Romanul "Maestrul şi Margareta“ se distribuie joi cu "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romanul „Maestrul şi Margareta“, de Mihail Bulgakov, va fi distribuit joi cu „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Fabulă mistică şi satiră acidă la adresa sistemului comunist, cartea este una dintre operele fundamentale ale literaturii ruse ale secolului al XX-lea.

„Dramaturgul, romancierul şi nuvelistul rus Mihail Bulgakov (1891 - 1940) a scris şi a pus în scenă multe piese, în perioada 1925-1929, inclusiv dramatizări ale propriilor romane. În anii '30, criticile sale tranşante la adresa moravurilor sovietice au dus la interzicerea publicării romanelor sale. Printre operele cunoscute pentru umorul lor sarcastic se numără nuvela „Inimă de câine" (1925), o satiră la adresa pseudoştiinţei, publicată în Uniunea Sovietică abia în 1987, şi uluitoarea lucrare fantastică „Maestrul şi Margareta", publicată în formă necenzurată abia în 1973.

Roman al iubirii, al disperării şi al nevoii de mântuire, revoluţionar şi mistic deopotrivă, a modificat semnificativ perspectivele de lectură şi a generat numeroase studii despre simbolurile pe care le cuprinde, de la motanul Behemoth la Diavolul în persoană. Ce poate salva o lume în care răul produs metodic de om nu mai lasă loc niciunui strop de speranţă? Diavolul ia chipul iluzionistului Woland şi se amuză să pună pe jar Moscova, oraşul unde Maestrul şi Margareta încearcă să-şi trăiască iubirea. Departe, în timp şi spaţiu, Pontius Pilat îl judecă pe Iisus. Cele două planuri se întâlnesc într-o poveste a suferinţei şi a sacrificiului şi, abia astfel, ceea ce nu poate fi rostit în viaţa de la Moscova se spune în cer.

„Maestrul şi Margareta", de Mihail Bulgakov, a rămas timp de multe decenii în topul lecturilor intelectualilor, lucru demonstrat şi de un sondaj, realizat în 2009, care arăta că romanul este lectura preferată a ruşilor. 16% din cele 3.000 de persoane chestionate, provenind din diverse regiuni ale Rusiei, au declarat că acesta este romanul lor de căpătâi. „Război şi pace", de Lev Tolstoi, s-a clasat pe locul al doilea, iar „Crimă şi pedeapsă", de Fiodor Dostoievski, a ocupat locul al treilea.

O viaţă zbuciumată

Mihail Bulgakov s-a născut la Kiev în 1891, în familia unui profesor de teologie. A studiat medicina, pe care a practicat-o vreme de patru ani (1916 - 1920), pe front şi în spitale de provincie. Pentru o perioadă, Bulgakov a fost dependent de morfină. În 1920, a abandonat medicina pentru a se dedica scrisului. A intrat în lumea teatrului, iar piesa „Zilele Turbinilor", dramatizare a romanului „Garda Albă", a avut un mare succes. În 1928 i-a fost refuzată prima cerere de plecare în străinătate. Atunci a început şi prima schiţă a romanului „Maestrul şi Margareta". A scris piesele „Fuga" şi „Cabala bigoţilor".

Începând din 1929, nu i s-a mai publicat nicio carte şi nu i s-a mai jucat nicio piesă, fiind interzise piesele „Zilele Turbinilor", „Casa Zoikăi", „Fuga" şi „Cabala bigoţilor". Trăind la limita supravieţuirii, Bulgakov s-a văzut silit să-i trimită dictatorului Iosif Stalin o petiţie, apoi, într-o scrisoare adresată guvernului sovietic, a vorbit despre dezechilibrul psihic la care este expus un creator a cărui existenţă este ameninţată. Scrisoarea a rămas celebră atât ca model al disidenţei asumate, cât şi prin efectele ei neaşteptate. Trei săptămâni mai târziu, scriitorul a primit un telefon bizar direct de la Stalin, în urma căruia, deşi Bulgakov a crezut că a fost victima unei farse, a fost reangajat la teatru.

În 1933 a citit, pentru prima dată în public, romanul „Maestrul şi Margareta". În 1940, pe patul de moarte, orb, până în ultima zi a vieţii, i-a dictat soţiei sale, Maria Sergheevna, care este, de altminteri, chiar modelul Margaretei, modificările romanului „Maestrul şi Margareta". La 10 martie 1940, la capătul unor grele suferinţe, Bulgakov a murit în locuinţa sa. A fost înmormântat la Cimitirul Novodevichye din Moscova, iar pe mormântul său se află o piatră care a făcut parte cândva din mormântul lui Gogol. 

Intră aici în magazinul online al Adevarul.

Vezi lista chioşcurilor „Adevărul" din Timişoara şi Bucureşti!

Nu rataţi!

Vineri, 11 februarie

DVD-ul din Colecţia „Alfred Hitchcock" va fi distribuit, împreună cu „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. Săptămâna aceasta este rândul filmelor „Frenezia" (1972) şi „Cortina sfâşiată" (1966).

Sâmbătă, 12 februarie

Cel de-al treilea DVD din Colecţia „Seinfeld" va ieşi pe piaţă la preţul de 10,99 lei. Acest  număr conţine „Remarca despre ponei" şi „Ospătarul", precum şi alte trei episoade bonus din seria care a fascinat milioane de telespectatori.

Duminică, 13 februarie

Cel de-al doilea DVD din Colecţia „Tom şi Jerry" va fi distribuit, împreună cu ziarul, la preţul de 9,99 lei. Acest număr cuprinde opt episoade, printre care „Răţuşca fericită", „Poveste de iarnă" şi „La operă".

Abonamentele se pot face:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite