Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Panama Papers, cea mai mare scurgere de informaţii din istorie, acum descrisă într-o carte

0
3 Aug 2016 10:03:09
Autor: Oana Maria Filip
Panama Papers este considerată cea mai mare scurgere de informaţii din istorie
Panama Papers este considerată cea mai mare scurgere de informaţii din istorie

Cartea ”Panama Papers”, scrisă de jurnaliştii de investigaţie Bastian Obermayer şi Frederick Obermaier, a apărut la Editura Litera. Cartea a fost scrisă de jurnalişti de investigaţie premiaţi, şi ne oferă date despre firme secrete offshore a zeci de şefi de state şi de dictatori.

În peste 350 de pagini se explică în detaliu cum se câştigă miliarde prin comerţul de arme, droguri, diamante de război şi alte afaceri murdare şi subiecte ce aduc în faţa ochilor cititorilor modul în care magnaţii lumii eludează fiscul.

Bastian Obermayer şi Frederick Obermaier au fost primii care au avut acces la documentele Panama şi au făcut parte anterior dintr-o echipă de jurnalişti care au dezvăluit Offshore Leaks, Luxembourg Leaks şi Swiss Leaks.

Din manifestul lui John Doe, prezentat în The Guardian :

Dezvăluiri din interior despre cum guverne, corporaţii şi grupuri de crimă organizată au folosit lumea secretă a jurisdicţiilor offshore pentru a se implica în fraude şi furturi sistematice. Povestea aproape perfectă pentru secolul XXI – eşecul democraţiei, triumful puterii comerciale şi lăcomie, lăcomie, lăcomie.

În scandalul Panama Papers sunt implicate personalităţi precum regizorul de film Pedro Almodóvar şi fratele său, scenaristul şi producătorul de film Agustin Almodovar, şi regizorul de teatru Franco Dragone. Aceştia sunt acuzaţi că deţin averi considerabile în paradisurile fiscale.

Alte nume care apar în scandal sunt David Cameron, preşedintele rus Vladimir Putin, Ducesa de York, producătorul de televiziune Simon Cowell, fotbalistul Lionel Messi, dar şi fostul majordomom al Prinţesei Diana, Paul Burrell.

Mai multe instituţii media au folosit documentele firmei Mossack Fonseca pentru a expune afacerile şi conturile offshore ale elitelor politice din Franţa, Pakistan şi Arabia Saudită, precum şi ale unor staruri de film şi din sport.

Baza de date Panama Papers conţine informaţii despre mai mult de 200.000 de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile reprezintă un amalgam de e-mailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările