Scriitorul Will Self: “Din punct de vedere intelectual, Internetul este o mare invenţie. Emoţional, însă, lucrurile devin problematice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitorul Will Self, un rebel al literaturii engleze
Scriitorul Will Self, un rebel al literaturii engleze

Într-un interviu acordat pentru adevarul.ro, scriitorul britanic Will Self , invitat al Festivalului Internaţional de Literatură, vorbeşte despre cum se modifică industria scrisului în era Internetului şi despre dependenţele secolului XXI.

Considerat „băiatul rău” al literaturii britanice, Will Self se va întâlni cu publicul din România în această seară, de la ora 18.00, la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti. Will Self va dialoga cu un alt scriitor-vedetă: Jonathan Coe. 

“Următorii ani vor fi foarte grei mai ales pentru editori. Ei controlează piaţa distribuţiei, iar piaţa distribuţiei va dispărea”, analizează Will Self, în interviul pentru "Adevărul".

“Din punct de vedere intelectual, Internetul este o mare invenţie. Emoţional, însă, lucrurile devin problematice. Interacţiunile sociale pe care le aveam de-a lungul unei zile nu mai sunt astăzi cu oamenii, ci cu ecranele calculatoarelor şi telefoanelor. Asta e o mare pierdere. Reţelele de socializare au înlocuit un simţ real al comunităţii. Şi sunt o formă de pornografie fiindcă funcţionează pe un principiu al plăcerii la vederea experienţelor celorlalţi.

Literatura actuală e plină de replici de tipul: Oh, m-a scos din lista de prieteni de pe Facebook! Şi te gândeşti: Poftim? De ce te preocupă atât? Nu e ca şi cum ar fi fost o relaţie reală!”, mai spune Will Self care, în acelaşi timp, se declară un fan al cititului şi navigatului pe iPhone. “Mi se întâmplă să citesc şi15 cărţi în acelaşi timp, şi-mi place la nebunie că le pot avea pe toate la mine-n buzunar”.

Cel mai recent roman al lui Will Self, “Umbrella”, a fost pe lista scurtă a prestigiosului Man Booker Prize din acest an.

Will Self, în vârstă de 51 de ani, a fost dependent de droguri şi alcool timp de peste zece ani. În 1997, şi-a pierdut slujba la ziarul „The Observer” pentru că a cedat nevoii de a lua heroină, în timpul unui zbor electoral cu John Major.

În româneşte, au apărut: “Cucul şi Pupăza”, “Cum trăiesc morţii”, “Măreţele maimuţe”, “Cartea lui Dave” şi “Cum văd eu distracţia”.

Interviu integral joi, în ziarul Adevărul. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite