Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Poezii de Eminescu şi Blaga, interpretate de actorii Ion Caramitru, Michael Pennington şi Anamaria Marinca, în proiecţia „Aplauze pentru poet”

5
22 Oct 2021 10:57:52
Autor: News.ro

„Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet”, proiect de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne pentru publicul autohton, dar şi internaţional, poate fi accesat online începând din 22 octombrie la adresa aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.

„Aplauze pentru poet/ A Hand for the Poet”, producţie a asociaţiei culturale The Culture Club, cu sprijinul JTI, partener principal Pro Contemporania, se compune dintr-o serie de recitaluri care punctează repere poetice din cultura română.

Într-o primă etapă, poezii de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, George Coşbuc, Lucian Blaga, George Bacovia, Ion Barbu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu în limba română şi - o parte dintre acestea - în engleză, sunt prezentate în interpretarea actorilor Ion Caramitru, Michael Pennington, Anamaria Marinca, Mircea Rusu, Emilia Popescu, Andras Istvan Demeter, Mihaela Rădescu, Alex Ştefănescu, Cătălin Frăsinescu.
 
Recitalurile, filmate în primăvara şi vara anului 2021, sunt prefaţate de o scurtă prezentare scrisă a poetului ales şi ilustrate cu fotografii de epocă, fragmente de manuscris şi comentarii bilingve despre arta sa poetică.
 
Iniţiativa este deopotrivă un act de restituţie şi un demers de susţinere a unui domeniu cultural marginalizat în contemporaneitate, adăugând poeziei arta actorului, rostirea, imaginea. Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet, ce urmează a fi continuat în viitor şi cu alte nume mari, îşi propune să contribuie la o mai bună cunoaştere a celor mai importanţi poeţi români clasici şi moderni, în forma originală, dar şi prin traduceri consacrate, în engleză, totul într-o manieră accesibilă publicului actual, pentru care principalul vehicul cultural este internetul.
 
Proiectul a fost realizat de o echipă coordonată de Ovidiu Miculescu, producător general, şi Oltea Şerban-Pârâu, producător executiv.
 
Filmările s-au desfăşurat în spaţii consacrate precum Sala ArCuB, Opera Naţională din Bucureşti sau ICR Londra, producţiile fiind semnate de Virgil Oprina - director de imagine/ montaj, Attila Vizauer - regia artistică.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Camelian Propinatiu
22.10.2021, 12:38:10

Poezia s-a prăbuşit, cu recitatori cu tot, de când scriitorii nu l-au apărat credibil pe Eminescu. Resurecţia lirismului presupune eforturi mari, pentru că imitaţiunile postmoderniste generează poeme prozaice.

+7 (7 voturi)
Sârbul Vasile
22.10.2021, 13:52:26

Inventati tot felul de gaselnite sa bagati mana in buzunarul "cultural" al omului de rand. De ce nu cereti bani de la economic, de la marii oligarhi? Cine vrea sa citeasca Eminescu, gaseste singur drumul. Golaneala la drumul mare.

Utilizator Adevărul
22.10.2021, 17:56:57

Comentariu considerat abuziv.

Sârbul Vasile
22.10.2021, 19:54:36

Bă,ăla care mă injuri! Nici n-ai deschis gura, si argumentele s-au evaporat.

Utilizator Adevărul
22.10.2021, 21:25:32

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările