Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Poeta Ileana Mălăncioiu reprezintă România la Festivalul de Poezie de la Genova

1
20 Jun 2013 12:28:40
Autor: Corina Zorzor
Ileana Mălăncioiu (73 de ani) a primit numeroase premii naţionale pentru poeziile sale
Ileana Mălăncioiu (73 de ani) a primit numeroase premii naţionale pentru poeziile sale

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Genova o are ca invitată din partea României pe poeta Ileana Mălăncioiu. În această seară, de la 21.15, poeta va participa la un „Reading internaţional“, unde poeziile sale vor fi recitate în limba română şi italiană.

Festivalul Internaţional de Poezie de la Genova „Parole Spalancate“ a început duminică şi se încheie astăzi, când accentul va fi pus pe poeta română Ileana Mălăncioiu. De la ora 21.15, poezii de-ale sale vor fi lecturate în curtea interioară a Palatului Ducal din Genova. Poemele se vor auzi atât în limba română, cât şi în italiană, rostite de către traducătorul său Danilo de Salazar, care va face, de asemenea, o scurtă prezentare a operei poetei române. Lecturile vor fi acompaniate la pian de Fabio Vernizzi.

Temele poeziei Ilenei Mălăncioiu sunt specifice marii literaturi: sufletul, moartea, credinţa, tragicul şi limita. În timpul regimului comunist din România, dar şi după 1989 până astăzi, Ileana Mălăncioiu a devenit un exemplu al conştiinţei civice şi un simbol al atitudinii morale lipsite de concesii. Volumele sale au fost distinse cu premii de Academia Română, Uniunea Scriitorilor şi Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. Pentru întreaga operă a primit premiul naţional "Eminescu", premiul "Alia" (al Adevărului literar şi artistic), marele premiu pentru poezie "Lucian Blaga", premiul naţional pentru literatură acordat de Uniunea Scriitorilor şi marele premiu Prometheus acordat de Fundaţia Anonimul.

Festivalul este organizat de asociaţia culturală Il Circolo dei Viaggiatori nel Tempo, sub direcţia artistică a poetului genovez Claudio Pozzani şi beneficiază de sprijinul Regiunii Liguria, al Primăriei şi al Camerei de Comerţ din Genova, de patronajul UNESCO, al Comisiei Europene şi al Ministerelor de Cultură şi Educaţie din Italia, precum şi de colaborarea cu numeroşi parteneri culturali, printre care se numără şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ovidiu Videl Radulescu
20.06.2013, 12:59:07

De poeta ileana M.am auzit din intamplare dela ziaristul Cornel Serban care inaite de a veni in Suedia mi-a oferit o carte cu poezi scrisa de Cornel Seban sa o ofer poetei I.M care traia in Suedia din pacate si acum am aceasta carte cu dedicatie dela C.Serban pt.ea si nu oam cum sa io ofer.Videl Suedia

Modifică Setările