Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea aventurilor lui Harry Potter, acuzată de transfobie, a spus că a primit ameninţări cu moartea

5
22 Nov 2021 21:30:16
Autor: News.ro
Poliţia scoţiană a precizat că „o anchetă este în desfăşurare”  Foto: Arhivă
Poliţia scoţiană a precizat că „o anchetă este în desfăşurare”  Foto: Arhivă

Scriitoarea britanică J. K. Rowling, autoarea aventurilor lui Harry Potter, a afirmat luni că a primit multe ameninţări cu moartea din partea unor militanţi pentru drepturile persoanelor transgen care o acuză de transfobie, scrie AFP.

„Am primit până acum atât de multe ameninţări cu moartea încât aş putea să-mi tapetez casa cu ele, dar nu au încetat să-mi spun părerea”, a indicat romanciera în mai multe mesaje pe Twitter. 

Ea a denunţat aici faptul că trei activişti „s-au fotografiat în faţa casei ei” săptămâna trecută, „poziţionându-se cu grijă pentru ca adresa ei să fie vizibilă”, înainte de a publica imaginea pe Twitter. 

Contactată de AFP, Poliţia scoţiană a precizat că „o anchetă este în desfăşurare”. 

Anul trecut, J.K. Rowling a distribuit pe Twitter un articol în care amintea de „persoane care au ciclu menstrual”, comentând ironic: „Sunt sigură că trebuie să avem un cuvânt pentru aceste persoane. Să mă ajute cineva. Feumeie? Fameie? Feemeie?”. Astfel, ea şi-a atras furia unor internauţi, care i-au amintit că bărbaţii trangen pot avea ciclu menstrual şi că femeile transgen nu. 

Statutul persoanelor trans face obiectul unor dezbateri aprinse în ultimii ani în Marea Britanie, cu militanţi care luptă pentru drepturile lor pe de-ao partea iar de cealaltă parte unii intelectuali, autori şi profesori care sunt acuzaţi de transfobie, declarându-se victime ale „culturii anulării” (cancel culture). 

O profesoară de filosofie, Kathleen Stock, a demisionat de la Universitatea din Sussex (sudul Angliei) în octombrie, spunând că este victima unei campanii de „hărţuire”. Ea a estimat în special că identitatea de gen nu poate învinge sexul biologic „atunci când este vorba despre drept şi politică”. 

J.K. Rowling a afirmat în mesajele ei pe Twitter că a fost contactată de numeroase femei care au făcut „obiectul unor campanii de intimidare, de la hărţuirea pe reţelele de socializare şi până la urmărirea angajaţilor lor, trecând prin divulgarea de date personale şi ameninţări directe ce vizau acţiuni violente, inclusiv viol”. 

Conform Biroului Naţional pentru Statistică, britanicii transgen sunt „de două ori mai susceptibili” să devină victime ale unei crime sau ale unei infracţiuni decât restul populaţiei. În 2019, două persoane transgen din cinci au fost victime ale unui incident sau ale unei crime bazate pe ură, potrivit institutului YouGov.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

un motan intransigent
22.11.2021, 22:03:22

Antipatia fatza de minoritati e in crestere si asta e un reflex normal si natural. La urma urmei boala e, de fapt, agresiunea unei minoritati, recte microbii, virusii, etc, asupra unui grup majoritar de celule care lucreaza sincretic, organizate intr-un organism- cal, pisica. om, gaina, etc. Putem extrapola in continuare, ideea persista. D-aia s-a inventat antibioticul, vaccinul, precum si alte metode nedemocratice de "astamparare" a minoritatilor, indiferent de felul lor. Am zis bine?

-30 (32 voturi)
Sandu Bublic
23.11.2021, 06:19:37

Orice aberatie sexuala care are ca efect imposibilitatea reproducerii naturale duce, in extremis, la disparitia speciei. Si atunci specia este indeptatita sa se apere. Restul sunt fite fantasmagorice de pseudo-intelectuali frustrati sau manifestari maladive ale unor nefericiti loviti de soarta.

+4 (4 voturi)
un motan intransigent
23.11.2021, 12:40:52

#Sandu Bublic, Domnule, dumneata ai dreptate. Totusi, eu, "motanul intransigent", te sfatuiesc sa treci repede catre acceptarea tuturor aberatiilor si neomarxismelor propuse si sustinute de catre...nu se stie cine... fiindca altfel vei ajunge sa ma-ntreci la minusurile acordate de catre...nu se stie cine si din care redactie... Asta ca sa stii ce te asteapta cand iti permiti sa ai dreptate!

-8 (8 voturi)
Sandu Bublic
23.11.2021, 12:50:33

Multumesc de avertisment. Nu comentez pentru sau in functie de minusuri, ci dupa cum consider corect. Deocamdata au aparut cateva plusuri.

radu bradeanu
27.11.2021, 16:00:30

Uite cum au ajuns gunoaiele genetice să facă gt și să deranjeze lumea.

Modifică Setările