Povestea fascinantă a Marinei Anca. A lucrat cu Yves Saint Laurent şi a creat o editură în Franţa în pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marina Anca alături de Yves Saint Laurent FOTO: Arhiva personală
Marina Anca alături de Yves Saint Laurent FOTO: Arhiva personală

Stabilită în Franţa din 1983, Marina Anca are o poveste fascinantă de viaţă. A lucrat şapte ani cu marele Yves Saint Laurent, scrie cărţi bilingve pentru copii, iar de un an are propria editură în Franţa.

Marina Anca locuieşte la Paris de peste trei decenii şi a lucrat cu Yves Saint Laurent între 1993 şi 2000. Are o diplomă în comerţ internaţional şi o diplomă postuniversitară în drept (DESS) de la Universitatea de Ştiinţe Politice şi Drept, Robert Schuman, din Strasbourg, Franţa.

Marina Anca a plecat legal din România cu familia, ajungând în Franţa în 1983, când avea 14 ani, şi spune că a fost primită ca „un eveniment extraordinar” pentru că în acea vreme nu prea erau refugiaţi politici copii. Primul an de şcoală l-a făcut în Nigeria, iar după mai mulţi ani a aflat că foştii ei colegi credeau că este fată de spion. „Se mirau cum de o româncă a ajuns în Nigeria. Era ceva exotic, vorbeam engleza mai bine ca ei”, îşi aminteşte Marina Anca.

În 2013, Marina Anca a publicat în Franţa cartea „Quand la chenille devient papillon Ou la dictature roumaine vue par une adolescente libre”, volum în care descrie experienţa sa de adolescentă în regimul comunist sub Ceauşescu. Cartea a avut mare succes şi a fost tradusă şi în română. 

Mărturia ei istorică demonstrează dificultatea de a trăi fericit într-o dictatură comunistă, în care teroarea şi supravegherea domnesc constant. Povestea copilăriei ei a fost publicată ulterior în limba română în 2014. „Nimeni nu mai scrisese vreodată ce a însemnat regimul comunist din România pentru adolescenţi”, spune Marina Anca.

marina anca si ana blandiana

Cazul său era special. Prin nume era cumva legată de Guvern, fiind nepoata prin alianţă a lui Miron Constantinescu. „Practic însă, noi nu aveam vreo legătură cu el, nici nu ştiam că există. Nu am avut vreun beneficiu. În schimb eram supravegheaţi de Securitate din cauza rudeniei”, ne-a declarat Marina Anca.

Începând din luna mai 2018, mărturiile ei despre comunism au fost înscrise în Franţa pe lista de cărţi recomandate de Ministerul Educaţiei pentru elevii de clasa a IX-a.

Marina Anca a fost invitată la numeroase târguri de carte, printre care Fuveau lângă Aix-en-Provence, alături de Ana Blandiana.

Scrie cărţi bilingve pentru copii

Din 2018, Marina Anca scrie cărţi bilingve pentru copii, cărţi în care sunt prezentate cuvinte asemănătoare în diferite limbi pentru a învăţa alfabetul: „Ideea mea primară a fost să ajut oamenii de pretutindeni să cunoască limba română şi România”.

Legat de cărţile bilingve scrise pentru copii, Marina Anca precizează că la început a conceput alfabetul pentru patru limbi. Mai întâi a făcut o listă cu cuvintele similare în franceză, română, engleză şi spaniolă.

marina anca dand autografe

În ceea ce priveşte prima carte pentru copii, scrisă în română şi franceză şi intitulată „Hai la joacă cu O‘Loty în Australia”, Marina Anca a creat un volum, cu peripeţiile unei veveriţe, pe care o cheamă O‘Loty,  volum în care sunt prezentate cuvinte asemănătoare pentru a învăţa alfabetul. De exemplu, litera D este Dromader în română şi Dromadaire în franceză, G-ul este Girafă şi Girafe, iar H-ul este Hipopotam şi Hippopotame. 

În franceză-engleză şi franceză-spaniolă au fost publicate mai multe cărţi pentru copii.

Marina Anca spune că acest nou tip de carte „le place foarte mult copiilor, pentru că este diferită faţă de ce au de obicei. Sunt atraşi de pozele realizate de mine, poze pe care am adăugat veveriţa O‘Loty. O idee legat de aceste cărţi este să le transmit copiilor că nu este aşa de dificil să înveţe o limbă străină”.

Marina Anca şi-a deschis propria editură, intitulată Blinkline Books, în timpul pandemiei, în mai 2020, unde a publicat deja mai multe cărţi bilingve pentru copii ce se bucură de succes. Recent a publicat o carte despre Primul Război Mondial, carte în care este inclusă şi România: „Îmi iubesc mult ţara-mamă, iubesc însă şi Franţa. E ca şi cum ai avea doi copii, îi iubeşti pe amândoi la fel”.

Legat de editura pe care a creat-o de peste un an, Marina Anca spune că „la început este foarte dificil, pentru că lumea nu prea te ia în serios, nu te bagă nimeni în seamă. Însă dacă îţi faci un public şi ai o cerere de cărţi poţi urca. Am mare noroc că îmi place ce fac”.

Yves Saint Laurent, „foarte respectuos cu femeile”

Marina Anca a lucrat nu mai puţin de şapte ani, între 1993 şi 2000, pentru marele Yves Saint Laurent, răspunzând de licenţe. A avut astfel şansa de a îl cunoaşte personal pe celebrul creator de modă.

Legat de Yves Saint Laurent, pe care l-a întâlnit în repetate rânduri, Marina Anca spune că „era pur şi simplu impresionant să te afli în faţa unui om atât de important, însă atât de umil şi simplu. Toţi oamenii inteligenţi şi importanţi nu se dau mari, nu vorbesc cu emfază. Yves Saint Laurent era foarte respectuos cu femeile. Când mergeam la cantină şi ne încrucişam pe drum, se lipea de perete ca să ne lase să trecem şi spunea întotdeauna. „Bună ziua, doamnelor. Poftă bună!” Nu vezi aşa ceva la un patron, sincer”.

Marina Anca îşi mai aduce că atunci când mergea la Yves Saint Laurent în birou să îi ducă pantofi de la licenţe ca să îi vadă spunea doar „Aaa!”. Marele creator de modă nu spunea că îi place sau nu un anume pantof, însă Anca Marina vedea din privirea sa dacă nu îi plăcea ceva. „Yves Saint Laurent aproape că nu ieşea din birou în timpul zilei. Era extrem de discret. Nu se intersecta decât cu doamnele de la atelier, care îi făceau creaţiile haute couture şi cu cei care făceau pantofii pentru rochii haute couture. În rest nu se intersecta cu lumea pentru că era la el în birou şi lucra”.

Christophe Girard, mâna dreaptă a lui Yves Saint Laurent şi director adjunct pentru importanta companie, era foarte pasionat de România. „Când venea în reuniuni pe la noi mă întreba ce mai e prin România. Totul timpul avea cuvinte frumoase legate de România”, adaugă Marina Anca.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Secretele vieţii amoroase a lui Karl Lagerfeld. Cine a fost adevărata lui iubire, care l-a împins în conflict cu Yves Saint Laurent 

INTERVIU Artistă din Franţa, amintiri despre Brâncuşi, cu care a fost prietenă şi vecină: „Era un om foarte simplu şi autentic“

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite