Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Scriitoarea catalană Care Santos vine la Bucureşti pentru lansarea romanului „Tot binele şi tot răul“, o carte despre fragilitatea relaţiilor de familie

0
11 Nov 2019 16:31:27
Autor: Dana Mischie
Scriitoarea catalană Care Santos                                                                       FOTO: Radu Sandovici
Scriitoarea catalană Care Santos                                                                       FOTO: Radu Sandovici

Marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, va avea loc o întâlnire cu scriitoarea Care Santos care va lansa „Tot binele şi tot răul“, roman recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“. La lansare vor participa, alături de scriitoare, Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalistă culturală, Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro şi Jana Balacciu Matei, traducătoarea cărţii.

Întâlnirea cu scriitoarea catalană Care Santos va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Discuţia se va desfăşura în limbile română şi catalană, cu traducere în limba română, şi va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri, precum şi o sesiune de autografe.

După bestsellerurile Poftă de ciocolată şi Jumătate de viaţă, Care Santos publică în 2018 Tot binele şi tot răul, un roman actual, în care lumina reflectorului cade asupra fragilităţii relaţiilor de familie.

„Reina îi citeşte pe oameni cum citesc alţii cărţi. Putem minţi cu vorbele, dar nu cu gesturile sau expresia feţei.“


Ce a fost bun şi ce a fost rău în deciziile Reinei Gené, care şi-a croit o solidă carieră internaţională? Cât bine şi cât rău este dispusă să facă pentru a-şi proteja fiul de 17 ani a cărui tentativă de sinucidere îi împarte viaţa între un înainte şi un după? Blocată de viscol în aeroportul Henri Coandă din Bucureşti, legată de lumea ei doar prin preţiosul telefon mobil, pragmatica şi ambiţioasa psiholoagă din Barcelona îşi descoperă vulnerabilitatea, obligată să navigheze prin meandrele unui trecut pe care îl crezuse încheiat şi uitat. Specialistă în detectarea minciunii sau a neconcordanţelor dintre vorbele şi gesturile aspiranţilor la cele mai înalte posturi din mari firme, Reina Gené se află la Bucureşti spre a-l alege din cincisprezece candidaţi de top pe viitorul director juridic al unei multinaţionale farmaceutice. Vestea cutremurătoare despre tentativa de sinucidere a fiului ei o determină să-şi abandoneze misiunea, dar viscolul, „Bestia din Est“, o blochează aproape 24 de ore în aeroport. Între dialoguri bulversante cu cei de acasă şi flashback-uri rapide, în încercarea de a descifra gestul copilului ei, descoperă mai ales întrebări despre ea însăşi. Totul pe un fundal muzical obsedant, melodia care evocă „Tot binele şi tot răul“ din viaţă, cu speranţa în norocul pe care i-l va purta mărţişorul, amuleta de a cărei existenţă află acum.

Care Santos s-a născut în 1970, în oraşul Mataró din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câştigând prima competiţie literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiţia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Şi-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacţiile cotidienelor ABC şi El Mundo. Colaborează cu critică literară la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo şi coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociaţiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei preşedintă a fost timp de opt ani. A debutat în 1995 cu volumul Cuentos cítricos. E autoarea a numeroase romane şi volume de proză scurtă, a două volume de poezii, precum şi a multe cărţi pentru copii şi adolescenţi, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso Cossío, Gran Angular, Edebé.

(Foto dreapta: Radu Sandovici)

Printre volumele publicate de Care Santos se numără Intemperie (1996, povestiri), Aprender a huir (2002, roman), El dueño de las sombras (2006, roman), La muerte de Venus (2007, roman), Cel mai frumos loc din lume e chiar aici (El mejor lugar del mundo es aquí mismo, 2008, roman semnat împreună cu Francesc Miralles; Humanitas Fiction, 2017). Roman ambiţios şi scris admirabil, în castiliană, Încăperi ferecate (Habitaciones cerradas; Humanitas Fiction, 2013) a apărut în 2011, având o carieră internaţională spectaculoasă. Aerul pe care îl respiri (El aire que respires, 2013; Humanitas Fiction, 2014) pendulează între prezent şi trecut, consemnând istoria unei librării barceloneze care o reflectă deopotrivă pe cea a familiei, dar şi pe cea a marelui oraş. În 2014, Care Santos publică, în catalană, romanul Poftă de ciocolată (Desig de xocolata; Humanitas Fiction, 2016), devenit imediat bestseller şi recompensat cu Premiul Ramon Llull, iar în 2015, romanul Diamant blau. Bestsellerul Jumătate de viaţă (Media vida; Humanitas Fiction, 2018) apare mai întâi în castiliană în 2017, fiind distins cu Premiul Nadal. În 2018 publică, în catalană şi castiliană, un nou roman de succes, Tot binele şi tot răul (Tot el bé e tot el mal; Humanitas Fiction, 2019). Opera lui Care Santos este tradusă în peste 20 de ţări.


 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii