Scriitoarea şi editorul Silvia Colfescu vorbeşte despre „aristocărţile“ de la Târgul Gaudeamus: „Piaţa editorială din România a scăzut foarte mult“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea, în studioul Adevărul Live FOTOGRAFII: Eduard Enea
Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea, în studioul Adevărul Live FOTOGRAFII: Eduard Enea

Scriitoarea Silvia Colfescu a vorbit, marţi, în studioul Adevărul Live, despre ce înseamnă Târgul de Carte Gaudeamus, care începe miercuri la Romexpo, în Pavilionul Central, pentru piaţa editorială din România. Editoarea a vorbit despre cele mai aşteptate titluri de la Editura Vremea din Colecţia Aristocărţi, în studioul Adevărul Live, într-o emisiune moderată de Florin Ghioca.

Urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

Silvia Colfescu trăieşte între cărţi. Şi-a adus acasă editura Vremea, pe care-a-nfiinţat-o, împreună cu soţul ei, acum vreo 26 de ani şi căreia i s-a dedicat sincer, de bunăvoie, aproape fatal.Silvia Colfescu adună poveşti de ieri şi de azi, le urmăreşte, le ademeneşte şi le vânează cu sânge rece, de editor. Apoi, le închide între coperte şi ştie că, deşi vor pleca în şapte zări, nu vor mai ieşi niciodată de-acolo. Sunt copiii săi, iar pe copiii săi vrea să-i ştie mereu în siguranţă. Cărţi citite şi prăfuite în bibliotecile oamenilor. Silvia Colfescu ştie să spună poveşti, pe care le vom afla marţi, de la ora 14.00, în studioul Adevărul Live. 

coperta povestile pelesului

 Volumul a fost publicat cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea Reginei Elisabeta.

În jurul „Exilatei”. La Sinaia, Bucureşti, Veneţia

Poveşti încrucişate
Texte reunite şi prezentate de Alain Quella‑Villéger
Prefaţă de Gabriel Badea-Păun

 

Pe lângă prefaţa lui Gabriel Badea-Păun şi introducerea semnată de Alain Quella‑Villéger, volumul "În jurul exilatei, la Sinaia, Bucureşti, Veneţia. Poveşti încrucişate" cuprinde un interesant text despre Bucureşti al Reginei Elisabeta, două texte despre Carmen Sylva semnate de Pierre Loti, o selecţie din corespondenţa celor doi, o bogată bibliografie şi 32 de pagini de fotografii.

„Istoria relaţiei dintre Pierre Loti şi Regina Elisabeta a României, influenţată evident de discursul fascinat al scriitorului însuşi, a fost povestită în general ca o întâlnire magică între „două suflete de elită”, după formula lui Léopold Stern, care adaugă: „Erau destinaţi fatalmente să se cunoască şi să se aprecieze”. Ceea ce nu este deloc sigur”, spune Alain Quella‑Villéger.

Scăldată în admiraţia întregii Europe, vizitată ca un monument, regina Elisabeta şi‑a deschis uşile saloanelor din Palatul Regal din Bucureşti şi din castelul Peleş din Sinaia tuturor celor care soseau în această îndepărtată ţară, mai apropiată de Orient decât de Occident. [...]

Această poveste romantică, cu personajele şi intrigile ei, cu mizele ei literare şi chiar diplomatice ne este evocată, cu erudiţie, de Alain Quella‑Villéger, spune Gabriel Badea‑Păun.

Silvia Colfescu FOTO Eduard Enea
coperta in jurul exilatei

Editura Vremea lansează la Gaudeamus, de asemenea, o serie de autor Vintilă Horia, început  cu "Memoriile unui fost săgetător", jurnal inedit, publicat cu sprijinul lui Cristian Bădiliţă, cunoscut eseist, patrolog, traducător, pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la naşterea scriitorului.

"Salvarea de ostrogoţi. Prigoniţi-l pe Boetiu!“  şi  „Dumnezeu s-a născut în exil“, două volume care, alături de „Cavalerul resemnării“, publicat de Editura Vremea la începutul verii, formează „Trilogia exilului“ a lui Vintilă Horia.

În serie a mai apărut, la Editura Vremea, şi „Jurnalul unui ţăran de la Dunăre“, la începutul lunii noiembrie.

Superbă scriere literară şi preţios document istoric, Memoriile au fost urmate de antologia de eseuri În căutarea omului total. Moştenirea literară şi spirituală a lui Vintilă Horia. Actele colocviului „Vintilă Horia, o sută de ani de la naştere”. Substanţialele contribuţii la cunoaşterea operei lui Vintilă Horia au fost aduse de numeroase personalităţi ale culturii româneşti, cu ocazia colocviului organizat la Biblioteca Aman din Craiova, prin grija directorului Lucian Dindirică.

coperta salvarea de ostrogoto

A treia carte din serie a fost Cavalerul resemnării, cel de al doilea roman din Trilogia exilului, după Dumnezeu s-a născut în exil.
 
Romanul Salvarea de ostrogoţi. Prigoniţi-l pe Boetiu încheie această trilogie.

Deşi ediţia romanului Marta o la segunda guerra a apărut cu un text pe coperta a IV-a care susţine că acel volum este al treilea din Trilogia exilului, scrisoarea lui Vintilă Horia către Mihai Cantuniari reprodusă în volumul publicat acum stabileşte exact care sunt textele ce alcătuiesc trilogia.

Vintilă Horia(1915-1992) este singurul scriitor român care a obţinut premiul Goncourt, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, atribuit pentru romanul său scris în franceză Dumnezeu s-a născut în exil.
Prea puţin cunoscut în propria sa ţară, în spaţiul culturii universale scriitorul este recunoscut ca un creator important al secolului XX.

 

Lansările Editurii Vremea la Gaudeamus 2016

Editura Vremea vă aşteaptă de miercuri până duminică între orele 10.00 şi 20.00, la parterul pavilionului Central al Romexpo, la standul 32, şi vă invită la numeroase lansări de carte:

▄ Miercuri, 16 noiembrie
18.00-18.30,
 Bursa de contacte
Poezie şi ştiinţă. O antologie de autori contemporani din România / Poetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania
, ediţie bilingvă, selecţie şi ediţie de Grete Tartler şi Peter Forbes / bilingual edition, selected and edited by Grete Tartler, Peter Forbes
Invitaţi: Grete Tartler, Dan Cristea, Silvia Colfescu

▄ Joi, 17 noiembrie
17.30-18.30, Bursa de contacte
Iubire cuantică
, de Gabriela Aronovici
Invitaţi: Ioana Ieronim, Gabriela Aronovici, Silvia Colfescu
Ei, na!, de Florin Ştefănescu (LINU)
Invitaţi: Alex. Ştefănescu, Florin Ştefănescu, Silvia Colfescu
Devoratorii de chipuri, Cora C. White
Invitaţi: Cora C. White, Oliviu Crâznic, Silvia Colfescu

▄ Vineri, 18 noiembrie
18.00-19.00, Bursa de contacte
Turnul de veghe. Jurnal de exil. 2008-2010
, de Constantin Eretescu
Invitaţi: Constantin Eretescu, Mircea Anghelescu, Silvia Colfescu
Jurnalul roşu. Ansamblul „Doina” al Armatei R.S.R. în China revoluţiei culturale şi în Coreea de Nord, de Gheorghe Ghiulamila, prefaţă de Gelu Diaconu
Invitaţi: Gelu Diaconu, Codruţ Constantinescu, Silvia Colfescu
Flori de sunătoare şi alte fantasme, oglindiri, înscenări, de Theodor Vasilache
Invitaţi: Theodor Vasilache, Silvia Colfescu

▄ Sâmbătă, 19 noiembrie
13.30-14.30, 
Sala Cupola
Trilogia exilului (Dumnezeu s-a născut în exil, Cavalerul resemnării, Salvarea de ostrogoţi. Prigoniţi-l pe Boetiu!)
, de Vintilă Horia, traducere de Ileana Cantuniari
Jurnalul unui ţăran de la Dunăre, de Vintilă Horia, traducere de Doina Jela
Întoarcerea lui Vintilă Horia, de Marilena Rotaru
Invitaţi: Adriana Săftoiu, Marilena Rotaru, Ileana Cantuniari, Doina Jela, Silvia Colfescu

15.00-15.30, Bursa de contacte
O viziune modernă a unor mari texte ale creştinismului
 (Apocalipsa lui Pavel. Visio Sancti Pavli Apostoli, ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă, ilustraţii de Marian Zidaru, traducere de Smaranda Mărculescu Bădiliţă şi Cristian Bădiliţă)
Invitaţi: Victoria şi Marian Zidaru, Silvia Colfescu

16.00-16.30, Sala Cupola
În jurul „Exilatei”. La Sinaia, Bucureşti, Veneţia
, de Carmen Sylva (Regina Elisabeta a României), Pierre Loti, Texte reunite şi prezentate de Alain Quella‑Villéger, Prefaţă de Gabriel Badea-Păun, Poveştile Peleşului, de Carmen Sylva (Regina Elisabeta a României)
Invitaţi: Adrian-Silvan Ionescu, Silvia Colfescu

17.00-18.00, Bursa de contacte
Rănile unui oraş. Bucureşti bombardat. 4 aprilie-26 august 1944
, de Alexandru Armă
Invitaţi: Valeriu Avram, Alexandru Armă, Silvia Colfescu
Drumul celor puţini. Amintirile unui pilot de vânătoare ieşit din încercuirea de la Stalingrad, de Tudor Greceanu, ediţia a II-a revăzută şi adăugită, îngrijită de colonel (r) Dumitru Roman, cuvânt înainte de Martha Greceanu, prefaţă de Neagu Djuvara
Invitaţi: Dumitru Roman, Silvia Colfescu
Am zburat pentru România Mare. Memoriile unor aviatori care au luptat în anii Primului Război Mondial şi Generalul aviator inginer Gheorghe Negrescu, precursor al politicii aeriene româneşti, de Valeriu Avram
Invitaţi: Valeriu Avram, Silvia Colfescu

18.00-18.30, Ceainăria Bernschutz&Co
Cifre în delir. Casa Poporului/House of the People. When Big is not Beautiful
, de Ioana Ieronim
What  Strange  Fate. J. Breckinridge Bayne, an American Doctor on the Romanian Front (1916 – 1919)/Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc (1916-1919), de Ernest Latham, traducere Ioana Ieronim
Invitaţi: Gabriela Adameşteanu, Ioana Ieronim, Ernest Latham, Silvia Colfescu

▄ Duminică, 20 noiembrie
13.00-13.30, 
Bursa de contacte
Mari cărţi ale literaturii cehe în traducere
 (Momentul prielnic. 1855, de Patrik Ouředník şi Cazul Mariei Navarova, de Arnošt Lustig, ambele în traducerea Hellianei Ianculescu)
Invitaţi: Helliana Ianculescu, Silvia Colfescu

14.00-14.30, Bursa de contacte
Intelectualii din Europa de Est
, de Mihai Botez
Invitaţi: Viorica Oancea, Silvia Colfescu, Mircea Anghelescu

16.00-16.30, Bursa de contacte
Baligă de mânz
, de Jean Velicy
Invitaţi: Jean Velicy, Silvia Colfescu

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite