Recomandări cărţi: Gaudeamus 2015

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se întâmplă şi lucruri bune. Vine Gaudeamus, târgul anual de carte care se desfăşoară la Romexpo. În fiecare an merg cu regularitate: să lansez cărţi, să moderez lansări sau dezbateri şi, fireşte, să cumpăr ultimele noutăţi. În fiecare an recomand unele cărţi. O să vă recomand şi anul acesta câteva cărţi proaspăt apărute.

Chiar dacă eu public la Polirom în fiecare an recomand, mai ales, editurile mici. Cele mari sunt uşor de găsit, iar la târg e momentul prielnic să le avem pe toate într-un loc. Nu rataţi edituri precum Idea, Tact, Hecate (ceva nou pe piaţă), Cartier, Editura Universităţii Al.I.Cuza Iaşi, Casa de pariuri literare etc.

Nonficţiune

  • Mark Blyth – Austeritatea, Editrua Tact 2015. Traducere: Silvia Dumitrache.  

Este o carte foarte importantă mai ales pentru contextul şi istoria noastră recentă. Profesorul de economie politică la Universitatea Brown deconstruieşte foarte bine mitul austerităţii care ne-a fost vîndut şi impus cu atîta cinism, pentru unii din noi devenind o tragedie. Prefaţatorul cărţii, Cornel Ban, punctează bine:

„Austeritatea e o prostie, şi chiar acolo unde ni se spune că funcţionează, lanţul cauzal nu duce la austeritate, ci la alte variabile.”
  • Ştefan Guga, Sociologia istorică a lui Henri H. Stahl, Editura Tact, Cluj, 2015.  

Un tînăr sociolog scrie o carte excelentă despre un important sociolog român rămas cumva în plan secund: Henri H. Stahl. Alături de veteranul Zoltán Rostás, Guga este unul dintre puţinii care reiau analiza textelor lui Sthal încercînd să ne ajute să înţelegem rolul acestuia în sociologia românească.

  • Dinu Guţu - Ultimii oameni. Etnografia unei Peluze, Editura Tritonic 2015.  

Există o lume spectaculoasă a „sportului rege” care a devenit o adevărată „religie modernă”. Ea are templul-stadion, sfinţi-jucători, ritualuri-show şi un tezaur-economie spectaculoase. Există însă o piesă de puzzle a cestei „religii de rit nou” care produce întreaga „mistică” şi ritualurile acestei religii. Ei sînt enoriaşii-suporterii. Ei sînt cel mai puţin cunoscuţi şi înţeleşi. Meritul acestei cărţi este acela de a ne dezvăui şi de a ne face să înţelegem o lume cu adevărat fascinată. Iată cum arată şi cum e posibilă lumea ultraşilor sau istoria „ultimilor oameni” aşa cum îi botează Dinu Guţu.

  • Florin Dumitrescu – Tradiţii la superofertă. Între socoteala din agenţie şi cea de la raft. Editura Cartier 2015.  

Este o nouă apariţie în seria de antropologie de la Ed.Cartier coordonată de Vintilă Mihăilescu. De data aceasta e vorba de o carte semnată de cunoscutul poet şi pioner al lumii publicitare româneşti. E chiar teza sa de doctorat împachetată pentru publicul larg. Florin Dumitrescu încearcă să ne arate drumul anevoios al „advertisingului” local şi mai ales cum aceasta foloseşte întreaga tradiţie locală în propriul scop. Avantajul autorului este acela de a cunoaşte din interior toată maşinăria „ideologilor mărfii” şi în acelaşi timp de a privi cumva distanţat şi cu un ochi de antropolog novice.

Este cartea importantă despre o perioadă delicată, durută şi mitilogizată în exces. Meritul lui Vladimir Solonari este acela de a avea curajul să analizeze şi să disece toate aceste teme tabu, să deconstruiască mituri şi chiar să intre pe zone minate. Şi o face cu multă documentare, iscusinţă şi capacitate de analiză. Teme grele: Colonizare şi strămutare, eugenie românească: rasism fără „rasă” , proiectul „Provincia model”, Romanizarea, Deportarea romilor etc.

  • Antonio Gramsci – Scrieri (1914-1926). Editura Adenium 2015. Traducător: Ioana Drăgulin   

Surpriză mare. Editura Adenium face o serie întreagă dedicată lui Gramsci: „Biblioteca Gramsciana”, coordonată de conf. univ. dr. Sabin Drăgulin. Un autor care nu trebuie ratat mai ales că devine tot mai actual în noul context politic. 

  • Diagne, Souleymane Bachir - Cum să filosofăm în Islam? Editura Idea.  

Am auzit de ea. Nu am citit. Sînt curios să aflu mai multe despre islam.

  • Andrei Gorzo – Imagini încadrate în istorie. Secolul lui Miklos Jancso. Editura Tact 2015.  

Cartea celui mai important critic de film de pe la noi la ora actuală. Pare a fi “prima” lui carte şi am aşteptări mari.

  • Alexandru Polgár -  Politica, Editura Idea 2015.  

Sînt curios ce a scris vechiul meu prieten Duţi, un veteran al gîndirii critice de la Cluj. Am avut norocul să colabărăm  la crearea revistelor Phylosophy&Stuff şi Idea artă + societate. O minte sclipitoare.

  • Plante exotice. Teoria şi practica marxiştilor români, Coordonatori:  Alex Cistelecan / Andrei State Editura Tact 2015.  

O carte despre care ştiam şi o aşteptam. E un volum de analiză a celor puţini marxişti care au perindat prin România. Cîţi or fi?

  • Luce Irigaray - Împărtăşirea lumii. Editura Hecate 2015.  

O editură nouă pe piaţa de carte românească care se anunţă a aduce un suflu nou în anumite domenii ale gîndirii critice. Luce Irigaray este un nume greu al gîdnirii critice europene. Îi dorim mult succes.

Ficţiune

Aici o să spun ce vreau să cumpăr neapărat. Doar autori români de data asta. Restricţii bugetare.

Poezie

  • 111 Cele mai frumoase poezii ale generaţiei 80. Editura Nemira 2015. Coordonator Cosmin Ciotloş.  
  • Instrucţiia dlea pobega, Antologie de poezie contemporană românească în limba rusă de Viktoria Akimova-Crudu, Editura Cartier 2015.

Carte de copii

Cum sînt fan cărţi de copii, vă recomand: Lanarea praspetei colecţii de  la editura Cartier: Cartier Codobelc cu o grafică excepţională. Printre desenatori: Roman Tolici & Oana Ispir. Vă mai recomand Luli şi căsuţa din copac apărută la eduitura Cartea Copiilor: autoare  Iulia Iordan şi Cristiana Radu, una dintre ceel mai bune desenatoare de carte din „noul val”.

Pauză publicitară: Despre noua mea carte Sectanţii, Editura Polirom 2015, aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite