Seară de poezie cu Ştefania Mihalache & Florin Dumitrescu, autorii „Vorpal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, 13 decembrie, de la ora 18.30, Ştefania Mihalache şi Florin Dumitrescu vă dau întâlnire la M60 (strada Mendeleev, nr. 2) pentru o seară de poezie, cu lecturi din volumele apărute în colecţia Vorpal a editurii Nemira: „Sisteme de fixare şi prindere” şi, respectiv, „Dodii”. Prezintă Svetlana Cârstean, coordonatoarea colecţiei.

Vorpal este arma care apare în poemul Jabberwocky, un poem nonsens, plin de cuvinte-valiză aproape intraductibile, marca Lewis Caroll. Dacă Vorpalul e o armă în mâna cuiva, autor sau cititor, e doar pentru că poezia însăsi e un nonsens tranşant, tăios ca o lamă perfect ascuţită, adesea frumos, adesea incomod, care retează sensuri vechi şi reconstruieşte sensuri noi ce aşteaptă şi ele să fie cândva retezate.

„Dodiide Florin Dumitrescu e cea mai potrivită carte pentru a deschide o colecţie precum Vorpal. A vorbi în dodii atunci cînd stăpîneşti perfect vorbirea, a răsuci limbajul şi a-l întoarce pe toate părţile atunci cînd îi cunoşti în detaliu mecanismele, a genera un absurd jucăuş din aceeaşi materie cu ajutorul căreia ai creat sensuri limpezi ani de zile. Şi dacă Vorpal este definiţia poeziei ca nonsens tăios, obţinut prin tehnici impecabile, atunci Florin Dumitrescu este întru totul semnificativ pentru această identitate a poeziei.“ (Svetlana Cârstean)

„Dimovian ortodox, Florin Dumitrescu şi-a însuşit de la maestrul său atât arma redutabilă a unei sonorităţi impecabile, lucrată cu minuţie de chiţibuşar al rimei şi ritmului, cât şi ştiinţa de a masca angoasele în ample poeme luxuriante, doldora de obiecte şi detalii care să fure ochiul cititorului. Că-i poezie de dragoste, că este socială sau poezie pur şi simplu pour les raffinés, tot ce iese din mâna lui Florin Dumitrescu sună, consună, amintindu-ne că muzica şi poezia sunt arte înrudite. Iar faptul că el, textierul Sarmalelor Reci, a ales să includă în acest volum poeme-cântece scrise pentru formaţii muzicale este un gest demonstrativ din aceeaşi direcţie pe care îl salut cu bucurie.” Luminiţa Corneanu

„Cartea Ştefaniei Mihalache, Sisteme de fixare şi prindere, are precizia celor mai sofisticate ecografe de ultimă oră care pot reda cu fineţe ce se întîmplă pe dinăuntrul corpurilor, ţesuturilor, minţilor legate între ele prin cordoane nevăzute. Cu simţuri înzecite şi puteri nefireşti, neînfricată, cinică şi hiperprotectivă, aşa cum toate fetele devin atunci cînd se transformă în mame, Ştefania fixează în limbaj o aventură greu de formulat, cea a maternităţii.“ (Svetlana Cârstean)

„Poemele Ştefaniei Mihalache mi-au amintit de o carte celebră a Orianei Fallaci, Scrisoare către un copil nenăscut: aceste versuri sunt construite dintr-un aliaj aparent imposibil, acela dintre teroarea în faţa necunoscutului şi o duioşie de neexprimat. Scriitoarea reuşeşte cu subtilitate să evite abordarea radicală, separată a oricăreia dintre cele două senzaţii. Cartea ei e o capsulă a timpului ce conţine un mesaj adresat acelor potenţiali Oameni desprinşi din aliajul amintit. Vocea acestor poeme este cea a omului aflat în contact cu miraculosul, cu Sacrul în plină desfăşurare.”  Bogdan-Alexandru Stănescu
image

Ştefania Mihalache (născută în 1978, la Braşov) este absolventă a Facultăţii de Litere din Braşov, secţia Română-Engleză. A debutat literar cu poezie în revista studenţească Erata. A continuat să publice poezie în reviste literare şi de cultură ca: Interval, Paralela 45, Vatra. A colaborat cu proză, eseuri şi cronică literară în Observator cultural, Dilemateca, Noua Literatură, Tiuk!, Pana mea, Cuvântul, TimeOut Bucureşti. A debutat cu proză în cadrul volumului colectiv Junii 03, Antologia tinerilor scriitori braşoveni, editat cu sprijinul revistei Interval (2003). Debutul individual l-a reprezentat romanul Est-falia, apărut la Editura Paralela 45 (2004).

Romanul a fost nominalizat la Marile Premii Prometheus, ediţia a IV-a, categoria Opera Prima. În 2010 a publicat romanul Poemele secretarei, la Editura Cartea Românească. A participat la diferite festivaluri şi evenimente literare europene: Scritture Giovanni (Mantova, Italia), Hay Festival of Literature & Arts (Marea Britanie), Salonul de Carte de la Torino (Italia). În 2012 a obţinut titlul de doctor în filologie al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti, cu o teză despre tema copilăriei în proza românească de după 1989.

Miercuri, 7 decembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Premiilor Matei Brâncoveanu pentru tineri artişti, gală susţinută de Fundaţia Alexandrion, poeta Ştefania Mihalache a primit Premiul pentru Literatură pentru volumul Sisteme de fixare şi prindereapărut în această toamnă la editura Nemira, în colecţia VORPAL. Juriul a fost format din: Ion Bogdan Lefter (preşedinte), Victor Ioan Frunză, Irina Cios, Dan Dediu, Bogdan Murgescu, Bogdan O. Popescu şi Daniel Apostol.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite