Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Premiul Planeta, în valoare de un milion de euro, a revenit romanului „La Bestia“ semnat cu pseudonimul Carmen Mola

1
16 Oct 2021 16:22:09
Autor: News.ro
Recompensa a permis dezvăluirea identităţii numelui Carmen Mola, pseudonim sub care a fost publicată o trilogie de romane poliţiste de succes. Foto: News
Recompensa a permis dezvăluirea identităţii numelui Carmen Mola, pseudonim sub care a fost publicată o trilogie de romane poliţiste de succes. Foto: News

Premiul Planeta, cel mai important de literatură hispanică, în valoare de un milion de euro, a revenit romanului "La Bestia" şi a dezvăluit identitatea lui Carmen Mola, enigmatica semnătură care a ascuns trei autori masculini, potrivit AFP.

Premiul, ajuns la ediţia a 70-a, a devenit anul acesta cel mai scump din lume, un milion de euro. Adică, o valoare mai mare decât are premiul Nobel pentru Literatură (în jur de 980.000 de euro), British Booker Prize (59.000 de euro) sau Goncourt, al cărui laureat primeşte un cec simbolic de 10 euro. 

Recompensa a permis dezvăluirea identităţii numelui Carmen Mola, pseudonim sub care a fost publicată o trilogie de romane poliţiste de succes. În spatele semnăturii se află trei autori, Jorge Diaz, Agustŕ­n Martŕ­nez şi Antonio Mercero, şi nu o autoare madrilenă născută în 1973, mamă a trei copii, aşa cum se declara până acum, a spus Jorge Di­az. 

Acţiunea din "La Bestia" se desfăşoară în Madridul anului 1834, în timpul celei mai grave epidemii de holeră, şi spune povestea unui jurnalist, a unui poliţist şi a unei tinere care încearcă să dezlege secretul ultimului val de crime în rândul clasei sărace. 

Anul acesta, un record de 654 de opere au concurat pentru Planeta, în special din Spania (389) şi din ţări din America Latină precum Argentina (41) şi Mexic (39). 

Printre laureaţii acestui premiu figurează peruanul Mario Vargas Llosa şi spaniolul Camilo José Cela, dar şi alţi scriitori prestigioşi precum Eduardo Mendoza sau Antonio Munoz Molina.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Adrian Foangǎ
16.10.2021, 18:45:06

Ce teapa au luat organizatorii, credeau ca este o femeie care a scris cartile alea... ha ha ha.

-10 (10 voturi)
Modifică Setările