Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Scriitori internaţionali şi autohtoni, la Festivalul de Literatură de la Timişoara

0
30 Sep 2013 17:47:47
Autor: Alexandra Cheroiu
Poetul român Robert Şerban, cunoscut deopotrivă ca editor şi realizator TV, este unul dintre cei 6 scriitori autohtoni invitaţi la FILTM FOTO paginidecultura.ro
Poetul român Robert Şerban, cunoscut deopotrivă ca editor şi realizator TV, este unul dintre cei 6 scriitori autohtoni invitaţi la FILTM FOTO paginidecultura.ro

În perioada 23-25 octombrie, va avea loc cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara. Evenimentul va prilejui iubitorilor de literatură din oraşul de pe Bega întîlnirea cu 6 nume importante ale literaturii universale contemporane , dintre care 5 se află în premieră în România, alături de 6 scriitori români consacraţi, dar şi de autori din noua generaţie.

 

Din lista celor 6 oaspeţii din străinătate care vor veni la Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara fac parte: Victor Erofeev – unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi scriitori ruşi de astăzi, Iuri Andruhovîc – „Patriarhul literaturii ucrainene”, unul dintre fondatorii tendinţei postmoderne în literatura ucraineană, Edo Popović (Croaţia) – autor-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană, Fabio Geda (Italia) –scriitor îndrăgit de cititorii români datorită romanelor „Singur pe stradă“ (nominalizat la cel mai important premiu literar din Italia) şi „În mare sunt crocodili“, Duško Novaković – un nume de primă mărime al poeziei sîrbe de astăzi şi Igor Marojević– cunoscut deopotrivă ca prozator şi dramaturg, prezent în cele mai importante antologii dedicate prozei sîrbe de astăzi.

 

Lor li se vor alătura invitaţii din România: Răzvan Petrescu –prozator şi dramaturg, considerat un maestru al prozei scurte autohtone, T. O. Bobe – poet, prozator, scenarist, unul dintre cei mai nonconformişti scriitori români de după ’89, autor al uneia dintre cele mai iubite cărţi publicate în ultimii 20 de ani: „Cum mi-am petrecut vacanţa de vară“, Daniel Vighi – important prozator al generaţiei opteziste, eseist şi publicist, Veronica D. Niculescu – excepţională traducătoare a lui Vladimir Nabokov în limba română, o scriitoare care s-a ridicat la înălţimea maestrului său, printr-o proză ce captează atât realitatea, cât şi miraculosul ei, Robert Şerban – unul dintre cei mai apreciaţi şi mai premiaţi poeţi români contemporani, cunoscut deopotrivă ca editor şi realizator tv, şi Alexandru Potcoavă – reprezentant de marcă al noii generaţii de scriitori, un autor care scrie cu nerv şi vervă.

 

Ediţia din 2013 a FILTM îşi propune, ca un obiectiv aparte, o mai bună cunoaştere a literaturii sîrbe de astăzi. Prin urmare, în ultima seară a Festivalului (25 octombrie) va avea loc un dialog sîrbo-român, urmat de o petrece cu specific sîrbesc.


Acest proiect este iniţiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald şi Robert Şerban.

„Mult prea puţine manifestări culturale internaţionale are Timişoara! Iată că literatura, prin cea de a doua ediţie a Festivalului Internaţional, ridică substanţial cota capitalei Banatului, fiindcă aici vor veni nume importante ale literaturii internaţionale, ce vor citi în faţa unui public care, sînt convins, va avea atît calitate, cîtşi volum. FILTM este un eveniment ale cărui efecte benefice sînt cu rază lungă de acţiune, şi nu doar pînă în 2021, cîndTimişoara va fi Capitală Culturală Europeană, ci şi mai departe. Mult mai departe!”, a declarat Robert Şerban, unul dintre organizatori.

Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”. În acelaşi timp,  FILTM intenţionează să se constituie într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană“, în 2021.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările