Perlele politicienilor români, în volumul lui Radu Paraschivescu, lansat la Bookfest. „Sunt atât de normal, încât am votat cu mine“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu şi Radu Paraschivescu, la Târgul de Carte Bookfest.  Foto: Adevărul
Andrei Pleşu şi Radu Paraschivescu, la Târgul de Carte Bookfest.  Foto: Adevărul

Scriitorii Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu au vorbit ieri, la Bookfest, despre volumul „Cum gândesc politicienii? (Cum? Gândesc politicienii?)“. Cea mai recentă carte semnată de Radu Paraschivescu a apărut de curând la Editura Humanitas.

Andrei Pleşu: „Amintim un lucru pe care îl spune domnul Radu Paraschivescu în prefaţă, pe care l-am mai reluat şi eu în alt context: noi râdem când citim lucrurile astea şi e bine că râdem. Râdem în felurite moduri. Uneori, cu oarecare bună dispoziţie, uneori râdem isteric, uneori, exasperaţi, uneori plictisiţi. Ceea ce trebuie să ştim, însă, când e vorba de politicieni, e că, de câte ori râdem de unul sau de altul, râdem de noi înşine, fiindcă noi i-am votat. Noi citim şi ne distrăm pe seama unor lucruri pe care le-am cauţionat prin adeziunea noastră. Prin urmare, trebuie să ştim că râsul pe care hărnicia şi subtilitatea şi bucuria spirituală cu care lucrează domnul Radu Paraschivescu e subversivă, pentru că ea este, de fapt, o formă de a face băşcălie puţin şi de cititori. 

Am găsit un candidat de la Primăria Sectorului 5. Nu de acum, că nu vreau să influenţez alegerile. E unul mai vechi: «Dacă voi câştiga funcţia de primar, promit să plantez lângă fiecare staţie de tramvai pomi fructiferi: pruni, meri, peri, pentru ca cetăţenii să aibă ce mânca». 

Vă aduceţi aminte că devenise viral când Adrian Năstase, care era un parlamentar cu replică la el, a spus la un moment dat: cine vrea să-mi numere mie nu ştiu ce, să-mi numere ouăle. Ei bine, asta ca asta, dar Ion Iliescu, din acelaşi partid, a vrut să-l apere, adică să nu creadă lumea că el gândeşte vulgar. Şi a spus: «Ouăle lui Năstase sunt de găină». 

Unul dintre candidaţii, care cred că şi astăzi este candidat şi care a fost primar, spune: «Astăzi, Bulevardul Unirii arată mai bine decât Champs-Élysées». 

"Perlele" politicienilor, citite de Andrei Pleşu la Bookfest. Ce promitea un candidat la primărie

Există şi expresii misterioase. Iată una din ele: «Între noi poate că au fost întâlniri, dar n-am participat eu». 

Liviu Pop: Sper ca şi în continuare, şi împreună cu dumneavoastră, să trecem împreună printr-o perioadă foarte grea». 

Eugen Nicolicea: «Onestitatea fără logică e o chestiune foarte gravă». 

Alina Gorghiu: «Ne vom intensifica eforturile în străinătate, unde avem diaspora dezvoltată». 

Un deputat PNL, despre Traian Băsescu: «Traian Băsescu are afinităţi mult mai largi şi mai lungi». 

Cristiana Anghel: «Ştie cineva în această sală cine este ca persoană fizică, cu nume şi pronume, acest M.C.V.?».

Ion Iliescu: «Estul este superior Vestului, fiindcă în Est s-au păstrat cooperativele agricole de producţie». 

Daciana Sârbu: «Am împărţit viaţa mea personală cu atâta lume, încât nici eu nu mai ştiu cu cine sunt». 

Teodor Meleşcanu: «Trebuie să recunosc că fraza pe care am spus-o în emisiunea dumneavoastră n-am spus-o eu». 

Mircea Geoană: «Sunt atât de normal, încât am votat cu mine».

Daniel Funeriu: «În Dicţionarul Explicativ al limbii române, cuvântul coleg este neutru, nu e de fel feminin. Vă mulţumesc». 

Victor Ponta: «Pe vremea mea, nu se preciza sursa». 

Traian Băsescu: «Urmează să instituim carantina moale, tare şi de alte categorii».

(...)

Toată cartea domnul Radu Paraschivescu se rezumă în acest panseu al lui Gabriel Oprea: «Aici, în România, facem politică româneşte. Cu toţi românii noştri»“. 

Radu Paraschivescu: „Ce nu este cartea asta: nu este o răfuială, deşi ar putea să producă impresia asta. În momentul în care pui lumină pe politicieni, te poţi gândi la ceva vindicativ sau măcar la o formă de a râde de aceştia, pentru că şi ei râd de noi, în cea mai mare parte a timpului. Prin deciziile pe care le iau, prin deciziile pe care ar trebui să le ia, dar nu le iau. (…) Este o invitaţie la discernământ. Este o o carte care se adresează unui public care nu alege întotdeauna cu criterii cristaline. (…) Există trei forme de dresură: una este circul, cealaltă este gimnastica sportivă, iar a treia o reprezintă alegerile. La circ, foca primeşte un peştişor; la alegeri, alegătorul primeşte o pungă“. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite