Scurtă cronică de întâmpinare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura care a publicat în ultimii ani importante monografii şi biografii şi memorii şi portrete ale unor lideri aşa numiţi mondiali, oferă la începutul acestei toamne cititorilor traducerea lucrării ,,Berlusconi i se destăinuie lui Friedman”.

În binecunoscuta colecţie ,,Biblioteca RAO”, editura care a publicat în ultimii ani importante monografii şi biografii şi memorii şi portrete ale unor lideri aşa numiţi mondiali – Bill Clinton, Hillary Clinton, Nicolas Sarkozy, François Mitterand, Barack Obama, Bill Gates, Al Gore, Angela Merkel, Ioan Paul al II-lea, David Rockefeller etc. – oferă la începutul acestei toamne cititorilor traducerea lucrării ,,Berlusconi i se destăinuie lui Friedman” – Povestea miliardarului care a cucerit Italia – apărută în limba engleză la sfârşitul anului trecut.

Alan Friedman, cum ne informează editura: ,,este ziarist, scriitor şi producător de televiziune, cu o vastă experienţă în presa scrisă şi audio-vizuală. În ultimii 30 ani a colaborat cu diverse publicaţii precum Financial Times, International Herald Tribune, Wall Street Journal Europe, dar şi unele posturi de televiziune cum ar fi RAI 2, RAI 3, Sky News Italia şi LA 7, iar în prezent are rubrici permanente în ziarul italian Corriere de la sera şi în săptămânalul german Die Zeite. Pentru  acest volum i-a fost decernat Premiul literar Cesare Pavese”.

De ce m-am oprit asupra recentei cărţi a lui Friedman? Pentru că ea ne ajută să înţelegem mai bine în ce lume trăim şi cu atât mai mult cu cât media românească, jurnalistica românească, în general, nu ne oferă din păcate, de o bună bucată de timp, decât foarte puţine informaţii de politică externă, cum se spune, informaţii care să ne ţină într-un contact viu, dinamic şi bogat cu viaţa politică şi socială şi, fireşte, culturală internaţională.

Aşadar, întorcându-mă la cartea lui Friedman consacrată biografiei unui personaj de talie mondială în politica ultimelor decenii, mai cunoscut şi la noi ca lider controversat pentru viaţa lui intimă colorată picant şi ca patron de club de fotbal şi magnat de televiziune, trebuie să spun că Povestea miliardarului care a cucerit Italia, în viziunea celebrului gazetar american, se înfăţişează şi ca o extraordinară radiografie a lumii socio-politice, dar şi economice, din ultimii 30 ani şi ne face să ne înţelegem şi pe noi mai bine, vreau să spun România, şi să înţelegem mai bine şi ce înseamnă Europa unită şi cât de solidă este ea astăzi, şi chiar să înţelegem, indirect, fireşte, mai bine, cel rol ni se oferă şi nouă în acest context ca membrii şi parteneri ai Uniunii Europene; după cum ne oferă prilejul să înţelegem mai bine şi raporturile dintre marile puteri europene şi nu numai şi nu cred că exagerez când spun că vom găsi în această carte şi argumente pentru înţelegerea mai exactă şi mai lucidă a unui context politic atât de tensionat cum este cel de astăzi, context în care se mişcă întreaga lume.

Friedman a avut acces neîngrădit la arhivele eroului său, la documente importante şi la informaţii care, până la dezvăluirea lor în carte, nu au fost cunoscute, astfel încât lectura ne ajută să-i cunoaştem în împrejurări semnificative şi pe George Bush, şi pe Putin, şi pe Angela Merkel, şi pe Sarkozy, şi pe Hillary Clinton, şi pe Gadaffi, să aflăm şi debutul primăverii arabe şi cum s-au petrecut decizii hotărâtoare ale  coaliţiei antiteroriste.

Scrisă cu un remarcabil talent de prozator, în cel mai deplin înţeles al cuvântului, Povestea miliardarului care a cucerit Italia este, până la urmă şi în esenţă, o lectură captivantă, însoţită permanent de rigoarea comentatorului de politică externă informat şi avizat, şi justifică întru totul importantul Premiu Cesare Pavese, concurează, cum şi-a şi propus autorul, modelul celebru al interviurilor Frost – Nixon care au şi deschis seria lucrărilor consacrate radiografiilor privind evenimente hotărâtoare pentru evoluţia lumii de astăzi şi biografia personalităţilor care au determinat şi determină şi drumul şi zbuciumul lumii în care trăim.

Închei această scurtă cronică de întâmpinare, relevând încă o dată talentul de prozator al lui Friedman, astfel încât cartea lui se citeşte şi ca un autentic roman social-politic, inspirat din zilele noastre. Un roman în care eroii şi evenimentele, altfel din toate puctele de vedere uşor recognoscibile nu numai prin nume şi funcţii înalte par episoade şi personaje ale unui roman. Rar un gazetar a atins o asemenea performanţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite