În cele câteva zile care-au trecut de la lansarea pe piaţă a videoclipului Taxi (joi seară), spiritele s-au inflamat în mod progresiv şi reacţiile necontrolate, atât dintr-o parte cât şi din cealaltă (să zicem cea a ateilor autodeclaraţi şi a credincioşilor la fel de autodeclaraţi), au luat locul cu rapiditate opiniilor echilibrate şi argumentate.
Totul a culminat în acest weekend cu gestul unui „internaut“ declarat ortodox de a arde, în semn de protest şi „răzbunare“, cartea „Frumoasele străine“ a lui Mircea Cărtărescu (cu dedicaţie), în iarba din curte, filmuleţ pe care l-a postat pe youtube în speranţa că va deveni viral. Scriitorul a reacţionat duminică seară pe pagina sa de facebook cu următoarele cuvinte: „Nu e frumos să dai foc unei cărţi în nici o împrejurare, dar e mare tristeţe s-o faci în urma unui cântec din care n-ai înţeles nimic...“
Azi-dimineaţă, în urma amplorii scandalului şi a opiniilor contrare, unele din ele foarte agresive, Mircea Cărtărescu a simţit nevoia să revină cu un text mai amplu, lămuritor, pe care-l redăm integral în continuare:
„Dragii mei, apelez din nou la raţiune, cu speranţa că totuşi mai există aşa ceva la noi. Clipul formaţiei ”Taxi” nu e în realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mântuirii Neamului, nici o teză de doctorat. E doar o poezie cântată. Clipul nu cere oprirea lucrărilor la catedrală şi nu jigneşte credinţa nimănui. Nu e o poziţionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanţi sunt creştini ortodocşi, ca şi mine. În clip e vorba de un om care-l caută pe Dumnezeu. Nu-l găseşte în Catedrală din cauza spaţiilor prea largi, dar îl vede imediat într-o biserică mică. E o metaforă, nu o dispută ideologică şi nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politică gen Huntington. Lemnul şi spaţiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimităţii actului de credinţă. De fapt, toate acestea există în textul cântecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu există şi în catedrală, cum există pretutindeni, spune cântecul în mod expres şi literal.
Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelenţă) şi nu la unul tăios ideologic. În ceea ce mă priveşte, o altă perspectivă nu mă interesează. Războiul iscat din senin şi prosteşte din neînţelegerea unui poem cântat nu e războiul meu. Eu nu urăsc nimic altceva decât ura (cum cânta Bob Dylan).
Sociologii vor avea mult de lucru să explice enorma discrepanţă dintre un mesaj ambiguu şi understated al unui cântecel şi masiva overreaction pe care a provocat-o. După mine, asta arată că ne scăldăm în ape foarte tulburi, din care-ar putea ieşi oricând o fantomă a trecutului.“
UPDATE: În acest interval, clipul bloggerului care ardea „Frumoasele străine“ a devenit inaccesibil. „Acest videoclip a fost eliminat de utilizator. Ne pare rău“, este mesajul oferit de youtube celor care încearcă accesarea acestuia.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
21 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
A accepta, (de asemenea prosteste), ca personalitate renumita a literaturii romanesti, sa apari, in calitate de girant, alaturi de o serie mare de nulitati intelectuale, dar cu valoare mediatica vulgara, intr-un clip banal muzical, sortit, prin scopurile sale dubioase si in CONTRATIMP cu realitatile si confruntarile religioase (anti-islamice) actuale, dezavuarii de catre o uriasa parte a opiniei publice romanesti care este de acord cu construirea unei Catedrale Ortodoxe, este un semnal puternic de grava dezorientare personala sau, poate, de snobism circumstantial, de care nici geniile nu sunt mereu scutite.
domnu Cartarescu, iei ceva bani din lalaiala aia?? Vino aci, în faţa marii adunări naţionale şi zi cinstit! Cîţi bani îţi ies din taxiul ăsta? Cu cît te a cumpărat ăla care cîntă pe nas, că dacă şi ăla cîntă, atunci de ce să ne enerveze maneliştii?
Nici macar academician in RO, candidatul nostru Nobel e prea mare poet sa nu se apropie, mai ales in ultimii ani, de marile probleme ale omului. Publicistul, mester la cuvinte, a lansat inca din 2005, când colabora la Jurnalul Naţional, o formula memorabila si refolosita frecvent in postromânism: http://jurnalul.ro/editorial/catedrala-manuirii-neamului-37838.html http://mareabritanieevanghelica.org/2015/03/19/catedrala-manuirii-neamului-de-catre-un-sobor-de-farisei-2/ http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/catedrala-m%C3%82nuirii-neamului-211888 http://www.academiacatavencu.info/actualitate/oprescu-si-catedrala-manuirii-neamului-prost-4967
Categoric, clipul nu e o pozitionare atee, nu e o condamnare la demolare a ceea ce s-a construit din viitoarea catedrala, nu e nici macar o piesa clasica. Este un cantec de leagan, o balada, o doina, un single - ce mai! - o creatie 'stantanee a unui cor antic!? Si care uita sau vrea sa se uite ca si corul antic era un personaj; in tragediile antice, nu in cantecele fredonate pe treptele maxi-taxi-urilor. D-aia apar pe rand, in sir; sa se auda cat mai rasfirat si sa se poata retrage, pe sest, ca la defilarea de 1 Mai. Pentru ca, de fapt, asta ati facut, imberbilor anchilozati; v-a placut la mare, de 1 Mai si mai vreti odata! La Balul Bufonilor...
Credinciosii cred ca se impart in doua tipilogii cei practicanti si cei nepracticanti.Singurii care sunt impotriva construirii sunt cei nepracticanti alaturi de atei. Nu am intalnit pe nimeni din cealalta categorie care sa conteste. Cat de contribuit in mod direct(donatii)tot cei practicanti au dat bani. Este adevarat si ceilalti au contribuit indirect prin fondurile alocate de stat, dar Arena Nationala s-a construit 100% din banii statului, desi eu ca si majoritatea cetatenilor nu mergem acolo iar cu toate astea nu a protestat nimeni. E sau nu utila o astfel de catedrala fiecare poate sa-si exprime parerea dar eu cred ca atunci cand se va finaliza ea va fi cu siguranta plina asa cum este si Arena Nationala si cum sunt mai toate bisericile ortodoxe si se vor uita toate aceste intrigi.
Vezi toate comentariile (21)