„Rezervaţia de îngeri”, cartea-cadou a poetului Emil Brumaru de Ziua Îndrăgostiţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Brumaru, care locuieşte în Iaşi,  este unul dintre cei mari poeţi contemporani  FOTO: Adevărul
Emil Brumaru, care locuieşte în Iaşi,  este unul dintre cei mari poeţi contemporani  FOTO: Adevărul

Un nou volum de poezii semnate de Emil Brumaru, "Rezervaţia de îngeri", va fi lansat pe 14 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. De Ziua Îndrăgostiţilor, alături de autorul Emil Brumaru, vor vorbi la lansare Lidia Bodea, Ioana Pârvulescu şi Alex Ştefănescu.

Volumul "Rezervaţia de îngeri", publicat de Editura Humanitas, include 128 de poeme ale lui Emil Brumaru (74 de ani), dintre care multe inedite.

coperta brumaru

Poet cunoscut pentru candoarea sa, Emil Brumaru proiectează un întreg univers ludic în "cântecul naiv". Poezia sa, cunoscută din volumele "Julien Ospitalierul", "Cântece naive", "Adio, Robinson Crusoe", "Dulapul îndrăgostit" sau "Ruina unui samovar", reflectă un spaţiu domestic marcat de senzualism, cu o voluptate de a conferi viaţă "lumii celor care nu cuvântă" (obiecte, plante, animale, alimente).

"Privind pe gaura cheii"

"S-a scris destul şi dulceag despre utopia omului-înger. Emil Brumaru preferă blasfemia îngerului-om. Dar e oare vorba, într-adevăr, de o blasfemie?", se întreabă Andrei Pleşu.

"Poate poetul, care nu gîndeşte în concepte, ci «în fluturi», să facă vreun rău purităţii? Poate fi «neruşinată» pasiunea sa pentru lumea creată, în speţă pentru jumătatea feminină a creaţiei, câtă vreme ea culminează în bucurie supra-mundană, veneraţie şi simţ al miracolului? Poate harul să fie vulgar?", sublianiază Andrei Pleşu.

"Versurile lui Emil Brumaru îmi dau, întotdeauna, o tonică certitudine: certitudinea că trupul, cu splendorile şi mizeriile lui, e făcut, împreună cu lumea însăşi, să fie salvat prin frumuseţe; cu alte cuvinte, că trupul e îngăduit, mai mult decât credem, de oştirile cereşti. Nu ştiu dacă Emil Brumaru va ajunge în Rai, dar sunt sigur că i se va da voie să contemple, ca expert, voluptăţile lui, fie şi privind pe gaura cheii…", concluzionează Andrei Pleşu.

"Mă bucur acum, din toată inima, că opera lui Emil Brumaru are parte de o recunoaştere în plus, prin publicarea ei la o editură de mare prestigiu, Humanitas, într-o colecţie selectă (inaugurată acum câţiva ani cu un volum cuprinzând poezia lui Nichita Stănescu)", apreciază criticul Alex Ştefănescu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

De la medicină la poezie

Născut în Basarabia, Emil Brumaru a absolvit Facultatea de Medicină şi a profesat o vreme ca medic la Dolhasca. A debutat in 1970, cu "Versuri", volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România. 

A publicat volumele: "Detectivul Arthur" (1970), "Julien Ospitalierul"(1974), "Cântece naive" (1976), "Adio, Robinson Crusoe" (1978), "Dulapul îndrăgostit" (1980), "Ruina unui samovar" (1983), "Dintr-o scorbură de morcov" (1998), "Poeme alese. 1959-1998 (2003)", "Fluturii din pandişpan" (2003), "Poezii" (carte la borcan, 2003), "Opera poetică" (3 vol., 2005), "Submarinul erotic" (2005), "Infernala comedie" (2005), "Cântece de adolescent" (2007), "Poveşti erotice româneşti" (volum colectiv, 2007), "Ne logodim cu un inel de iarbă" (2008), "Versuri" (2010), "Povestea boiernaşului de ţară şi a fecioarei…" (editia a II-a adaugita, 2012), "Intelectuali la cratiţă" (volum colectiv, 2012).

Este laureat al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia, iar in 2011 a primit premiul revistei "Observator Cultural", de asemenea pentru Opera Omnia.

Poemele sale au fost incluse in antologii din România, Germania, Franţa şi Anglia.
 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite