Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Puterea cuvintelor şi biblioteca universală

13
29 Aug 2021 12:58:09
Mihail Neamtu

Fiind expuşi la nesfârşita logoree a televiziunilor şi a comentariului social care amestecă bârfa, divertismentul şi vulgaritatea, riscăm să neglijăm dimensiunea spirituală a verbului pe care Biblia îl asemuieşte cu o sabie tăioasă, care pătrunde până la despărţitura dintre suflet şi duh (Evrei 4, 12).

Până şi animalele de companie cunosc puterea tămăduitoare a cuvintelor şoptite pe ton blând de nişte stăpâni atenţi şi implicaţi.
 
Rostirea poate să întunece mintea ori să lumineze cugetul; să atenueze violenţa, ori s-o înmulţească; să întărească voinţa ori s-o slăbească. 
 
Marea bibliotecă europeană scoate la iveală măiestria scriitorilor de geniu care s-au aplecat asupra tainei Cuvântului, de la Grigorie de Nyssa ori Dante Alighieri până la Serghei Bulgakov şi Pavel Florenski. 
 
Am recitit vara aceasta autori foarte diferiţi, de la Cicero sau Marc Aureliu, trecând prin Orwell şi Huxley până la Dostoievski sau Steinhardt.
 
Ce-am realizat prin lectura unor cărţi de căpătâi? Că formularea justă a problemei aduce cu sine şi soluţia îndelung căutată.
 
Prin aşezarea experienţei vieţii sub un concept filozofic (utilitarism, hedonism, stoicism, marxism ori totalitarism) ori printr-o încadrare într-o anumită categorie literară (clasicism, romantism, realism magic), omul se înţelege mai bine pe sine şi vede adevărata dramă a semenilor săi.
 
Cuvintele au vocaţia rostirii adevărului, aşadar. Mulţi au opinii incendiare, puţini însă acced şi la judecata dreaptă.
 
Orice vorbă rostită la întâmplare poate să rănească. Orice frază construită haotic, în absenţa filtrelor reflexive, bulversează mintea, descurajează şi demoralizează.
 
Iată de ce trebuie să vorbim despre datoria omului educat de-a fi, simultan, inteligent şi bun. Prostia face parte din nomenclatorul vechilor păcate cu care fiii lui Adam s-au procopsit prin neascultare. Care-i leacul? Învecinarea cu oamenii deştepţi.
 
Suntem datori să rostim în faţa celor singuratici ori suferinzi acele cuvinte care pot amâna o decizie proastă, care inspiră nobleţe şi oferă speranţă.
 
Poate un copil neglijat aşteaptă să-i spui o poveste uitată; un bătrân izolat s-ar bucura, pesemne, ca cineva să-i reamintească lecturile tinereţii; poate o mamă disperată ar renunţa la avort dac-am rosti, precum Parsifal odinioară, întrebarea vindecătoare…
 
Studiul întăreşt puterea verbului de-a trezi, de-a tămădui şi de-a îmblânzi firea căzută. Călătoria noastră spre Centru trece prin „labirintul cuvintelor bune de mâncat” (Rubem Alves).
 
Scriitori şi cititori, parcurgem împreună acest drum şi ne oprim fericiţi la fiecare staţie filozofică, literară sau teologică a bibliotecii universale. Aşa devenim cu toţii mai împliniţi şi mai bogaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Lucifer
29.08.2021, 13:16:40

" La început a fost Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul"( Ioan).

-8 (8 voturi)
Veriga
29.08.2021, 13:32:08

E vorba de Logos nu de cuvinte . La inceput a fost Logosul . Ca daca at fi vorba de cuvinte ar avea dreptate Neamtu cu Biblioteca lui Universala si satanica .

-9 (9 voturi)
Veriga
29.08.2021, 13:26:03

Problemai ca talibanii desculti, crescatori de capre, barbosi etc i-au alungat pe criminalii ce le-au invadat tara si le-au impus biblioteci universale . De asta avem noi nevoie nu de beletristica universala .

-8 (8 voturi)
Veriga
29.08.2021, 13:44:54

De multe ori stim cum criminalii occidentali ne indoctrinau ca Comunismul folosea cuvinte de propaganda comunista . Pe vremea comunismului eram usor de mintit pentru ca nu stiam cum arata lumea exterioara . Abia azi putem sa aflam cu ce minciuni anticomuniste ne idoctrinau acesti criminali externi . Priviti va rog sa vedeti ce propaganda odioasa se facea inainte de comunism , cand vezi asa monstruozitati te intrebi cum de au fost comunistii atat de blanzi cu Coposu si restul clicii politice . https://www.youtube.com/watch?v=k705FQv5A7M

-7 (7 voturi)
Tagetes
29.08.2021, 13:45:46

" Suntem datori să rostim în faţa celor singuratici ori suferinzi acele cuvinte care pot amâna o decizie proastă, care inspiră nobleţe şi oferă speranţă." Ochii care nu se vad se uita....cuvintele care nu se folosesc se pierd, dispar . Modestie, stapanire de sine,respect, bun simt, iubire, iubirea sincera dezinteresata, sunt deja pe ultima p[agina a dictionarului de cuvinte zilnice. Iubirea poate inlocui orice dar nimic nu poate inlocui iubirea oricat ar crede unii cu milioanele lor. Acolo unde se promoveaza intens faima, rangul si bogatiile, iubirea si sinceritatea dispar. Problema in lumea de azi a societatii de consum nu costa in faptul ca omul are dorinte si placeri ci in incapacitatea datorita needucarii de a supune dorintele si placerile ratiunii. Daca intelegem pe deplin cum functioneaza sistemul putem sa ne menajem fortele si sanatatea, sa le folosim doar atat cat este necesar.

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările