Cărţi

articolul anterior articolul urmator

România modernă, România eternă

100
21 Oct 2013 09:29:36
Andrei Pleşu

Cartea profesorului Boia despre sursele şi componentele „diferenţei” româneşti („De ce e România altfel?”) a stîrnit, inevitabil, dezbateri aprige, susţinute nu atît cu argumente, cît cu „stări” difuze, născute dintr-un frison patriotic contrariat. Profesorul Boia a oferit o carte de idei, pornind, fireşte, de la fapte, dar adunînd totul sub generalitatea unei teze radicale.

De curînd, a apărut o altă carte, excelentă din punctul meu de vedere, în care „teza” e mai curînd un acompaniament subsidiar, o ipo-teză, slujită de o amplă cercetare de arhivă: o carte de documente, legate laolaltă de un discurs seducător: istoria ca istorisire pe bază de cuminţenie istoriografică. E cartea doamnei Constanţa Vintilă-Ghiţulescu, intitulată „Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti 1750-1860.” (Humanitas, 2013).

Îi invit pe cititorii curioşi, rezonabili şi preocupaţi de problema identităţii româneşti să parcurgă neîntîrziat această carte.  Vor afla şi bune şi rele despre cum a început alcătuirea României moderne. Vor fi uimiţi de „actualitatea” cîtorva teme, de subteranele sociologice ale unei istorii foarte (prea?) pitoreşti, de harul de povestitor al autoarei. Pentru a da substanţă şi un spor de atractivitate invitaţiei mele, voi invoca două-trei pasaje caracteristice. „Modernizarea” a însemnat, pe vremuri, ca şi azi, „europenizare”. Aşa o vedea Ienăchiţă Văcărescu încă din secolul al XVIII-lea, aşa o vedea Grigore Râmniceanu, pentru  care Europa era „podoaba lumii”, pepinieră de oameni cu „mintea ascuţită”, „puitori de pravile”, care au ştiut să „dumesticească” şi să înveţe celelalte naţii ale lumii. ”Vremea este a ne deştepta” scria şi Dinicu Golescu. Eufrosin Poteca, întors de la Pisa şi Paris, zice, la rîndul lui:

Noi românii, strănepoţii slăviţilor acelora Romani, trebuie să rămînem a pururi departe de neamurile cele luminate?(Cf. pp.14-15)

Proiectul e măreţ, realităţile sunt îndărătnice. Lipseşte o productivă ”clasă de mijloc”! Economistul şi politicianul Nicolae Suţu constată că ”artele şi meseriile nu sunt exercitate decît de străini”. Ţărănimea, bizuindu-se pe pămîntul roditor al ţării, e nepăsătoare faţă de orice perspectivă ”industrială”, mulţumindu-se cu recoltele curente, care îi asigură subzistenţa. Doctorul Constantin Vârnav (primul medic moldovean cu diplomă din străinătate) deplînge minimalismul nevoii de progres a populaţiei. ”Mămăligă şi rachiu” pare a fi lozinca sub care îşi duce existenţa norodul… (cf. p. 256). Cît despre orăşeni, ei preferă, în locul unor meserii înnoitoare, cariera călîie a funcţionărimii. Orăşanul e fericit să ajungă conţopist, aprod, ”reghistrator”, supraveghetor,, secretar, casier etc. (p.241). În 1857, Predicatorul Ecleziastic scrie:

Noi românii, fii adevăraţi ai patriei, lăsăm toate celelalte întreprinderi care pot să ne fericească atît pe noi, cît şi pe muma noastră şi năvălim din lenevire şi trîndăveală în canţelariile statului pentru o lefşoară de chiverniseală, şi neîncăpînd în aceste canţelarii ne facem pe urmă şi cerşetori, pretinzînd ca să ne hrănească alţii de pomană ca pe nişte orbeţi(cf. p.262)

Slaba dezvoltare a meseriilor rămîne o piatră de poticnire şi în a doua jumătate a veacului al XIX-lea. Ion Ghica, prin 1880, dă vina pe sistemul de învăţămînt, mai exact pe uşurinţa cu care se dau diplome universitare, astfel încît ele devin accesibile ”inteligenţelor celor mai mediocre”, al căror interes e, astfel, deturnat de la ocupaţiunile practice şi orientat spre dexterităţi mai curînd…speculative: avocatură, de pildă, sau gazetărie. ”A face oameni învăţaţi este un bine – conchide Ion Ghica – dar a face numai advocaţi şi jurnalişti este un rău”. (cf. p.252).

Asemenea lucruri şi altele, nu toate în aceeaşi măsură ”melancolice”, se găsesc adunate între copertele cărţii Constanţei Vintilă-Ghiţulescu. Elemente de mică – dar semnificativă – istorie, ”marghiolii” (adică viclenii lucrative) ale feluritelor cucoane din lumea bună (alde Rosettoaia, alde Anica Văcărescu, zisă Furtunoaia, alde Mimica Bălăceanu, Zinca Golescu şi cîte şi mai cîte), isprăvi de familie şi de curte, un cuprinzător portret de epocă din care ne-am desprins noi înşine, încă marcaţi de farmecul, bizareriile şi netrebniciile înaintaşilor. Lectura acestei cărţi este, oricum, mai instructivă şi mai amuzantă decît întreaga presă contemporană şi decît mediocritatea scenei politice de azi. De aceea o şi recomand.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
21.10.2013, 09:38:16

In Romania moderna sunt foarte putini fraieri si un numar impresionant de oameni inteligenti si responsabili..! Cat e Bucurestiul de mare, s-au gasit doar 200 de fraieri care sa se faca de rusine in fata sediului DNA, scandand lozinci ridicole referitoare la o justitie independenta, dreptate si adevar. Sunt genul de fraieri care inca mai viseaza ca Romania ar putea scapa de corupti si coruptie, ca tara lor ar putea cunoaste prosperitatea, ca s-ar putea integra intr-o Europa civilizata unde respectul fata de lege si reusita prin munca si educatie sunt cultivate inca din gradinita. La cateva sute de metri distanta de acesti fraieri, se adunau cu miile oamenii..inteligenti. Adica, cei care se simt resposabili pentru conservarea patrimoniului istoric si resurselor naturale plus curatenia solulului, apei si aerului Patriei. Toate acestea fiind amenintate de un proiect pagubos, din toate punctele de vedere (Rosia Montana), un proiect negociat si dorit a fi pus in practica de o.."entitate" despre care, miile de..responsabili..habar n-au..! Miile de inteligenti cu responsabilitate si tablete, pur si simplu, devin amnezici cand vine vorba a-i denunta pe cei care au pregatit saracirea lor, aerul lor otravit si al nu stiu catelea jaf national pe comisioane grase, intr-un total dispret fata de lege si fata de interesele nationale. Inteligentii si responsabilii Patriei, tac..! Tac, in fata nelegiuirulor si nelegiuitilor, din cauza carora tocmai au iesit in strada..! Tac, ca niste lasi sub pretextul ca, vezi Doamne, protestul lor e unul ..nepolitic..! De parca a-i denunta pe cei ce te jefuiesc, te mint, te otravesc si te saracesc, ar fi un gest politic..! Inteligentii si responsabilii se fac ca nu vad legatura intre coruptia cultivata si promovata la nivel national de USL si protestul lor..neimplicat politic (nu-i asa?) dar .."cianurat" de ONG-uri mai mult sau mai putin "civice"..! Se fac ca nu vad cum Justitia, care intr-o buna zi s-ar putea sa fie ultima institutie dispusa si capabila a le apara interesele , e sabotata zi de zi de catre mafia USL..! Se fac ca nu vad, pentru ca ei sunt, fara doar si poate, responsabilii si inteligentii Patriei...!

+6 (22 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.10.2013, 09:52:51

(partea a cincia despre cum tot organu' feminin a lu' organizatia lu' PSD-lu meu drag sector faif Marean a fost rapita de somaleji pana le-o venit acru lu' homalaii aia..si cum am fost salvate de la rusine de procesul verbal..inainte de a ne intoarce in Patria noastra fericita si pesedista) Vaaai dragutilor, ce bine ca va pot scrie din nou..Na-m putut sa-i convingem pe tovarasii somaleji ca le trebuie si lor un PSD-u..asa ca misiunea noastra internationalist-proletara a esuat. Adevarul e ca dupa ce ne-am oferit ostatice ca toantele.. iar pompalaii aia nici nu s-au atins de noi..toate tantile din delegatie au cazut de acord ca nu are rost sa mai insistam..pentru ca era clar..Proletarii somaleji le are mai tare cu talharitul si jaful descentralizat..decat ultima prapadita de organizatie locala a lu PSD-lu nostru drag. La ultima sedinta din jungla..pentru a evita dezonoarea la intoarcerea acasa..am votat in unamilitate sa scrim in procesul verbal ca desi am opus o eroica rezistenta..toate am fost violate in mod tovarasesc si repetat..de parca ar fi fost uituci. Eu la-m scris..ca tantile zice nu are ochelari la ele..chiar si cand lucreaza la macrameuri.(eu cre'ca-s analfabete da' ele nu recunoaste).Ca sa scapam mai repede..ca pe baza lu' aia faceam paianjeni..acolo de atata inactivitate si ineficacitate a atuurilor noastre de convingere..am dat tel. lu' to'arsu Dragnea..care fiind ocupat cu deneaul la pus pe to'rasu' Oinar Hassam sa rezolve problema..ca el e espertu' lu PSD-lu in materie de ostatici rapiti de bunavoie. Si..iacata-ne acasa..! Cand am ajuns la airport ne astepta tov.Viorelu-Victorelu si Nea Ionica Iliescu iar fanfara de la CFR(marfa nu alta)canta Internationala de ne rupea inimile noastre de pesediste..drept pentru care am cazut cu toatele in genunchi si tantile o pupat pamantul natal al Patriei si natiei mamei noastre de social-democrati..vreo cateva scapand cate-un vant cand s-o aplecat de-o falfait drapelu'..de emotie si fericire. Apoi o luat cuvantul nea Ionica: "Stimati tovarasi si tovarasele..hmm..mm..nea-m adunat aici pentru a intampina asa cum se cuvine..pe eroinele pesedismului internationalist"(tanti Jena si tanti Rigoleta, vadit impresionate se scarpinau in dos de-atata emotii).."Distinsele noatre tovarase de viata si munca..n-au pregetat nici o clipa sa duca pana si-n jungla mesajul nostru proletar catre tovarasii somaleji. Pentru tot ceea ce au facut, Patria si poporul le vor ramane recunoscatoare iar eu le invit pe toate la mine acasa..la un ceai de coacaze" Atunci..tanti Jena care-l cunostea pe nea Ionica inca de pe timpu' cand acesta lucra la CFR-u albanez..incepu sa racneasca:" Fi-ti-ar ceaiu a dracu' sa-ti fie, prapaditule..! Pai bine bai zgarciobule, vii la mine cu de-astea..? Vrei sa insinuezi ca in lipsa noastra..tovarasii pesedisti au topit tot trascaul din tara asta..? Cu ceai vrei tu sa tratezi niste doamne socialiste si distinse de calibrul nostru internationalist..?" Celelalte tanti..incepura cu toate sa huiduiasca si cu gesturi gingase si delicate..unele aratau pumnii..altele superbele dorsaluri pensioniste..manifestandu-si astfel democratic..dezacordul pentru primirea dezastruoasa..lipsita de udatura traditionala si proletara.Chiar in momentul cand situatia risca sa degenereze in lupte intestine aeroportuare.. a aparut tov. Mandolin Voicu cu un grup de lautari ramasi pe plei cre'ca de la refermendum (cantau "Frunza verde de pelin/ Pe Chioru' hai sa-l belim") si 2 navete cu Gioni Ualcher. Atmosfera tovaraseasca s-a detensionat imediat iar tantile..dupa cateva gaturi direct din sticla..au plescait incantate si au oftat cu toate printre sughituri si ragaieli..un patriotic "ce bine e acasa..!"(va urma)

0 (18 voturi)
Vanatorul/d.c.
21.10.2013, 09:55:41

Milica de la PSD, m-a rugat sa-i postez eu textul de mai sus, ea fiind la coafor.

0 (16 voturi)
Camelian Propinatiu
21.10.2013, 09:42:56

Starea românilor pe loc, in batatura, e o iluzie comoda, autoconsolatoare. O intelectualitate cu mai mare mila de popor, ca a Golescului, a reusit cu personajele lui Caragiale sa faca România Regala Mare de la 1918, iar noi lasam doar tineretul sa se ocupe de sisturi, cianuri si recuperarea Basarabiei, mai luându-l si la misto ca nu reuseste un mars urias, cum probabil va fi al secuilor duminica viitoare!

+9 (13 voturi)
Popescu Ion
21.10.2013, 10:07:22

Din această recenzie la cartea apărută la Humanitas putea lipsi paragraful de început, în care se laudă producția submediocă a pseudo-istoricului Boia. Uneori, chiar și domnii Maeștri ar putea recunoaște că au greșit în aprecierile lor. Nu crește buba când recunoști că ai greșit, se vindecă.

+4 (14 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările