Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Nobel pentru „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“. Un nou titlu de Alice Munro, la Bookfest

2
30 May 2014 13:46:34
Simona Chiţan
Scriitoarea Alice Munro a luat Premiul  Nobel pentru Literatura în 2013
Scriitoarea Alice Munro a luat Premiul  Nobel pentru Literatura în 2013

Sâmbătă, la Bookfest vor fi lansate la Editura Litera două noi cărţi de Alice Munro: de la ora 15.00,  „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“, iar de ora 15.30, „Fugara“. Actriţa Maia Morgenstern va lectura, în avanpremieră, din volum.

Despre ce e noul volum al lui Alice Munro, scriitoarea canadiană distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2013? „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie“, aşa cum arată şi titlul ominim al cărţii, care va fi lansată sâmbătă, de la ora 15.00, la standul Editurii Litera, la Bookfest.

Autoarea, care a mai scris şi „Prea multă fericire“ şi „Dragă viaţă“, vorbeşte despre amintiri răvăşitoare, ce trezesc, răscolitor, trecutul.

Amintirile dăinuie undeva, în suflete, stârnind de cele mai multe ori o adâncă suferinţă. Femeile privesc înapoi spre ele însele, cele din tinereţe, la căsătoriile făcute prea devreme, pe când erau naive, încrezătoare şi mai credeau în iluziile iubirii, la soţii răi, mândri şi răzbunători, care înşală fără nicio strângere de inimă.

Toate trăiesc cu un fel de disperare regretul a ceea ce ar fi putut să fie, al alegerilor pe care nu le-au făcut.

Dar în vieţile acestea există în acelaşi timp speranţă, există o a doua şansă. Personajele se reinventează. Femeile rănite au curajul de a trece dincolo de suferinţă, de boală, de traume şi de amintiri care încă mai dor.

Cum sunt povestirile scrise de Alice Munro? 

Cu „relaţii între părinţi şi copii, surori şi fraţi, bunici şi nepoţi, unchi, mătuşi, vecini. Cu avorturi, adultere, accidente, sinucideri, apendicite, bovarism, sex aiurea, decizii pripite de nuntă şi despărţire. (...) Pe scurt, viaţă. Mai precis: draga noastră viaţă. Cea pe care adesea uităm s-o trăim“, aşa cum spunea şi criticul Dan C. Mihăilescu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.05.2014, 20:41:33

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
31.05.2014, 00:58:10

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările