Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Romanul erotic „Cincizeci de umbre ale lui Grey“, lectura preferată a deţinuţilor de la Guantanamo

0
1 Aug 2013 15:37:57
Autor: Alexandra Cheroiu
Coperta celui de-al treilea volum din trilogia „Cele cincizeci de umbre ale lui Grey“ de E. L. James  FOTO timeslive.co.za
Coperta celui de-al treilea volum din trilogia „Cele cincizeci de umbre ale lui Grey“ de E. L. James  FOTO timeslive.co.za

Cei mai periculoşi deţinuţi aflaţi în închisoarea de la Guantanamo sunt „dependenţi“ de romanul erotic „Cincizeci de umbre ale lui Gray“ („Fifty Shades of Gray“), au afirmat congresmeni americani la întoarcerea dintr-o vizită la închisoarea situată pe o insulă cubaneză.

Mai mult decât Coranul, cartea cea mai cerută (de către deţinuţii de la Camp 7) este «Cincizeci de umbre ale lui Gray»“, a declarat reprezentantul democrat Jim Moran pentru Huffington Post.
 
Moran a făcut parte dintr-o delegaţie a Congresului american care a vizitat Guantanamo, unde s-a întâlnit cu comandantul bazei militare, medicul-şef şi ofiţerul încărcinat cu „Camp 7“, zona cea mai securizată a închisorii, în care sunt încarceraţi unii dintre cei mai periculoşi deţinuţi, inclusiv cei cinci care sunt acuzaţi de atentatele de la 11 septembrie.
 
„Au citit trilogia în engleză“, a adăugat Moran, care susţine închiderea acestui centru de detenţie. „Cred că nu se întâmplă mare lucru (în închisoare). (Cum) aceşti tipi nu au nimic de făcut, atunci îşi spun «de ce nu?» şi citesc această saga sadomasochistă uşoară, vândută în peste 70 de milioane de exemplare“, afirmă el.
 
Preşedintele Barack Obama promite încă din prima sa campanie pentru alegerile prezidenţiale, în 2008, să închidă centrul de detenţie în care sunt încarceraţi deţinuţi acuzaţi în cadrul „războiului împotriva terorismului“, lansat în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Însă acest angajament, repetat în mai multe rânduri, a fost blocat de către Congres.
 
Dintre cei 166 de deţinuţi de la Guantanamo, 86 - dintre care 56 yemeniţi - au fost desemnaţi drept transferabili în ţara lor de origine de către administraţiile preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama. Alţi 46 se află în detenţie pe termen nelimitat, fără să fie inculpaţi sau judecaţi, din lipsă de probe, dar ei sunt consideraţi prea periculoşi să fie eliberaţi.
 
Romanul „Cincizeci de umbre ale lui Grey“ de Erika Leonard (pseudonim: E.L. James) spune povestea unei studente la filologie care se îndrăgosteşte pasional de Christian Grey, un tânăr om de afaceri de succes, şarmant, dar cu un trecut tulburător şi cu preferinţe sexuale ceva mai ieşite din comun.  Primul volum al trilogiei, a beneficiat de articole pe prima pagina în celebrele publicaţii New York Times şi Wall Street Journal. După doar şase săptămâni de la lansare cartea s-a vândut doar în SUA în 10.000.000 de copii, după cum a anunţat New York Times. Apărută şi în Marea Britanie, cartea urmează să fie tradusă în peste 30 de ţări. 
 
E. L. James trăieşte la Londra. A lucrat ca producătoare tv şi a visat întreaga viaţă să scrie cărţi pentru publicul larg. A început să scrie şi să-şi posteze textele pe un site al fanilor seriei AMURG al lui  Stephenie Meyer. Un editor independent a publicat cartea în versiune e-book şi în mai puţin de un an s-au vândut 250 000 de exemplare.
 
Cartea se va bucura şi de o ecranizare semnată de Sam Taylor-Wood, care va fi lansată pe 1 august 2014, distribuţia fiind încă necunoscută. Drepturile de ecranizare ale romanului au fost câştigate de Universal Pictures. 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările