O carte despre Revoluţia română din 1989

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
aa

Annely Ute Gabany este cunoscută publicului român încă de pe vremea în care lucra la Departamentul de cercetare al „Europei Libere”. Studiile sale referitoare la dinamica şi ravagiile cultului lui Ceauşescu, între timp strânse într-un volum publicat cu ani în urmă la editura ieşeană „Polirom”, au fost şi sunt fundamentale.

Doamna Gabany mai este cunoscută şi ca autoare a unei cărţi intitulate Revoluţia neterminată, dar şi a celei cu titlul Literatură şi politică în România de după 1945. Alexandru Muraru, Andrei Muraru şi Daniel Şandru sunt universitari sau/şi cercetători ştiinţifici ajunşi azi la vârsta deplinei maturităţi creatoare. Ştiinţifice şi profesionale. Toţi trei sunt legaţi de Iaşi fiindcă acolo şi-au făcut studiile universitare, chiar dacă unii dintre ei îşi desfăşoară azi activitatea în Capitală. Sunt istorici sau politologi, au sau au avut demnităţi publice. 

Cei patru sunt coordonatorii unui consistent volum  (630 de pagini, format mare) de studii, volum intitulat Revoluţia din 1989. Învinşi şi învingători, apărut la începutul anului 2020 la deja amintita editură Polirom. Cartea conţine, dacă am numărat bine, 32 de studii şi articole, grupate în şase părţi. Anul 1989 în context internaţional (4 studii, semnate de Simona Gheorghiu, Vasile Buga, Igor Caşu şi Valentin Naumescu), Ultimii ani ai dictaturii lui Nicolae Ceauşescu ( cu 5 contributori, adică Mioara Anton, Lavinia Betea,  Cosmin Popa, Alexandra Toader, Ana-Maria Cătănuş), Intelectualii şi politica în comunism ( 4 studii semnate de Gabriel Andreescu, Doru Tompea, Andrei Muraru), Revoluţia română din 1989 (partea cea mai consistentă a cărţii în care scriu Annely Ute Gabany, Cătălin Rolea, Călin Hentea, Sorin Bocancea, Constantin Corneanu,  Mădălin Hodor, Andrei Ursu, Lucian-Vasile Szabo, Marius Oprea, Matei Gheboianu), Amintiri şi reflecţii personale ( cu 3 contribuţii, datorate lui Dennis Deletant, Roland Thomasson, Alin Ciupală), Privind înapoi comunismul (6 autori, adică Marius Bălan, Alexandru Muraru, Emanuel Copilaş. Cristian Pîrvulescu, Daniel Şandru, Antonio Momoc, Ioan Stanomir). Unii dintre autori sunt istorici (specializaţi în istorie politică, socială, militară, etc),  au competenţe în domeniul politologiei, alţii în cel al psihologiei sociale  ori în acela al Dreptului constituţional, unii sunt actuali sau foşti jurnalişti, alţii scriu în calitate de martori. Sunt autori care caută chiar să îşi înnălbească imaginea de foşti oameni de încredere ai PCR şi de activişti ai acestuia.

După cum lesne se poate observa, nici unul dintre autori nu este procuror. Sau judecător militar ori civil.  Aşa că cine se aşteaptă ca vastul volum Revoluţia din 1989. Învinşi sau învingători să rezulte un verdict final, să afle după lectura lui adevărul incontestabil, definitiv despre anul revoluţionar 1989 în Europa de Est, despre rolul jucat în pregătirea şi declanşarea lui de Mihail Gorbaciov, despre „împărţeala” de la Malta, despre când şi cum a apărut Frontul Salvării Naţionale, dacă cel care s-a recomandat astfel în august 1989 este unul şi acelaşi cu cel din seara zilei de 22 decembrie 1989, dacă Ion Iliescu a avut sau nu în tot ceea ce a făcut binecuvântarea lui Mihail Gorbaciov, despre implicarea Budapestei şi a Moscovei în desfăşurarea evenimentelor, despre turiştii sovietici care, la un moment dat, ar fi luat cu asalt Iaşiul, despre Securitatea care e clar că nu a fost deloc o sfântă, iar şeful ei, Iulian Vlad, nicidecum un erou sau cine ştie ce mare patriot, despre Armata care, înainte de a fi cu noi, a fost împotriva noastră,  despre Scrisoarea celor 5 devenită, la un moment dat, Scrisoarea celor 6, despre Silviu Brucan, comunistul răspopit, despre „grupul de la Iaşi” şi revoluţia eşuată de acolo, despre  conivenţele şi conflictele dintre Ion Iliescu şi Petre Roman, despre cum au uneltit aceştia împotriva Proclamaţiei de la Timişoara dar şi împotriva onorabilei reveniri în ţară a Majestăţii Sale, Regelui Mihai, despre ceea ce a urmat în primii ani de după Revoluţie, va avea parte de o dezamăgire cruntă.

aa

Cartea nu ambiţionează să ofere un răspuns definitiv nici întrebării dacă în decembrie 1989 am avut parte de o Revoluţie, în cel mai pur sens al cuvânt, ori despre o Revoluţie impură, adică de un acţiune populară amestecată cu o lovitură de Stat, adică cu o preluare a puterii de către un grup dinainte constituit. Pregătit să facă asta. În pofida titlului, nu ni se spune categoric nici cine au fost învinşii şi învingătorii Revoluţiei.

Cu toate acestea, cartea analizează pe toate feţele ce a fost în 1989, ce s-a petrecut în România între 16 şi 22 decembrie 1989, dar şi câteva zile, săptămâni, luni, chiar şi ani după aceea. Se fundamentează, esenţialmente,  pe documente. Pe care le interpretează. Numai că şi interpretarea are mai multe faţete şi o serie întreagă de perspective. Volumul Revoluţia din 1989. Învinşi şi învingători are calitatea de a reţine, în mod onest, cele mai multe dintre ele.

Anneli-Ute Gabany, Alexandru Muraru, Andrei Muraru, Daniel Şandru (volum coordonat de:) -  REVOLUŢIA DIN 1989. ÎNVINŞI ŞI ÎNVINGĂTORI, Editura Polirom, Iaşi, 2019

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, Zână-Măseluţă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite