O carte despre Constantin Silvestri, lansată la Ateneul Român

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Silvestri (1913-1969)
Constantin Silvestri (1913-1969)

Volumul „Constantin Silvestri în cronici şi interviuri, 1930-1959”, realizat de istoricul Cristina Enăşescu şi publicat de Editura Institutului Cultural Român, va fi lansat joi, de la ora 16.00, în foaierul Ateneului Român, în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu, la standul Librăriilor Humanitas

La eveniment vor participa, alături de autoarea volumului, Mirel Taloş, preşedintele Institutului Cultural Român, Iosif Ion Prunner, preşedintele Fundaţiei Silvestri, pianista Lena Vieru Conta. Lansarea de la Ateneul Român va avea loc înaintea concertului de la ora 16.30. Oratoriul Strigoii - manuscris enescian finalizat postum şi înregistrat în premieră absolută la Berlin în 2019, cu Radio Symphonieorchester Berlin – va putea fi ascultat pentru prima dată în Festival, interpretat de Filarmonica George Enescu, condusă de dirijorul Gabriel Bebeşelea.

lansare Constantin Silvestri

„Volumul de faţă, strâns laolaltă, îngrijit şi adnotat cu minuţiozitate de Cristina Enăşescu, are ceva dintr-o expoziţie de pictură. E ca şi cum fiecare capitol, fiecare cronică muzicală, interviu ori dare de seamă, fiecare enumerare ori anexă ar surprinde ceva, o faţetă unică a portretului unui om care a fascinat şi continuă să o facă: genialul Constantin Silvestri. E o carte în care ai ce să citeşti şi în care găseşti, la fiecare pagină, idei asupra cărora te poţi opri să reflectezi. Nu-ţi poţi opri şuvoiul de exclamaţii mirate, dar mereu confirmate de conţinutul acestor pagini: ce lume!, ce stil!, ce anvergură!, ce directeţe şi spirit pătrunzător!”, apreciază compozitorul şi muzicologul Dan Dediu, în prefaţa volumului.„Se cuvin laude pentru această iniţiativă editoriată tuturor celor care au sprijinit-o şi făcut-o posibilă.

Este un cadou ce ni se face la jumătate de secol de la moartea prematură a celui despre care George Enescu spunea: De acum eu pot muri, pentru că urmaşul meu va fi Silvestri”, subliniază Dan Dediu, la finalul textului său.

„Cu acest volum care adună cele mai importante articole apărute în ziarele şi revistele din România, în perioada februarie 1930-iulie 1959, dorim să-l omagiem pe compozitorul, pianistul şi dirijorul Constantin Silvestri, la 50 de ani de la încetarea sa prematură din viaţă”, a declarat istoricul Cristina Enăşescu. „Fără a dori o periodizare a articolelor, alta decât cea cronologică, aceasta apare legată de momentele de viaţă ale artistului, dar şi de contextul politic în care se desfăşoară activitatea la care se face referire în respectiva cronică”, precizează autoarea volumului.

lansare Constantin Silvestri

Constantin Silvestri (1913-1969), dirijor, compozitor şi pianist, s-a născut la Bucureşti pe 31 mai 1913 şi a murit pe 23 februarie 1969 la Londra. A urmat cursurile Conservatorului din Bucureşti, a studiat compoziţie cu Mihail Jora şi pian cu Florica Musicescu. La vârsta de zece ani a debutat pe scenă în calitate de pianist. A susţinut primul concert de dirijat la Orchestra Radio pe 29 martie 1939, cu o lucrare în primă audiţie.

La Ateneu, primul concert de dirijat a avut loc pe 2 mai 1940. A fost director la Operă între decembrie 1953 şi aprilie 1955. A fost numit director al Filarmonicii din Bucureşti între 1947 şi 1953. A fost profesor de dirijat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu“, între 1948 şi 1959. Pe 13 septembrie 1958 a dirijat premiera românească a operei „Oedipe” de George Enescu. A fost distins cu patru premii „George Enescu“. Pleacă definitiv din ţară la începutul anului 1959, cu ocazia unui turneu, stabilindu-se întâi la Paris. În 1961 a fost numit dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Bournemouth (Marea Britanie), la pupitrul căreia va ramâne până la sfârşitul vieţii. A realizat numeroase turnee, dirijând în principalele centre muzicale din Europa, dar şi din Japonia, Australia şi America de Sud. A murit prematur, într-un spital londonez, pe 23 februarie 1969.

Având în vedere reglementările legale în vigoare (respectiv prevederile din Anexa nr. 3 art. 1 pct. 7. Şi 8¹ din H.G. 932/2021, cu toate modificările la zi) desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul Ateneul Român se face în următoarele condiţii:

Este permis accesul până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie. În perioadele în care incidenţa este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, participarea este permisă doar pentru persoanele care:

 sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

image

 prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau

image

 prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 48 de ore.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite