Cărţi

articolul anterior articolul urmator

O carte bestseller din Franţa pretinde că poate să dovedească existenţa lui Dumnezeu prin intermediul cunoştinţelor moderne despre Univers

14
18 Jan 2022 17:32:44
Autor: Cristina Morozan
Volumul Dieu, la science, les preuves, scris de inginerul Michel-Yves Bollore şi Olivier Bonnassies
Volumul Dieu, la science, les preuves, scris de inginerul Michel-Yves Bollore şi Olivier Bonnassies

Volumul "Dieu, la science, les preuves",  scris de inginerul Michel-Yves Bollore şi absolventul de Politehnică Olivier Bonnassies, a depăşit luni pragul de 100.000 de exemplare vândute, la trei luni după publicarea sa şi a devenit bestseller în Franţa . Autorii afirmă că pot "să dovedească" existenţa lui Dumnezeu, prin intermediul cunoştinţelor moderne despre Univers,  în pofida scepticismului unor oameni de ştiinţă, informează AFP.

Lucrarea pretinde - "într-un singur volum, accesibil pentru toţi" - că poate să descrie maniera în care descoperirile astronomice din secolul al XX-lea au readus în atenţie chestiunea Creaţiei, conform Agerpres

Timp de aproape patru secole, prin intermediul lui Galileo, Newton, Darwin, "ştiinţele au arătat că un creator nu era necesar pentru a explica Universul". "Şi au făcut-o atât de bine, încât la începutul secolului al XX-lea, materialismul triumfa". 
 
Apoi, "ca un mare pendul", mişcarea a repornit în sens invers, odată cu descoperirile despre Big Bang, expansiunea Universului, moartea sa termică... concepte care, potrivit lui Michel-Yves Bollore, au infirmat teza unui Univers imuabil, întrucât acesta ar avea "un început şi un sfârşit". 
 
Cei doi autori au formulat concluzii metafizice, avansând teoria potrivit căreia Creaţia nu poate fi explicată decât prin existenţa unui "mare ceasornicar", aflat la originea existenţei Universului şi a apariţiei vieţii pe Pământ. 
 
În mediul ştiinţific, chiar şi în cel al cercetătorilor care cred în Dumnezeu, demersul celor doi scriitori nu a convins deloc, ba chiar a deranjat. 
 
"Noţiunea de 'dovezi' stârneşte polemici. Deşi ai dreptul să crezi că există un mare ceasornicar, nu ai dreptul să spui că această idee este 'o dovadă'. Să articulezi ştiinţa cu religia nu înseamnă să confunzi lucrurile", a spus Thierry Magnin, fizician şi preot. 
 
A doua parte a cărţii conţine dovezi "din afara ştiinţei", care se sprijină pe Biblie, pe "destinul extraordinar" al poporului evreu şi miracolul Fatimei pentru a invalida inexistenţa lui Dumnezeu. 
 
Potrivit jurnaliştilor de la L'Express, fizicianul american Robert Wilson, laureat al premiului Nobel, nu ar fi semnat prefaţa cărţii dacă ar fi citit această parte a volumului. "Nu deţin niciun text care să ateste regretele sale", a răspuns Michel-Yves Bollore.
 
Michel-Yves Bollore, catolic şi frate al lui Vincent Bollore, unul dintre cei mai renumiţi industriaşi francezi, a lucrat trei ani pentru a scrie "cartea care nu exista", a dezvăluit el.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Fil Bert
18.01.2022, 17:53:18

Ah, ce bine, mi-a fost teama c-au reusit sa demonstreze geometric existenta divinitatii. Lucrez eu in continuare la chestia asta...😁

+4 (6 voturi)
Realist
18.01.2022, 19:31:08

Marketingul face ravagii - au aruncat pe piata o carte cu un titlu controversat si si-au asigurat clienti din ambele tabere: - credinciosii o cumpara in speranta ca, in sfarsit, cineva poate demonstra ca exista divinitate; - ateii o cumpara ca sa poata respinge ideile pseudo-stiintifice :)

+16 (18 voturi)
Paun Al
18.01.2022, 20:39:52

"Creaţia nu poate fi explicată decât prin existenţa unui "mare ceasornicar", aflat la originea existenţei Universului şi a apariţiei vieţii pe Pământ." Si cine a creat "marele ceasornicar"? Sau asta in viitoarea carte?

+1 (7 voturi)
Radu Mircea
18.01.2022, 21:47:10

# Paun Al Pe mine prietene ma framinta o alta intrebare : P'asta cu ''ceasornicarul'' hai ca se poate intelege si crede de catre un ins cu o mare frica de Dumnezeu si putina lectura particulara , dar avind cunostinta personala de complexitatea profesiei de ceasornicar ma intreb de unde a invatat ''ceasornicarul'' meseria ??? Asta ar impune un maestru cu patru bile cit aia de popice care sa-l fi invatat meseria pe ''ceasornicar'' , sa-i fi dat o diploma , un masterat , un doctorat , care la rindul sau a invatat de la alt maestru si tot asa dam de o dinastie intreaga infinita de ''ceasornicari'' . Trecind de absurditatea idei as indrazni o alta intrebare mai sfisietoare pentru viitorul omenirii , de ce avem nevoie de un tatuc care sa ne caute si-n gaura ....urechii sa vada c-am fost cuminti ca sa nu ne ia dracu' ???

0 (8 voturi)
Amdo Odma
18.01.2022, 21:02:40

Un om care nu crede in Dumnezeu e doar un animal singuratic, fara speranta.

-16 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările