Prim-balerina Alina Cojocaru: „Dacă iubeşti ceea ce faci, îţi depăşeşti limitele. În România există mult talent, trebuie să ducem numele ţării în străinătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Cojocaru se află în România pentru un spectacol care va avea loc sâmbătă la Opera Română FOTO Eduard Enea
Alina Cojocaru se află în România pentru un spectacol care va avea loc sâmbătă la Opera Română FOTO Eduard Enea

Este cunoscută în toată lumea drept una dintre cele mai talentate şi mai expresive balerine ale momentului. A cunoscut succesul pe cele mai importante scene şi a dansat alături de cele mai mari nume ale baletului. Alina Cojocaru a venit joi, în studioul Adevărul Live, într-o ediţie specială.

Alina Cojocaru este una dintre cele mai apreciate balerine la nivel internaţional. S-a născut la Bucureşti, a studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Lausanne. A dansat în cadrul Companiei de Balet din Kiev (debutând în "Don Quijote", "Frumoasa din pădurea adormită", "Spărgătorul de nuci", "Coppelia"). A dansat vreme de 13 ani împreună cu Johan Kobborg în cadrul Royal Ballet House din Londra (Covent Garden).

Talentul există în România. E important să ducem numele ţării acolo unde trebuie, în lume, a declarat balerina.

A studiat la Kiev timp de 7 ani de la vârsta de 9 ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Lausanne. La 20 de ani a ajuns la rangul de prim-balerină la Covent Garden, cea mai înaltă distincţie care i se poate oferi unui artist din lumea dansului.

   

În 2013 s-a mutat la Baletul Naţional Englez (English National Ballet) şi atunci când programul îi permite, Alina vine şi dansează în România. Am putut s-o admirăm anul trecut, în „La Sylphide“ şi în „ La fille mal gardée“/ „Fata prost păzită“, ambele balete fiind puse în scenă de Johan Kobborg, directorul Baletului Naţional Român şi partenerul de scenă şi de viaţă al Alinei Cojocaru.

 Casa mea este scena, teatrul, în orice ţară ar fi. Ce mă bucură mult la English National este că de fiecare dată când păşesc pe scenă ştiu că o să fie cel puţin un spectator care nu a văzut un balet în viaţa lui. E un fel de bucurie şi responsabilitate să îţi reprezinţi arta în faţa acestor oameni, întotdeauna speri că o să le placă şi mai ales că o să se mai întoarcă la teatru, a povestit Alina Cojocaru, la Adevărul Live.

Balerina a povestit despre şcoala de balet de la Kiev. Nu o să uit toată viaţa mea pe prima mea profesoară care ne spunea ceva şi noi, nevorbind limba rusă, nu răspundeam în niciun fel. Nu se ridica din genunchi o oră şi jumătate cât lucram, fiindcă stătea la picioarele noastre să ne corecteze. Ea ştia că noi nu înţelegem ce ne spune şi ne arăta prin mişcare, fiecăruia în parte, cum trebuie să stăm corect, ce poziţii să avem, a punctat Alina Cojocaru.

La vremea mea a fost o cu totul altă generaţie, a spus balerina.

E un drum foarte greu, foarte scurt. Tu ai visul tău. Profesorul are visul său pentru tine. Familia are visurile ei. E greu să te găseşti pe tine însăţi între visurile altora. Trebuie să ştii ce vrei să fii. E foarte important asta. Orice devine posibil când crezi în visul tău. Eu am ajuns să fac balet din accident, însă dacă există pasiune reuşeşti. Trebuie să-ţi forţezi limitele. Dacă vrei să ajungi cineva, munceşti foarte, foarte mult şi încerci să-ţi depăşeşti limitele.

Au fost revolte pe parcurs, au fost obstacole. Au fost momente, când am simţit că nu mai pot. Însă dacă iubeşti cu adevărat ceea ce faci, găseşti tăria să mergi mai departe. Mi s-a întâmplat să simt asta după accident.

Am venit în ţară ca să mai ajut puţin. Am nevoie de mai multă tărie, pentru că nu am reuşit nici prima oară, nici a doua oară.  Niciodată nu am renunţat să vin în ţară şi să fac ceva pentru România.



Balerina Alina Cojocaru, de vorbă cu Florin Ghioca, jurnalist, şi cu Dan Marinescu, redactor-şef „Adevărul”, în studioul Adevărul Live FOTO Eduard Enea

alina cojocaru foto eduard enea

La 17 aprilie 2001, Sir Anthony Dowell o promovează pe Alina la rangul de prim solist după performanţa sa din “Giselle”. Membru al Royal Ballet, ea continuă să danseze, ca artist invitat, cu companii din întreaga lume. Prim-balerină a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden a organizat pe parcursul ultimilor ani “Gala Alina & Prietenii” în România şi în Londra, în sprijinul organizaţiei Hospice of Hope. Din 15 iulie 2013 este prim balerină English National Ballet.

Ca artist invitat, Alina Cojocaru a dansat la Baletul din Kirov, Opera Natională din Paris, Baletul Teatrului Bolshoi din Moscova, Teatrul de Balet American, Baletul din Hamburg, Baletul Regal Danez, Baletul Naţional Ungar, Baletul Operei de Stat din Viena, Baletul din Zürich, Baletul Naţional din Portugalia, Baletul Teatro alla Scala din Milano, Baletul Naţional din Cuba, la Teatro Colon din Buenos Aires, la Teatrul de Balet din Africa de Sud, la Baletul Kremlin, Baletul din Sarasota, Baletul din Zagreb. A susţinut mai multe spectacole de gală în Germania, Italia, China, Lituania, Finlanda, Portugalia, Suedia, Coreea de Sud, Danemarca etc.

Printre premiile Alinei Cojocaru se numără: Premiul Dansatoarea anului oferit de Critica de dans germană în 2012, Benois de la Dance pentru Cea mai bună dansatoare (2012 şi 2004), Premiul Balerina Deceniului (Moscova, 2010), Premiul Nijinski pentru cea mai bună dansatoare (2004), Internationaler Movimentos Tanz Preis (2004), Medalia de Aur la Concursul Internaţional de la Nagoya, Prix de Lausanne (1997).

Prim-balerina Alina Cojocaru va fi prezentă din nou pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), dansând pentru prima dată în spectacolul "Marguerite and Armand", în viziunea lui Sir Frederick Ashton, parte a unui triptic extraordinar de balet, care va avea premiera sâmbătă, de la ora 19.00.


Trei lucrări coregrafice reprezentative care poartă semnăturile unora dintre cei mai importanţi creatori ai zilelor noastre sunt prezentate în premieră naţională în data de 25 aprilie, ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti.

„Classical Symphony” în coregrafia luiYuri Possokhov, „Petite Mort” în coregrafia lui Jiři Kylián şi „Marguerite and Armand”, în viziunea lui Sir Frederick Ashton sunt unite în cadrul unui triptic extraordinar de balet care investighează prin mijloace inovative de expresie corporală posibilitatea de a reda simbolic trăiri individuale şi relaţii interumane general valabile. Fiecare dintre cele trei lucrări prezentate în cadrul acestui spectacol reprezintă o adevărată provocare pentru membrii Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, o companie specializată în dans clasic, balerinii experimentand cu această ocazie noi stiluri coregrafice care imbină elemente de dans clasic cu cele ale dansului contemporan.

„Classical Symphony”, în coregrafia lui Yuri Possokhov, a avut premiera în anul 2010 la San Francisco Ballet, spectacolul fiind ulterior preluat de mai multe companii de prestigiu din lume, printre care Bolshoi Theatre din Moscova, Atlanta Ballet şi Cincinnati Ballet. Lucrarea prezintă o lume imaginară, cu personaje magice care ilustrează relaţii interumane într-un spaţiu descris ca un vis prin lumină şi culoare.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite