Noul „preşedinte“ al Uniunii Scriitorilor a fost deja exclus de Nicolae Manolescu. „Puciştii“ se vor duce cu actele la Tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Teodorescu (61 de ani), preşedinte pentru o zi
Cristian Teodorescu (61 de ani), preşedinte pentru o zi

Scandalul din Uniunea Scriitorilor din România (USR) a ajuns la cuţite: duminică, puciştii au ales o nouă conducere a sindicatului, în frunte cu prozatorul Cristian Teodorescu. Prin urmare, azi-dimineaţă, pe 21 martie, chiar de „ziua poeziei“, preşedintele Nicolae Manolescu i-a excomunicat pe turbulenţi.

Duminică, agenţiile de presă au fost tulburate de primirea unui comunicat, cu antetul Uniunii Scriitorilor, în care se comunica sec că uniunea de creaţie are începând din acel moment o nouă conducere, în frunte cu prozatorul Cristian Teodorescu. În esenţă, anunţul comunica „noua conducere a Uniunii Scriitorilor“:„Adunarea Generală Extraordinară a USR a votat o nouă conducere. Cristian Teodorescu este noul preşedinte al USR, iar Florin Iaru şi Dan Mircea Cipariu au fost aleşi vicepreşedinţi. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Şoitu, Cosmin Perţa, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu şi Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu şi Daniel Vorona“.

„Regim de teamă şi constrângeri“

În ce priveşte modul în care a fost convocată această adunare generală, semnatarii aveau de spus următoarele: „În luna februarie 2015, Comitetul de iniţiativă al Adunării Generale a Asociaţiei Uniunea Scriitorilor din România a cerut convocarea unei Adunări Generale Extraordinare. Conform OG 26/2000, după expirarea termenului legal de un an, orice membru are dreptul să o convoace. Comitetul de iniţiativă a procedat în consecinţă. În luna februarie a.c. a fost postat convocatorul pe site-ul www.alegeriusr.ro, trimis prin poştă electronică spre membri şi publicat în trei ziare de circulaţie naţională: Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei. Termenul a fost de o lună, conform legii. Pe data de 18 martie a.c., cvorumul nu a fost întrunit, astfel că Adunarea Generală Extraordinară a fost reconvocată, conform legii, după 24 de ore, pe 19 martie a.c., în sediul Colegiului naţional Mihai Viteazul, din Capitală“.

Important şi oarecum neobservat era, însă, ceea ce era trecut spre sfârşitul comunicatului, pentru cei care aveau răbdare să citească până acolo:

„Nu în ultimul rând, vom aduce la cunoştinţă publicului toate acţiunile nedemocratice, discreţionare sau chiar aflate la limita legii prin care fosta conducere a instaurat un regim de teamă şi constrângeri printre membrii săi. E timpul pentru un nou început“.

Următoarea mişcare a celor care se consideră acum singura conducere legitimă a USR va fi trecerea pe la tribunal: „Urmează depunerea actelor la Tribunal şi în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, operaţii care nu au mai fost actualizate de 18 ani. Vom stinge litigiile în care e implicată USR, întrucât nu mai au obiect“.

Cui aparţine sigla USR?

Reacţia preşedintelui în exerciţiu, Nicolae Manolescu, a fost fermă: ieri-dimineaţă, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România i-a exclus în totalitate pe cei ale căror nume apăreau în comunicatul Grupului de Reformă (care nu fuseseră excluşi deja, pentru că Dan Mircea Cipariu şi Grigore Şoitu trecuseră mai demult prin aşa ceva): „Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere a constatat încălcarea de către un număr de membri ai Uniunii Scriitorilor din România a art. 16 şi următoarele din cap. 5 din Statutul USR, în sensul că au convocat nestatutar o Adunare Generală Extraordinară şi au organizat, la data de 19 martie, o Adunare Generală Extraordinară nestatutară, nedesfăşurată prin adunările generale ale Filialelor, în care s-au votat nestatutar noi organe de conducere“.

Totodată, se consideră că prin comunicatele remise presei s-a folosit „abuziv şi nelegal“ sigla USR, uzurpându-se calităţile oficiale ale persoanelor alese legal şi statutar în funcţiile de conducere şi creându-se astfel prejudicii de imagine grave Uniunii, în aceste condiţii Comisia de Monitorizare, Suspendare şi Excludere propunând Consiliului USR excluderea scriitorilor amintiţi.

Manolescu: „Nu înţeleg ce se întâmplă“

Contactat de „Adevărul“, Nicolae Manolescu consideră că „nu se întâmplă nimic rău la USR“ şi insistă asupra faptului că cei care s-au strâns duminică la „Mihai Viteazul“ sunt sub 30 de persoane, adică 0,8% din numărul total al membrilor. Manolescu, care face o paralelă cu felul în care Lenin a preluat partidul socialist (considerându-şi adepţii săi, aflaţi în minoritate, „partea cea mai mare“, de aici termenul de bolşevici), aminteşte că la liceul „Mihai Viteazul“ s-a mai ţinut în 1945 o întrunire în care dizidenţii din PCR voiau să ia puterea.

Întrebat ce crede despre faptul că cei pe care i-a moşit în literatură („pe Iaru l-am debutat, i-am scris prefaţa“) acum îl contestă, criticul literar răspunde: „Este o situaţie neplăcută şi nu înţeleg ce se întâmplă“. USR îi va da în judecată pe pucişti, care oricum trebuie să demonstreze la tribunal legitimitatea acţiunilor lor.

„Îmi pare rău că este amestecată aici Uniunea, care merge foarte bine, recent a reuşit şi să obţină bani pentru revistele literare“,

mai spune Manolescu, care consideră toată treaba asta ca fiind una „foarte urâtă“.

Teodorescu: „Mi s-a dat cu tifla“

Cristian Teodorescu, teoretic noul preşedinte al scriitorilor, se consideră şi practic, deşi a luat la cunoştinţă că, formal, în cursul dimineţii a fost exclus din Uniune. Teodorescu recunoaşte că numărul total de membri care-au luat deciziile de duminică este de 28, dar pune acest lucru pe seama represaliilor cu care „fosta conducere“ i-a ameninţat pe scriitori de la începerea conflictului încoace.

Prin urmare, prozatorul consideră că alegerea sa în fruntea scriitorilor este una legitimă. Întrebat de ce a acceptat să intre în acest joc, Teodorescu spune că „pentru apărarea unor principii“.

„Când o uniune începe să-şi excludă membrii, e ceva în neregulă cu Uniunea. Toate demersurile mele anterioare au fost ignorate sau mi s-a dat cu tifla“,

mai spune scriitorul.

UPDATE:

"Dl Nicolae Manolescu ne dă dreptate, fără să vrea", spune Cristian Teodorescu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

"Nu ştiu cine îl sfătuieşte pe dl Nicolae Manolescu, dar îl sfătuieşte prost. Iar dacă nu-l sfătuieşte nimeni, ci a reacţionat de unul singur la comunicatul nostru, a făcut-o ignorînd pînă şi statutul după care a fost ales. În loc să vadă dacă nu cumva noi, aceştia puţini, avem dreptate, a anunţat într-un interviu că vom fi daţi afară din Uniune la şedinţa de azi a Consiliului USR. Ştiam că asemenea lucruri se supun la vot, nu că preşedintele anunţă dinainte ce va face Consiliul. Dl Nicolae Manolescu se face că nu ştie că această Adunare Generală Extraordinară a fost organizată după toate regulile prevăzute de lege. Iar dacă nu ştie, cu atît mai trist pentru cei care se lasă conduşi de domnia-sa. Dl Nicolae Manolescu vrea să inducă scriitorii şi opinia publică în eroare cu afirmaţia sa, că „ne-am fi ales între noi”. Am făcut Adunarea Generală Extraordinară potrivit prevederilor legii, nu aşa cum susţine dl Nicolae Manolescu, că am fi făcut-o ilegal.

Dacă dl. Nicolae Manolescu nu ştie legile sau le aplică aşa cum îi convine, acesta nu-i un argument să susţină neadevăruri despre noi. Că încearcă să minimalizeze iniţiativa noastră îl priveşte. Dar cînd serveşte scriitorilor şi opiniei publice neadevăruri despre noi, dl Nicolae Manolescu nu face decît să justifice acţiunile noastre şi încercarea pe care o facem de a reforma Uniunea Scriitorilor", mai precizează Cristian Teodorescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite