Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Părintele Arsenie Boca şi teologul George Racoveanu, în arhivele Securităţii

58
28 Oct 2013 11:54:02
Eugen Tănăsescu

Două cărţi privind supravegherea pe care Securitatea o realiza asupra unor reprezentanţi ai Ortodoxiei se vor lansa, la finalul lunii, la Sibiu. Autorii au răscolit arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru a scoate la lumină, deocamdată, cazurile a două personalităţi: Părintele Arsenie Boca şi publicistul teolog George Racoveanu.

Joi, 31 octombrie, la Sibiu, ora 19.00, în cadrul Târgului Naţional de Carte şi Revistă Religioasă (Biblioteca ASTRA Sibiu, corp B) va avea loc lansarea cărţilor „Părintele Arsenie Boca în Arhivele Securităţii”, vol. I (coordonatori Dr. Florian Bichir, Romeo Petraşciuc, Raluca Toderel), respectiv „Când satana îţi dă târcoale... George Racoveanu, ucenicul lui Nae Ionescu în Dosarele Securităţii” de Dr. Florian Bichir.                                                                                   

Cele două volume au apărut în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) şi Centrul Arhidiecezan de Diagnoză şi Cercetare Catehumenală, Omiletică şi în Pedagogia şi Metodologia Religiei (CADCO) din cadrul Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu.                                            

«Volumele acesta face parte dintr-un demers curajos şi – nădăjduim noi –longeviv articulat al Editurii Agnos, acela de a publica o serie de documente aflate în custodia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu privire la dimensiunea mărturisitoare a unor personalităţi-reper ale Ortodoxiei româneşti. Mulţumim Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) pentru sprijinul acordat în derularea acestui proiect. Gândurile noastre de preţuire se îndreaptă Colegiul CNSAS dar şi către întreaga echipă logistică a Consiliului, co-părtaşă la editarea acestor volume» a menţionat dl. Romeo Petraşciuc, cercetător extern CNSAS şi directorul editurii Agnos.                                   

«S-a scris mult despre Părintele Arsenie Boca, de la volume hagiografice până la unele cu atitudini de inchiziţie, care-i reproşau Părintelui o anumită afinitate politică în tinereţe. Câteodată, de la Zenit la Nadir nu-i decât un pas...Este meritul prestigioasei Edituri Agnos, care în urma unui protocol de colaborare cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis publicarea integrală a Dosarului de Securitate al Părintelui Arsenie Boca. De data aceasta, Editura Agnos a decis să pună la dispoziţia istoricilor, cercetătorilor şi, de ce nu, a cititorilor dosarul de securitate al celui denumit cu dragoste Sfântul Ardealului, fără a omite sau a eluda vreun document. Pentru prima oară, iată, avem la dispoziţie un opis complet, pentru că cercetarea academică nu se poate face decât studiind documentele în integralitatea lor» a remarcat domnul Dr. Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS şi Doctor în Teologie.                                                                        

După lansare va avea loc deschiderea expoziţiei „Părintele Arsenie Boca şi Securitatea” (documente inedite din Arhivele CNSAS). 

La eveniment au confirmat participarea Înalt Prea Sfinţitul Dr. Laurenţiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului; Prea Sfinţitul Daniil, Episcop de Dacia Felix; Prea Sfinţitul  Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, respectiv Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Necula.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Taunul 77
28.10.2013, 13:18:45

Unii din marii duhovnici si preoti de vocatie au fost intr-adevar persecutati de Securitate. Dosarele lor si alte marturii sunt foarte concludente. Insa au fost si destui popi si episcopi care au prosperat si chiar au avansat in cariera cultivand relatii cu aparatul opresiv al regimului comunist. Nu vrea nimeni sa afle si sa trateze in presa si despre cum sunt reflectati unii din actualii episcopi in arhivele Securitatii in frunte cu seful Nea Danut?

-1 (9 voturi)
Radu Mircea
28.10.2013, 13:48:44

Parinte , cei enumerati in ultima fraza vin acolo la eveniment in calitate de ierarhi marturisitori ai aceleasi credinte ca Arsenie Boca sau ca sa vada de nu s-au strecurat cumva in documentele CNSAS unele declaratii personale la adresa " Sfintului Ardealului " ????

-4 (10 voturi)
Ioana Meissner
28.10.2013, 16:41:51

Eu personal as insista mai mult pe latura misiunii duhovnicesti a parintelui Arsenie Boca care a ramas in constiinta atator oameni. Fara sa-i contest insa curajul disidentei sale impotriva regimului comunist.

+1 (7 voturi)
Delfina
28.10.2013, 18:16:54

Disidența părintelui Arsenie Boca nu a fost voită.El nu a făcut niciodată politică. A căzut drag *organelor statului* datorită faptului că, fiind un preot de vocație,avea priză la public și influența prin predicile și sfaturile sale foarte mulți oameni. Era foarte iubit și căutat,aceasta a fost vina sa .Și l-au iubit și cei din Securitate atât de mult încât deși nu i-au putut atașa clar nici un fel de activitate legionară au insinuat că ar fi sprijinit fugari legionari,în aceasta a constat *vina*sa ,în ceea ce au numit *afinitatea sa pentru mișcare*.Un mare neadevăr . A fost arestat de cinci ori, perioade mai lungi sau mai scurte de timp ,întâi momit cu un rang clerical pentru a fi binevoitor și a spune ce i se comanda,apoi prigonit,trimis de la Sâmbăta de Sus la Prislop(unde a restaurat lăcașul de cult din averea părintească) și în cele din urmă caterisit. I s-a dat un post de pictor bisericesc și a pictat cu aceeași dragoste cu care slujise ca preot. A fost *monitorizat* în cel mai tipic cretin mod specific acelei instituții și după ce a făcut accident vascular urmat de semipareză și aproape nu putea vorbi inteligibil.De ce toate astea ? Pentru credința și dragostea sa nestrămutate în Dumnezeu. Asta a fost vina sa și i s-ar putea scrie pe cruce : *Ieromonahul Arsenie Boca, omul care L-a iubit pe Dumnezeu mai presus decât pe sine* El a găsit *Cărarea Împărăției* și a lăsat-o moștenire acestui neam. Dar oare,pe pietrele funerare ale urmăritorilor săi, ce s-ar putea scrie ? Să ne amintim de vorbele Domnului nostru Iisus Hristos :*În lume necazuri veți avea dar îndrăzniți ! Eu am biruit lumea* Fie-ne spre biruință Cuvântul Lui, Amin !

+4 (8 voturi)
Carmen Florea
28.10.2013, 18:17:01

Dar ceva sarmale,in mic,o tuica la urma,doar nu dati din sacul vostru fara fund,tot din banii saracilor,iar astia nicidecum nu mai ajung 'sfintiti',uitati-va cate 'sfintii' prezente. Prea sfintiti in ce? In a hapcai cat mai mult,mai gros si mai mare? Niste feudali cu slugi la picioare,auriti,in conace si masini scumpe si se 'sfintesc' unii pe altii,doar numai in haita sunt 'vigurosi' si din ce in ce mai 'sfintiti'. De ce sa dea in vileag 'sfintitii' care au bagat in inchisori lume nevinovata si n-a mai iesit d-acolo? Stii cati 'sfintiti' ar mai iesi la suprafata,ca ala pe apa? Iar securitatea pe cine punea ochiul,nu-l mai vedea nimeni nici viu,nici mort.Asa ca mai lasati vrajeala cu popi 'haituiti' de securitate.Colaborau,daca ajung la 96 ani cu burduhanul rotunjor si cu sofer la scara,platit de pupatorii de degetele facatoare de minuni.

-3 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările