Cărţi

articolul anterior articolul urmator

Seară japoneză dedicată scriitorului Akira Yoshiura

0
30 May 2016 14:29:42
Autor: Oana Maria Filip
Akira Yoshimura
Akira Yoshimura

Luni, 30 mai de la ora 19.00  la Librăria Humanitas de la Cişmigiu va avea loc  o seară japoneză dedicată romanului „Naufragii“ de Akira Yoshimura, unul dintre cei mai importanţi prozatori niponi din a doua jumătate a secolului XX.

 
Invitaţii acestei seri sunt Ioana Bâldea Constantinescu şi Andrei Crăciun, scriitori şi jurnalişti  şi Şerban Georgescu, coordonatorul Centrului de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" din cadrul Universităţii Româno-Americane. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
 
În partea a doua a evenimentului, plecând de la tematica romanului, va avea loc prezentarea Marea, peştii şi anotimpurile în viaţa japonezilor. Discuţia se va învârti în jurul simbolurilor şi temelelor marine în civilizaţia şi cultura japoneză pornind de la cazul particular al sărbătorii naţionaleTango no sekku, dedicate copiilor şi părinţilor. Vor fi expuşi şi prezentaţi publicului koinobori, peşti ornamentali din hârtie, specifici acestei sărbători.
 
 
Yukio Mishima spunea adesea că Akira Yoshimura este cel mai bun scriitor dintre noi toţi.
 
Inspirat dintr-o veche legendă niponă, romanul al cărui erou este Isaku, un copil de nouă ani, ne poartă în mijlocul unei comunităţi izolate, încremenită în tradiţii, al cărei ritm este dictat de succesiunea anotimpurilor. 
Ni se înfăţişează o lume a pauperităţii, unde oamenii de la marginea mării se îndeletnicesc cu pescuitul, fac sare, pentru a o vinde în alte sate în schimbul cerealelor, se îndrăgostesc şi cad pradă geloziei, ducând o viaţă apăsătoare, peste care pluteşte mereu neliniştea aşteptării. Însă tradiţia de a atrage prin focurile întrebuinţate la făcutul sării vapoarele comerciale, o-fune-sama, ne dezvăluie violenţa primitivă a comunităţii care, deşi crede în perpetuarea sufletelor celor morţi, este obligată să ucidă pentru a supravieţui.
 
Yoshimura evocă vechea tradiţie japoneză a pescuitului într-o manieră extraordinar de minuţioasă, realizând un tablou de o verosimilitate remarcabilă. Naufragii este o lectură pe care n-o veţi putea uita.
 
Akira Yoshimura s-a născut la Tokyo în 1927 şi a murit în 2006 la Mitaka. Este autorul a peste douăzeci de romane, culegeri de povestiri şi eseuri. Multipremiat pentru romanele şi povestirile sale, majoritatea bestselleruri în Japonia, Akira Yoshimura se inspiră din vechile legende, din istoria recentă a Japoniei, din cotidian – incluzând chiar rubricile de fapt divers –, precum şi din propria biografie. Temele recurente care apar sunt libertatea, vinovăţia, supravieţuirea sau inadaptarea. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără „Supliciul unei adolescente“ ,  „Surâsul pietrelor“ sau „Călătorie spre stele“. În 1997 a devenit membru al Academiei de Artă din Japonia, al cărei Premiu pentru literatură i se decernase în 1987. În 2006 i s-a conferit Ordinul Soarelui Răsare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările