Peripeţii cu Premiul Nobel, în aeroport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brian Schmidt (stânga), la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel.   Foto: nobelprize.org
Brian Schmidt (stânga), la ceremonia de decernare a Premiilor Nobel.   Foto: nobelprize.org

Astrofizicianul Brian Schmidt, laureat, în 2011, al Premiului Nobel pentru fizică, îşi aminteşte cum i-a schimbat viaţa această distincţie. Printre altele, bunica sa, care locuieşte în Fargo, North Dakota (aproape de Canada), a vrut să vadă medalia din aur, iar această călătorie nu s-ar fi putut încheia decât cu o întâmplare hazlie.

Brian Schmidt, astrofizicianul în vârstă de 47 de ani, a câştigat Premiul Nobel, după ce a contribuit la descoperirea energiei negre, misteriosul element al Universului, care determină expansiunea rapidă spaţiu-timp.

Potrivit Scientificamerican.com, Schmidt a vorbit despre experienţa sa cu Premiul Nobel, luna trecută, în cadrul unui eveniment din New York, unde s-a celebrat construcţia unuia dintre cele mai mari observatoare astronomice, Giant Magellan Telescope (GMT), care va fi deschis în 2020, în Chile.

Brian Schmidt a povestit o întâmplare hazlie, de când a călătorit cu medalia, pe care i-a înmânat-o Regele Suediei. 

După ce am câştigat Premiul Nobel, bunica mea, care locuieşte în Fargo, a vrut să îl vadă. Oricum aveam de gând să merg acolo, aşa că am hotărât să iau medalia cu mine. La întoarcere, când am vrut să plec din aeroportul din Fargo, am trecut prin scanner-ul cu raze x. Medalia se afla în geanta pentru laptop. Toată lumea se uita ciudat, pentru că ceva mare şi negru atrăgea toate razele. 

Mi-au spus: „Domnule, aveţi ceva în ghiozdan“.

„Cred că este vorba despre această geantă“, am răspuns.

„Ce aveţi acolo“?

Le-am răspuns liniştit: „O medalie din aur“.

Au deschis cutia: „Din ce este făcută“?

„Din aur, am spus din nou.

„Şi cine v-a dat-o“?

„Regele Suediei“.

„De ce“?

„Pentru că am descoperit expansiunea accelerată a Universului“. 

Când am văzut că şi-au pierdut simţul umorului, le-am explicat că este Premiul Nobel. Singura lor întrebare a fost: „Pentru ce aţi mers în Fargo“?

image

  Foto: theaustralian.com.au

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite