' " M-ati scutit de un comentariu. Cu atat mai bine, sigur nu ar fi fost atat de bun ca al dumneavoastra. Nu cred ca prea multa lume va aprecia asa cum trebuie ce (atat de bine) ati spus dumneavoastra. Pe langa faptul ca Octavian Paler este la mare moda prin anumite medii (in virtual, mai ales), oamenii mai au o calitate - memoria scurta. Macar v-ati "ales" cu un fan. P.S. Paul Goma are talent. De curaj, nu mai zic.

+2 (4 voturi)
EX IN
25.09.2015, 22:10:02

Octavian PALER = intelectualul scriitor care A Ştiut ( de fiecare dată) Să SE PLASEZE ! [ ca mai toţi „intelectualii”, mai ales „români” !]

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările