Cărţi

articolul anterior articolul urmator

O repovestire din perspectivă feministă a romanului „1984”, aprobată de reprezentanţii operei lui George Orwell

1
7 Dec 2021 19:20:34
Autor: News.ro
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

Administratorii operei lui George Orwell au aprobat o repovestire a romanului „1984” în variantă feministă, din perspectiva Juliei, iubita lui Winston Smith, potrivit The Guardian.

Romanul lui Orwell din 1949, care se deschide cu una dintre cele mai faimoase fraze din literatura universală - „Într-o zi senină şi friguroasă de aprilie, exact când ceasurile bat ora treisprezece”, este plasat într-un viitor distopic în care Marea Britanie, cunoscută drept Airstrip One, face parte dintr-un stat totalitar numit Oceania. Regula supremă a Fratelui cel Mare şi Poliţia Gândirii înlăturau orice gândire individuală. 
 
Winston Smith lucra la Ministerul Adevărului, rescriind istoria ca să se potrivească propagandei Fratelui cel Mare. El a început o relaţie interzisă cu Julia, care lucra la o maşină de scris romane din Departamentul Ficţiune - până când au fost prinşi amândoi şi trimişi la reeducare prin intermediul Camerei 101.
 
În „Julia” de Sandra Newman, incidentele din „1984” sunt văzute prin ochii femeii. Editura Granta a spus că Julia înţelege lumea din Oceania „mult mai bine decât Winston şi că este fericită cu viaţa ei”. 
 
„Aşa cum însuşi Orwell a scris în textul original, „în unele privinţe, ea era mult mai stăpână pe ea decât Winston şi cu mult mai puţin susceptibilă pentru propaganda Partidului... De asemenea, ea a stârnit un fel de invidie din partea lui când i-a spus că în timpul celor Două Minute de Ură cel mai greu i-a fost să se abţină să nu izbucnească în râs (...) Adesea, ea era gata să accepte mitologia oficială, pentru simplul fapt că diferenţa dintre adevăr şi minciună nu i se părea atât de imporantă”. 
 
Reprezentanţii operei lui Orwell au spus că „de mult căutau” un autor care să spună povestea iubitei lui Smith, iar Newman, care anterior s-a aflat pe lista lungă pentru Women’s Prize şi pe cea scurtă a premiilor oferite de The Guardian, „s-a dovedit potrivită”. 
 
Granta a adăugat că „Richard Blair, fiul lui Orwell a fost consultat şi a aprobat proiectul”. 
 
„Julia” va fi publicat după ce editura Granta lansează noul roman al lui Newman „The Men” în care fiecare persoană cu un cromozom Y dispare din lume. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangӑ
7.12.2021, 22:20:19

Incredibil ce gunoaie scot astia. Nu inteleg cum fiul lui Orwell a fost de acord cu asa ceva. Indiferent cati bani i s-ar fi oferit, nu trebuia sa gireze mizeria asta,

Modifică Setările