Opera „Così fan tutte“, numai cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Opera lui Mozart
Opera lui Mozart

VINERI, 12 NOIEMBRIE Opera lui Mozart, o poveste de iubire cu năbădăi, se distribuie săptămâna viitoare, împreună cu ziarul, la preţul de 19,99 lei. Pachetul conţine două înregistrări, audio şi video, pe CD şi pe DVD, şi o carte de 64 de pagini, cu informaţii despre opera „Così fan tutte“.

DVD-ul prezintă o înregistrare realizată în 1984, la Drottningholm, Suedia, în regia lui Willy Decker, iar CD-ul o înregistrare de la Viena, din 1950, cu unii dintre cei mai mari artişti ai Operei vieneze: Lisa Della Casa, Christa Ludwig, tenorul Anton Dermota şi soprana Emmy Loose, dar şi baritonii Erich Kunz şi Paul Schöffler.

Iubirea triumfă

Acţiunea operei „Così fan tutte" este foarte liniară şi se diferenţiază de aceea a operelor bufe tradiţionale prin absenţa episoadelor secundare - ca „Nunta lui Figaro", de exemplu. Tema centrală urmărită în firul narativ este cea a iubirii, întruchipată de două perechi de logodnici.

Personajul care creează tensiunea şi conflictul este un individ cinic, cu înclinaţii filozofice, care ţese în jurul îndrăgostiţilor o pânză de intrigi. Astfel, protagonistele - cele două surori, Dorabella şi Fiordiligi - ajung să se îndrăgostească fiecare de logodnicul celeilalte.

Istorie controversată

Deşi plină de tensiune, povestea se încheie fericit: tinerii Ferrando şi Guglielmo le iartă, iar iubirea triumfă. Opera „Così fan tutte" este considerată astăzi una dintre capodoperele lui Mozart, însă de-a lungul anilor a fost „victima" circumstanţelor istorico-sociale, care au condamnat-o la uitare pentru lungi intervale de timp.

Nu se cunosc multe lucruri despre originea şi geneza acestei „dramma giocoso", parte din cauză că, nici măcar în celebrele sale memorii, libretistul Lorenzo Da Ponte nu oferă informaţii despre procesul de elaborare al operei „Così fan tutte", aşa cum o face cu „Nunta lui Figaro" şi „Don Giovanni".

O posibilă explicaţie, susţin specialiştii, ţine şi de succesul modest de care s-a bucurat opera la premiera de la 26 ianuarie 1787. De asemenea, s-a afirmat nu o dată că opera i-a fost comandată lui Mozart direct de împăratul Iosif al II-lea, iar unele voci au susţinut că însuşi suveranul i-ar fi sugerat compozitorului subiectul. Aceste controverse nu au făcut altceva decât să sporească valoarea operei şi să atragă publicul cât mai mult.

Un compozitor prodigios

Wolfgang Amadeus Mozart s-a născut la 27 ianuarie 1756, - la Salzburg, în Austria. A compus 41 de simfonii, 27 de concerte pentru pian şi orchestră şi 7 concerte pentru vioară şi orchestră, dar şi concerte pentru clarinet sau harpă şi flaut. A compus, de asemenea, 17 opere. A murit la 5 decembrie 1791, la Viena, în condiţii care rămân misterioase până astăzi.

„Mari spectacole de operă"

Tabel
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite