FOTOGALERIE O carte în dar de Sfântul Nicolae

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vineri, 5 decembrie 2014, în ajunul sărbătoririi Sfântului Nicolae, ASR Principele Nicolae al României, alături de Asociaţia Curtea Veche, a dăruit cărţi sutelor de copii din şcolile comunelor Coţofenii din Dos şi Argetoaia, din judeţul Dolj. Am avut onoarea să particip la acest deosebit eveniment, alături de prietenii mei, arhitectul Horaţiu Buzatu, jurnalistul şi scriitorul Mihai Firică şi fotoreporterul Mihai Diaconu.

Întâlnirea dintre ASR Principele Nicolae al României şi copiii din cele două localităţi rurale doljene a fost încărcată de emoţii. Copiii, mai mici, mai mărişori, l-au studiat cu atenţie pe Principe, dornici să descopere cum arată în realitate un „prinţ din poveste”. Am ascultat, fără voia mea, dialogul dintre două fetiţe de la clasele mici, care priveau cu ochi inocenţi şi curioşi la ASR Principele Nicolae:

Uite, Mihaela, prinţul nu e îmbrăcat cum am văzut noi în poze. Nu are nici coroana de prinţ, ca în cartea de basme. Crezi că o avea un cal alb?

Nu, măi, Maria, că a venit cu maşina. Ai văzut câte multe cărţi au adus?

Da, au şi povestea lui Guliver, am văzut coperta! Eu vreau cartea cu Guliver. Tu ce carte vrei să primeşti?

Ascultam înduioşat glasurile curate ale acestor îngeri şi probabil că mi-au zărit privirile, căci au tăcut sfioase şi nu am reuşit să aflu ce carte îşi dorea Mihaela.

image

Foto

image

Să dăruieşti o carte înseamnă să dăruieşti o fărâmă de Univers. Sutele de cărţi dăruite copiilor din comunele doljene Coţofenii din Dos şi Argetoaia sunt tot atâtea invitaţii de a cunoaşte lumea şi de a învăţa ce înseamnă munca, cinstea, credinţa şi loialitatea.

În cuvântările rostite, ASR Principele Nicolae al României le-a mărturisit acestor copii minunaţi că cititul cărţilor de literatură română şi universală „ne ajută să obţinem locuri de muncă bune, să învăţăm lucruri interesante şi să fim mai inteligenţi decât părinţii noştri”. Da, este un act civic nobil să dăruieşti copiilor cărţi şi să-i îndemni să progreseze, încât să devină oameni maturi cu capacităţi profesionale şi intelectuale superioare celor pe care le au părinţii lor.

Aceste acţiuni de popularizare a lecturii în rândul copiilor, au atât o dimensiune filantropică, prin oferirea gratuită de cărţi, dar şi educativă. Lectura cărţilor dăruite copiilor se face nu numai acasă, ci şi în Cluburile de lectură „Cărţile copilăriei”.

Asociaţia Curtea Veche are marele merit de a dezvolta şi susţine activitatea de responsabilitate socială a Editurii Curtea Veche, exprimată prin Programul Naţional Alternativ de Lectură “Cărţile Copilăriei”, lansat în anul 2013 şi susţinut de membrii Familiei Regale a României, program ce îşi propune creşterea reală a interesului copiilor şi tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înţelegere a textelor şi creşterea consumului de carte din România.

Începând cu luna iunie 2014, Asociaţia Curtea Veche a primit Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principelui Nicolae al României, care se implică activ la succesul Programului Naţional de Lectură „Cărţile Copilăriei”, care va fi implementat pe o perioadă de 5 ani şi care oferă copiilor seria de repovestiri ale marilor opere literare care formează “Cărţile copilăriei”. Seria cuprinde până în acest moment 17 titluri, cu texte adaptate cu ajutorul psihopedagogilor pentru a fi compatibile nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani.

Programul Naţional de Lectură “Cărţile Copilăriei”, susţinut de membri Familiei Regale a României, cuprinde mai multe direcţii de acţiune. În librării se organizează periodic „Atelierele de lectură - Clasicii repovestiţi”, iar în şcolile din mediul urban au loc întâlnirileCărţile Copilăriei în şcoala ta”, la care participă ca invitaţi părinţi, profesori şi elevi care discută cu ASR Principele Nicolae al României despre importanţa lecturii. În comunităţile defavorizate, mai ales cele din mediul rural, s-au făcut imporante eforturi pentru a fi dăruite sute de cărţi copiilor şi şcolilor unde aceştia învaţă. Nu în ultimul rând, în cadrul Programului au fost înfiinţate Cluburile de lectură “Cărţile copilăriei” în oraşe şi sate din întreg cuprinsul României.

Programul Naţional de Lectură “Cărţile Copilăriei”, susţinut de membri Familiei Regale a României, a avut ca beneficiari – în scurta perioadă de timp de când a fost lansat, din septembrie 2013 până în prezent – zeci de mii de copii, părinţi şi profesori din ţară. Numai în la întâlnirileCărţile Copilăriei în şcoala ta”, pentru a oferi un exemplu, au participat peste 10.000 de copii, părinţi, profesori în 16 oraşe ale ţării.

Copiii din Coţofenii din Dos şi Argetoaia sunt frumoşi, deştepţi şi harnici. Ei sunt ca orice copil al României şi al lumii. Privind felul lor inteligent şi curajos de a dialoga cu ASR Principele Nicolae al României, am simţit cum se creşte în inima mea, cu şi mai multă putere, nădejdea că Ţara şi Naţiunea au viitor. Un viitor care este încă firav şi care trebuie ocrotit şi ajutat să rodească în sufletele acestor copii minunaţi.

În călătoria sa prin ţinuturile doljene, ASR Principele Nicolae al României a vizitat şi biserica „Sf. Nicolae” din Salcia, unde se află pictat portretul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României. Întâmpinat de preoţii slujitori, de numeroasa delegaţie a Alianţei Naţionale pentru Restaurarea Monarhiei–filiala Dolj şi de zeci de săteni, dornici să-l vadă pe nepotul  Regelui Mihai, ASR Principele Nicolae al României a privit, minute în şir, cu emoţie şi veneraţie portretul bunicului său regal.

Părintele Gheorghe Constantinescu ne-a povestit istoria extraordinară a acestui portret. În timpul regimului comunist, preoţii care slujeau în biserica din Salcia au primit ordin să distrugă portretul. Au refuzat să execute acest ordin aberant şi pentru a salva portretul, l-au acoperit cu un strat de var. Sătenii păstrează şi acum amintirea felului în care a murit activistul comunist al comunei din anii 50, tovarăşul Nelu Goanţă: îngheţat, iarna, pe câmp, sub un strat de zăpadă, cu o mână ridicată acuzator spre cer. Moarte care a fost, spun bătrânii satului, pedeapsa că a lovit în biserica lui Dumnezeu.

Portretul MS Regele Mihai, realizat în anul 1941 de preotul Constantin Bîrneanu, a rămas uitat sub var până în anul 1994, când părintele Constantinescu l-a scos la lumină şi i-a dăruit cinstirea cuvenită. Pisania de piatră aşezată la intrarea în biserică poartă încă rana făcută de activistul de partid care a înlăturat, cu dalta, numele MS Regele Mihai, rană care în curând va fi vindecată, prin rescrierea numelui Regelui nostru.

Ziua de 5 decembrie 2014, în ajunul Sărbătorii Sfântului Nicolae, rămâne un dar minunat pe care Casa Regală a României şi ASR Principele Nicolae l-au făcut copiilor minunaţi, părinţilor şi profesorilor lor din comunele doljene Coţofenii din Dos şi Argetoaia, membrilor Clubului Monarhist din Craiova şi monarhiştilor olteni. O zi în care am trăit, pentru câteva ore, în Regatul României.

…şi trebuie să mai spun, o zi ca o lecţie care trebuie să fie învăţată de falsa elită politică românească incapabilă să facă gestul creştinesc de a dărui copiilor noştri cartea de lectură atât de necesară pentru educaţia lor şi mai ales, pentru viitorul Ţării şi Naţiunii noastre. TRĂIASCĂ REGELE!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite